16.03.2012. / 19:19

Autor: Nacional.hr

Neodoljiva Puccinijeva "Manon Lescaut" prvi put u izvedbi riječke opere

Neprestano dorađivanje, želja da svaki čin bude samostalno strukturiran, podudarnost između teksta, događanja, psihologije, stanja i atmosfere, stvorilo je iznimno djelo, prvo u nizu Puccinijevih remek djela, kojim je započeo međunarodnu karijeru

Gabriela GeorgievaGabriela GeorgievaU riječkom HNK Ivana pl. Zajca večeras će se održati premijera Manon Lescaut, slavne Puccinijeve opere čija je praizvedba bila davne 1893. godine u Torinu.

Po prvi put od ustanovljenja riječke Opere 1946. godine, izvest će se Manon Lescaut, opera jednog od najvećeg svjetskog skladatelja Giacoma Puccinija. Danas, 120 godina nakon praizvedbe, opera o lijepoj Manon koja strastveno voli mladoga Des Grieuxa s jedne, a novac i bogatstvo s druge strane, jednako je neodoljiva i zbog toga se i zadržala na svim svjetskim opernim pozornicama.

Neprestano dorađivanje, želja da svaki čin bude samostalno strukturiran, podudarnost između teksta, događanja, psihologije, stanja i atmosfere, stvorilo je iznimno djelo, prvo u nizu Puccinijevih remek djela, kojim je započeo međunarodnu karijeru.

Kada se 1885. godine Puccini osobno pojavio na riječkoj premijeri Manon Lescaut, pred zastor je pozvan čak 34 puta. Nema sumnje da će pod dirigentskim vodstvom Nade Matosević Orešković i u režiji Janusza Kice ovo djelo i danas izazvati jednako oduševljenje i naklonost publike.

U Rijeci će nastupiti vrhunska solistička imena - poznata bugarska operna pjevačica Gabriela Georgieva, ukrajinska sopranistica Olga Kaminska i mlada Vedrana Šimić, sopranistica iz Tuzle. Uz njih nastupaju Siniša Hapač, Raul Gabriel Iriarte, Siniša Štork, Sergej Kiselev, Voljen Grbac, Kristina Kolar/Ivanica Vunić, Dario Bercich, Ivan Kruljac/Martin Marić, Mirko Čagljević/Saša Matovina.

Vezane vijesti

Olga Pakalović u Čehovljevim "Sestrama" na daskama riječkog HNK

Olga Pakalović u Čehovljevim "Sestrama" na daskama riječkog HNK

Uloge sestara tumače Tanja Smoje kao Olga, Jelena Lopatić kao Irina te gošća iz Zagreba - Olga Pakalović kao Maša. Njihova brata Andreja Prozorova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika