30.03.2012. / 15:16

Autor: Sanija Hasanić

Kod pretilih djevojčica povećan je rizik obolijevanja od srčanih bolesti

Strana istraživanja provedena na 17 - godišnjakinjama pokazala su da kod njih postoji povećan rizik obolijevanja od dijabetesa i nekih srčanih bolesti ukoliko su rođene kao velike bebe i ukoliko su u najmanjoj dobi bile pretile

Nova istraživanja su pokazala kako kod pretilih djevojčica postoji veći rizik da će oboljeti od neke bolesti srca ili dijabetesa kada odrastu.

Jednako tako je i studija provođena na uzorku od 1 053 17-godišnjakinje pokazala kako bi mogle imati problema s metabolizmom ukoliko su kao mala djeca bile pretile.

Znanstvenici sa Zapadnoaustralskog Sveučilišta pratili su sudionike istraživanja u osam navrata u dobi između jedne i 17 godina.

Kako piše američki The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism provedena su mjerenja koja uključuju težinu, indeks tjelesne mase (BMI), krvni tlak i razinu kolesterola.

Istraživači kažu kako je uočeno da su 17-godišnjakinje s većim opsegom struka također od rođenja bile teže, te su imale neprestano veći BMI.

Suprotno tome težina prilikom rođenja kod muške djece, prema statistikama, ne utječe na njihove probleme s metabolizmom.

Dr. Rae - Chi Huang je rekao kako ono što se djeci dogodi u maternici može utjecati na to hoće li kada odrastu imati problema sa srcem i hoće li oboljeti od dijabetesa.

“Otkrili smo da su ženska djeca posebno sklona tom povećanom riziku i djevojke u dobi od 17 godina koje su na putu da postanu pretile i imaju povišen šećer uglavnom su u dobi do 12 mjeseci života bile pretile”, rekao je Huang te dodao: “Ova istraživanja vrlo su nam važna jer u modernom zapadnom društvu uočavamo povećan postotak trudničke pretilosti i dijabetesa, što također upućuje da će doći do porasta broja novorođene ženske djece koja će se roditi veća no bi trebalo. Rezultati naše studije mogu pomoći da se suzbije dječja pretilost i njegove nuspojave”

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

registracija
2/1/11

doerfler, 31.03.12. 13:28

Ako želite smršaviti na posve prirodan način bez gladovanje samo sa promjene način prehrane pogledajte na Web portala http://jovanov.net tamo čete pronaći kako to uraditi.Rezultati su vidni u kratko vrijeme bez da vršite stres na organizmu,dosta su ljudi uspjeli smršaviti a što je najvažnije i održat svoja vitalnost bez posebnih problema.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika