10.03.2012. / 16:10

Autor: Deutsche Welle

Hrvatska je visoko postavila letvicu za Srbiju

Veliki put ka Bruxellesu je prijeđen, ali Beograd mora još koračati – to je zaključak konferencije „Srbija i EU“ koju su organizirali Fondacija Robert Bosch i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Srbija će morati slijediti hrvatski primjerSrbija će morati slijediti hrvatski primjerPredsjednica fonda za političku izuzetnost Sonja Licht kaže da se dugogodišnji san o ulasku Srbije u Europsku uniju konačno počeo ostvarivati. Ona naglašava da će daljnji put eurointegracija obilježiti i temeljni razgovori s Njemačkom i ostalim zemljama članicama:

„Nepotrebno je objašnjavati zašto je suradnja s Njemačkom na prvom mjestu u daljnjem procesu eurointegracija. Njemačka je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji partner Srbije u području trgovine, ali i u području izgradnje političkih institucija. Nadajmo se da će se u budućnosti ova suradnja intenzivirati i proširiti na druga područja koja su važna za izgradnju europske Srbije", rekla je Sonja Licht na konferenciji „Srbija i Europska unija: kojim putem naprijed" koja je u petak održana u Berlinu.

Licht se osvrnula i na dijalog Beograda i Prištine. Pored evidentnih rezultata, rekla je ona, važnost dijaloga je i u postizanju kompromisa, u solidarnosti i izgradnji partnerstva, a to su ujedno i modeli suradnje među državama članicama.

Zemlja pobijedila probleme

Direktorica Vladinog ureda za Europske integracije Milica Delević smatra da je dobivanje statusa kandidata veoma važan korak u približavanju Srbije EU, jer taj proces čini nepovratnim. Srbija je danas bliže pregovorima o pristupanju, a taj proces podrazumijeva potpunu promjenu društvenog i političkog sistema i novi način funkcioniranja zemlje.

„Iako možda nismo bili najbrži u provođenju reformi, moram reći da kada god smo bili na križanju, nikada nismo donijeli pogrešnu odluku. Uvijek je bilo teško donijeti odluku, ali je ona uvijek bila ta koja nas je približila EU. Proces srpskih eurointegracija bio je bitka od samog početka. Ne da mi nismo htjeli u EU, naprotiv. Ulazak u EU bio je cilj koji je imao najveću podršku od početka tranzicije zemlje. Međutim, bilo je neophodno osigurati političku podršku u svjetlu svih promjena koje su se paralelno događale: od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, preko okončanja suradnje sa Haaškim sudom, do problema sa Kosovom."

Milica Delević naglašava značaj izvještaja Europske komisije o molbi Srbije za status kandidata iz studenog 2011. U svom izvještaju Komisija je posljednjih pet godina reformskog procesa u Srbiji označila kao impresivne. „To ne znači da smo idealni, daleko od toga, ali znači da je sistem uspostavljen i na tim temeljima gradit ćemo dalje", kaže Milica Delević.

Hrvatska postavila letvicu

Grof Nikolaus Lambsdorf, koji je u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za jugoistočnu Europu, podsjeća da je Srbiji trebalo mnogo vremena i napora da dobije status kandidata. Srbija je danas politički zrela zemlja, posebno u usporedbi sa ostalim zemljama u regiji. Ipak, Lambsdorf smatra da pozitivne političke promjene u zemlji treba uzimati sa rezervom, jer nakon dobijanja statusa kandidata, Srbiji ništa nije garantirano i ništa neće doći samo od sebe. Najveći izazov za zemlju biti će ulazak Hrvatske u EU, jer će nakon toga sva pažnja Unije biti usmjerena ka Srbiji i njenom procesu pridruživanja:

„U Bruxellesu kao i u Berlinu se ne raspravlja o povijesti regije na način na koji se to čini u regiji. Mi ne raspravljamo o proširenju Europske unije iz perspektive geo-strateških položaja zemalja. Ono što mi ocjenjujemo je učinak. U slučaju Srbije, učinak će se određivati na osnovu onoga što je Hrvatska napravila i to ne zbog toga što je Hrvatska dio iste regije, već zbog toga što je najsvježiji primjer. EU konstantno uči tokom procesa pregovora i proširenja, a najnovija lekcija biti će Hrvatska. Istina je da će to Srbiji otežati proces pristupanja."

Pretpristupna pomoć za Srbiju

Šef Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino kaže da je zapadnom Balkanu mjesto u Europi. Europski okvir je najbolji način da nakon više od jednog stoljeća stvorimo kontinent koji je potpuno umiren i čije države surađuju kroz okvir zasnovan na vladavini prava. Ekonomski razvoj je također važna karika u tom lancu: „Priznajem da EU nije na najbolji način iskoristila sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi potaknula ekonomski razvoj u zemljama kandidatima. Mi smo se više fokusirali na podršku procesu integracija i izgradnju institucija."

Sanino najavljuje da Komisija namjerava proširiti svoje instrumente za pretpristupnu pomoć. U kontekstu Srbije, to znači da će EU budućim zemljama koje započnu proces pridruživanja pomoći u izgradnji ne samo institucionalnog okvira, već i ekonomskih kapaciteta kako bi bile konkurentne sa razvijenim državama članicama. Sudionici konferencije slažu se da nije lako predvidjeti što će u daljnjem procesu pridruživanja predstavljati najveći izazov za Srbiju. Suština pregovora o pristupanju i je u tome da se pokažu slabosti zemlje, jer to je način na koji EU uči i o sebi, i o svojim budućim članicama.

Autorica: Natalija Miletić, Berlin

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 10.03.12. 22:55

Skoro verovatno da ce jedino RH protiviti za ulazak Srbije u EU. Vec sada nepriznaje granice izmedju dve drzave. Ima predlog da pre ulaska RH resi granicne probleme sa susednim zemljama sa Crno Gorom BiH i Srbijom pitanje da li ce biti vremena za to ili ce prisiliti na kraju. To su ozbiljne pitanja odnosa RH i svojih susednih zemalja.


registracija
26/1/08

Rampa, 11.03.12. 00:43

Ma pravi se javio!

Srbija je naše granice osporavala od '91-'95 tenkovima i topovima na najkrvaviji mogući način!

I dabogda bilo mudrosti i hrabrosti u naših političara da Srbiju blokiraju dovijeka da nikad ne uđe u EU!!


registracija
5/10/11

Dragi, 11.03.12. 01:36

Daj Bože da lestvica za Srbiju bude toliko visoko podignuta (do neba)m kako Srbija nikada ne bi ušla u EU, a vama u Hrvatskoj neka je Bog na pomoći u EU.


registracija
20/8/10

McCoy, 11.03.12. 02:57

@Dragi
Podrzavam, u potpunosti!


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 11.03.12. 08:13

glupi komentari koliko i sami komentatori,pa zar vi ne znate a zivite u nasoj Hrvatskoj,da Jaca izdajnica,ni je mogla potpisati pristupni ugovor EU-a,dok ni je tajno u Briselu,potpisala da Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more dobija Slovenija,a da susjedima ne smije niti u kojem slucaju blokirati pristu niti jeednom dokumetu o pristupu pregovorima o pristupanju ka EU-prciji.


registracija
30/12/08

csiki, 11.03.12. 09:10

ciglanailovac to je istina samo sakrivaju to jer nazalost RH ima problema sa svim svojim susedima.Sad bi neko rekao oni su krivi ne mi. Vlada zna za ovaj mentalitet i zato potpisuje ovakve ugovore krijuci od svojih. Sa Srbijom je potpisn da u sledecih 30 godina nece se dirati granicni stubovi, na ovo su primoreni prije potpisivanje ugovora sa EU


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.03.12. 13:49

Koliko csiki ne podnosi Hrvatsku i sve što je hrvatsko ne možeš naći ni na Ravnoj Gori. Pa za tebe su Milošević i Draža Mihailović eufemizmi.

csiki, tvoja uvrnutost nije više u kategoriji, barem prema mojim kriterijima, kompleksa nego patologije.

Kakav si ti čovjek? Imaš li ti djecu? Tebi čovječe treba pomoć! Ovo nije pokušaj vrijeđanja nego obična dijagnoza!


registracija
20/8/10

McCoy, 11.03.12. 17:38

@ciglanailovac
Moj komentar je vise stvar moje licne zelje da se sa ulaskom u EU saceka a ne ovako na brzinu. Mislio sam da je to jasno. A na cemu vi temeljite vasu tvrdnju da je Kosor nesto tajno potpisala? Ako vi to znate onda vise nije tajna, zar ne? Da li ste mozda bili u njenoj vladi pa znate? Dajte link, da se svi uverimo u to pa onda tvrdite ko je glup a ko nije. Ovako: rekla-kazala.... Mozda i samo ispadnete glupi na kraju.


registracija
30/12/08

csiki, 12.03.12. 10:53

Zvonko kakve veze ima Milosevic Mihajlovic i ostali ratni zlocinci kao Tudjman Pavelic Karadzic itd. Ja sam samo izneo sta je predhodna vlada potpisala ugovor sa EU ili i ova istina smeta Vam? Kod mene postoji dobri ljudi koji postuju sve nacije boje koze, a drugi koji su nacionalisti, sovinisti te koje mrzim. Mogu da kazem da imam, mozda dva najbolja prijatelja jedan je hrvat iz Vukovara ucesnik DR a drugi je bunjevac, da li Vi imate srbina priljatelja ne verujem


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika