19.03.2012. / 14:07

Autor: Nacional.hr

Što će ostati od hrvatske vojske?

Upitno je i što će biti s hrvatskim zrakoplovstvom jer je poznato da su ratni zrakoplovi u katastrofalnom stanju, a za nove nema novca

Hrvatski vojnici cijenjeni su u svijetu, no pitanje je što će od vojske ostatiHrvatski vojnici cijenjeni su u svijetu, no pitanje je što će od vojske ostatiUlaskom Hrvatske u NATO gotovo je prestala potreba za velikom vojskom. Gotovo, jer kao članica NATO-a Hrvatska mora imati malu i dobro obučenu vojsku koja je spremna sudjelovati u misijama diljem svijeta.

Stoga ne iznenađuje plan za smanjenje broja vojnika kojim bi Hrvatska vojska na kraju imala 15 tisuća profesionalnih vojnika.

No, ne slažu se svi s nacrtom Strateškog pregleda obrane koji je predstavljen na Lošinju. Kako piše Večernji list, plan predviđa smanjenje vojske, ali i ukidanje pojedinih grana unutar vojske.

Smanjenje naoružanja dijelom je uvjetovano smanjenjem vojnika, ali dijelom i nedostatkom financijskih sredstava za obnovu postojećeg oružja. Najbolji su primjer raketne topovnjače koje će ostati bez raketa jer u MORH-u nemaju milijardu kuna koliko Šveđani traže za remont. Upitno je i što će biti s hrvatskim zrakoplovstvom jer je poznato da su ratni zrakoplovi u katastrofalnom stanju, a za nove nema novca.

Bivši generali smatraju kako bi Hrvatska morala zadržati zrakoplovstvo i ulagati u njega jer time zadržava kontrolu nad vlastitim nebom. Uostalom, podsjećaju, bila je ideja da se upravo u Hrvatskoj provodi obuka pilota iz susjednih zemalja.

Također, protive se smanjenju oružane moći na moru, jer ističu, time se mornarica zapravo pretvara u Obalnu stražu što si Hrvatska s dugačkom obalom ne smije dopustiti.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 19.03.12. 19:36

Željeti i moći su dvije različite stvari.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 19.03.12. 22:30

Ostat će lažni invalidi s astronomskim mirovinama i vječna sramota nas branitelja koji nismo stavili ruku u džep ovog naroda !


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.03.12. 22:45

Gluposti. Hrvatska treba vojsku zbog svojih povijesnih neprijatelja jer samo jaka vojska je garancija da sutra netko ne poželi koji komadić Lijepe naše.

Tko je gledao večerašnji In medias res biti će mu jasno o čemu zborim! Članstvo u NATO-u je za naivne. Nato funkcionira samo jednoglasnim pri odlukama. Tko nam garantira da sutra London ne izrazi rezervu u slučaju agresije Srbije.

Ne mislim da će Srbija napasti iz čista mira, ali u slučaju kakvog sukoba širih razmjera, npr. europskog ili svjetskog, ne sumnjam u namjere Beograda da pokuša popraviti izgubljeno u Domovinskom ratu. Zato, podhitno treba uvesti obavezno služenje vojnog roka. Znanja branitelja od služenja u JNA su bila od presudne važnosti za pobjedu agresora 90-ih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika