22.03.2012. / 08:13

Autor: Hina , Nacional.hr

Clinton:

'Hrvatska regionalni lider'

"Snažno podupiremo brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlanske zajednice", rekla je Clinton uoči sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić

ArhivaArhivaAmerička državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu u Washingtonu da je Hrvatska lider u jugoistočnoj Europi i punopravni član transatlanske zajednice s kojim će Sjedinjene Države zajednički raditi na rješavanju globalnih problema.

"Snažno podupiremo brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlanske zajednice", rekla je Clinton uoči sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.

"Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu koju ima u regiji”, dodala je američka državna tajnica u zajedničkom obraćanju novinarima s Pusić u State Departmentu.

"Zajednički rad na rješavanju preostalih problema ostaje trajan izazov i zato vam želim dobrodošlicu u State Department", rekla je šefica američke diplomacije.

Ministrica Pusić je zahvalila SAD-u na stalnoj pomoći u izgradnji funkcionalne države i društva, rješavanju problema i potpori Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji.

"Pomagali ste nam od samog početka i nadam se da vidite rezultate te pomoći”, istaknula je Pusić i istaknula da Hrvatska može pridonijeti stabilizaciji cijele regije, što je zajednički američki i hrvatski interes..

'Bolji nego ikad'

Pusić je prva visoka dužnosnica nove vlade koja je pozvana u Washington, nepuna tri mjeseca od formiranja koalicijske vlade što se tumači kao priznanje Hrvatskoj i potvrda važnosti koju američka administracija pridaje odnosima sa Zagrebom.

Nakon 40-minutnog sastanka Clinton nije davala izjave, a Pusić je novinarima izjavila da su američko-hrvatski odnosi "bolji nego ikada".

Ona je državnu tajnicu pozvala na Croatia summit koji će se održati u srpnju i koji će biti posvećen hrvatskom iskustvu iz pretpristupnih pregovora kao instrumentu izgradnje države, primjenjivom na zemlje regije i južnog Mediterana.

"Ostavila je tu mogućnost otvorenom, ali bi u svakom slučaju to bilo vrlo značajno", rekla je Pusić.

Dvije ministrice razgovarale su o stanju u regiji, zajedničkoj inicijativi za jačanje civilne komponente u operacijama NATO-a i ukidanju američkih viza za hrvatske građane.

"Na tome (ukidanju viza) treba raditi, surađivati s Kongresom i podizati kriterije u Hrvatskoj. Ne samo zbog ukidanja viza, nego i zbog spremnosti za funkcioniranje u Schengenskom režimu", rekla je Pusić.

Vize

Hrvatska ispunjava većinu kriterija za ukidanje viza, ali je problem visoki postotak odbijenih zahtjeva od 6,3 posto, dvostruko više od dopuštenih 3 posto. Vizni režim u nadležnosti je Kongresa koji upravo raspravlja o zakonu koji bi dopustio izuzetak od pravila i individualnu procjenu svake pojedine zemlje.

O ukidanju viza Pusić je u utorak razgovarala s demokratskim i republikanskim kongresnicima, članovima Hrvatskog kongresnog kluba i demokratskim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem, koji su obećali pomoć u tome postupku.

Vezano za stanje u regiji, Pusić je rekla da su Clinton zanimala hrvatska stajališta i ideje za rješavanje otvorenih pitanja, kao i da je spomenuta mogućnost američko-hrvatskog partnerstva u odnosu na BiH i put te države prema NATO-u i EU-u.

"Postoji spremnost da susjedi napreduju u euroatlanskim integracijama, u prvom redu držeći se ciljeva koje su si sami postavili”, rekla je Pusić i kao važan korak naprijed pozdravila sporazum o korištenju vojne imovine u BiH.

Dvodnevni radni posjet SAD-u hrvatska ministrica završila je sastankom s bivšom američkom državnom tajnicom Madeline Albright, koja je vodila američku diplomaciju u mandatu predsjednika Billa Clintona.

Vezane vijesti

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je za beogradski dnevnik ''Politika'' od nedjelje kako je nedavni izbor Tomislava… Više

Komentari

registracija
26/10/11

iznogud, 22.03.12. 09:02

Već vidim, Pusić maše repom


registracija
22/6/10

Konstantinos, 22.03.12. 10:12

Bravo za Pusic, Clinton i nadasve Hrvatsku!
Zalosno je da nam drugi priznaju ono sto stvarno jesmo i napore koje smo poduzeli u zadnjih 10 godina kako bi smo postali sredena i normalna drzava unatoc onim malobrojnim bukacima koji bi nas rado vratili na Balkan kao da tamo organski pripadamo. Upravo ono gdje smo sada (korak do punopravnog clanstva u EU) je najbolji dokaz da nismo Balkan (velika vecina Hrvata) ni mentalno ni fizicki sto i te kako smeta "dusebriznicima" koji govore kako smo svi mi na ovom prostoru isti i da slucajno HR ne bi bila 2 koplja bolja ili ispred onih zemalja koje debelo kasno u svemu i koji pruzenu ruku pomirenja prihvacaju sa figomu dzepu.


registracija
21/4/11

spBN, 22.03.12. 11:49

Leader na Balkanu- svaka cast!


registracija
24/3/10

bagsy, 22.03.12. 11:53

Ma to isto je nedavno rekla tadiću,prenjeli su i naši mediji,ljudi,dajte se uozbiljite,kakvi lideri,zemlja nam se raspada,dužni smo 100 % bdp-a,uništena proizvodnja,infrastruktura će uskoro završiti u privatnim rukama,nesposobnjakovići na vlasti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.03.12. 14:13

znači nismo nisšta naprdovali u zadnjih 20 godina, samo nazadovali

hrvatska je bila regionalni leader i za vrijeme jugoslavije. predsjednik hrvat mesić, ino ministar hrvat budimir lončar, premijer hrvat ante marković, doživotni predsjednik hrvat josip broz, vođa vojske po majci hrvat kadijević.

za vrijeme Juge HR i Slovenija su hranile i uzdržavale čitavu Jugu, danas ne mogu ni sami sebe.


registracija
17/12/10

zmaj, 22.03.12. 14:29

@Bagsy
Slažem se! Država ne treba NIŠTA posjedovati, sve što je desetljećima, stoljećima stvarano treba rasprodati, privatizirati, sve javne službe treba poharat, transferirat u ruke nekolicine ljudi, ako ništa bar će ti rejting tako biti pozitivan i bit ćeš jedna moderna demokratska zemlja. Kad sve pokloniš tuđincima jer je država "loš vlasnik", "netransparentna je", "rastrošna", "neefikasna" na dobrom si putu. A kad pogledamo danas ovu situaciju s "recesijom" i "rješenja" koja se implementiraju, jasno je kako su privatni vlasnici manje rastrošni, transparenti su, nisu korumpirani i kad je prirodno da više napokon bankrotiraju, dođe majčica država i sve spasi (porezni obveznici) itd. Država treba samo izdavat obveznice i sklapat aranžmane s MMF-om. A stanovništvo? Hrvati će završavati fakultete tko ima novca, jer će i fakulteti biti privatni, a ostali će čistiti, prati, skupljati boce po kontejnerima, ali po novim €U standardima bar su te boce odvojene plastične od staklenih itd.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.03.12. 14:31

Lider?Ha,ha,ha.


registracija
17/12/10

zmaj, 22.03.12. 14:43

Hrvatska JEST lider u regiji, to nije upitno uopće.


registracija
19/1/12

samirst34, 22.03.12. 15:53

Hr je lider u regiji ali gđa.Vesela nije rekla po čemu to?Po kriminalu,zaostalim predmetima zločina i pljački epohalnih razmjera?!Da li postoji ikakav ugovor o bilu čemu potpisan od bilo koga u modernoj hrv.povijesti a da nije popraćen s nekoliko većih i manjih afera?Lideri po iseljavanju mladih u prekomorske zemlje svakako!Djeluje mi kao neumjesan vic to liderstvo.A to što Hr ulazi u EU tek će se pokazati da li je prednost i kolika.Jer još je Jaca rekla da Hr ulaskom u EU predaje i svoj dio suvereniteta EU.Pa s obzirom da je i budučnost EU na klimavim nogama pitanje je koliko će tog suvereniteta i iznjeti iz EU.Možda je i to razlog zašto su Talijani ratificirali bez problema pristupni ugovor Hr sa EU pa sad odmah poslali Esule po imovinu.Živi bili pa vidjeli!


registracija
20/8/10

McCoy, 22.03.12. 16:18

@Konstantinos i Rampa iako nije ostavio komentar. Evo i Klintonova kaze da ste na Balkanu, pa u cemu je sada problem. Jos samo kad bi mogla da objasni u cemu je Hrvatska lider.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika