Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Robert Bajruši

Politika predomišljanja

HDZ na Korčuli jači od zakona

Unatoč pobjedi na natječaju za izgradnju sportske dvorane u Blatu na Korčuli, zbog skandaloznih odluka HDZ-ovaca tvrtka MGA ni nakon pet godina ne može realizirati svoj projekt

Hadezeovac s Korčule Branko Bačić do nedavne promjene vlasti pripadao je moćnom krugu koji je donosio najvažnije odlukeHadezeovac s Korčule Branko Bačić do nedavne promjene vlasti pripadao je moćnom krugu koji je donosio najvažnije odlukeKad je u proljeće 2007. njegova građevinska tvrtka MGA d.o.o. pobijedila na javnom natječaju za izgradnju školske sportske dvorane u bogatoj korčulanskoj općini Blato, Željko Glavinić je bio uvjeren kako je dobio posao kojim će osigurati egzistenciju za svojih 150 radnika. Pet godina kasnije, skandalozne odluke sudova i HDZ-ovih političara eklatantan su primjer legalnog kriminala koji je godinama vladao u Hrvatskoj, gdje su propadali dogovoreni poslovi, a zaposleni završavali na burzi rada. Zato ne iznenađuje Glavinićev rezignirani zaključak kako su "bankari i političari upropastili Hrvatsku". Skandal u koji je uvučeno njegovo poduzeće mikroprimjer je korupcije koja je premrežila državu.
U početku je sve izgledalo jednostavno jer je riječ o Općini Blato, koja po ekonomskim i socijalnim parametrima spada među najuspješnije hrvatske lokalne sredine.


Tamošnji stanovnici suvlasnici su lokalnog brodogradilišta i poljoprivredne zadruge, a općina stimulira zapošljavanje i plaća za svako dijete te subvencionira prijevoz učenika u škole. MGA d.o.o. također spada među uspješnije tvrtke u građevinskoj branši. Željko Glavinić je izgradio Muzej Narona, Centar za žrtve mina "Mare" i niz školskih dvorana u Rovinju, Dubrovniku, Metkoviću, na Braču, Murteru i drugim lokacijama. A kao najbolji ponuditelj dobio je posao i na Korčuli. Priča je počela 23. svibnja 2007., kad je poglavarstvo Općine Blato na javnom natječaju donijelo odluku po kojoj je novu sportsku dvoranu vrijednu približno 23 milijuna kuna trebala izgraditi i opremiti tvrtka MGA d.o.o. iz Metkovića. U službenom obrazloženju, koje je potpisao Ivo Gavranić, načelnik Općine Blato, ponuda iz MGA ocijenjena je kao "najpovoljnija prihvatljiva ponuda s najnižom cijenom. Prije ulaska u politiku, Gavranić je radio kao ravnatelj u tamošnjoj školi i nerijetko je izjavljivao da do kraja mandata općinskog načelnika želi vidjeti izgrađenu dvoranu. Član je HDZ-a, kao i još dvojica utjecajnih političara iz tog korčulanskog mjesta - glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić i Miroslav Šeparović, nekadašnji HDZ-ov ministar pravosuđa, kasnije vlasnik utjecajnog odvjetničkog ureda, a danas sudac Ustavnog suda. Kad je u srpnju 2009. premijerka postala Jadranka Kosor, Bačić je promoviran u njezina najpouzdanijeg suradnika. Sve do nedavne promjene vlasti pripadao je uskom moćnom krugu koji je donosio najvažnije odluke.

Sredinom 2007. izgledalo je da je sve riješeno - Glavinićev MGA dobio je posao na temelju javnog natječaja i da bi započeli radovi, općinske vlasti su, u skladu sa zakonom, u roku od mjesec dana morale sklopiti ugovor s izvođačem. Ali to se nije dogodilo jer su se u međuvremenu članovi općinskog vijeća Blata usprotivili sklapanju posla s tvrtkom MGA, a jedini koji se njima usprotivio bio je načelnik Ivo Gavranić.Kao neslužbeni razlog navedena je loša lokacija za dvoranu, a kad je Glavinić pristao da pod jednakim uvjetima sve napravi na nekom drugom lokalitetu, odbijen je bez riječi. Kad je Glavinić zatražio potpisivanje ugovora ili nekakvo obrazloženje, općinske vlasti nisu odgovorile. Uslijedio je tri i pol godine dug sudski rašomon koji eklatantno oslikava stanje u hrvatskom pravosuđu. MGA je zastupao odvjetnik Marin Mileta, još jedan visokopozicionirani HDZ-ovac 90-ih, koji je krajem ožujka 2008. tužio Općinu Blato i zatražio realizaciju posla vrijednog 22,6 milijuna kuna.

Točno dvije godine nakon okončanja javnog natječaja, 22. 5. 2009. Katarina Rendulić Vežić, sutkinja Općinskog suda u Korčuli, presudila je da Općina Blato mora s tvrtkom MGA sklopiti ugovor o javnoj nabavi, odnosno provesti ugovor o gradnji sportske dvorane. Pojednostavnjeno, sud je odlučio kako je općinska vlast prekršila zakon i zato mora sklopiti ugovor o gradnji dvorane, koju se Glavinić obvezao dovršiti u roku od 16 mjeseci. Na to su se tužili predstavnici Općine Blato, koje zastupa Odvjetničko društvo Šeparović & Partneri iz Zagreba i čitav slučaj vrijedan 23 milijuna kuna čekao je skoro tri iduće godine na Županijskom sudu u Dubrovniku. Početkom veljače 2012., Županijski sud u Dubrovniku je preinačio presudu prvostupanjskog suda iz Korčule uz zaključak kako je ovaj "pravilno utvrdio činjenično stanje, ali je pogrešno primijenio materijalno pravo". U biti, Jozo Šoletić kao predsjednik Vijeća Županijskog suda zaključio je da je Općina Blato mogla poništiti nadmetanje i nakon što je provedena javna nabava. Pritom nije prihvatio ni dio prvostupanjske presude u kojem je zaključeno kako Općina Blato nije pismeno poništila nadmetanje i odbacila sve ponude.

Već 17. veljače na prijedlog Općine Blato, Općinski sud u Metkoviću donio je odluku o ovrsi Glavinićeve tvrtke u iznosu od 510.000 kuna. Pritom se ovrha odnosila i na razdoblje od ožujka 2009., kad je Glavinić dobio spor pred Općinskim sudom u Korčuli. No već 19. ožujka Općinski sud u Metkoviću ukinuo je mjesec dana staro rješenje koje je donio isti sud, a ubrzo se na sličan način očitovalo i Ministarstvo gospodarstva. Naime, iz Ministarstva gospodarstva stiglo je pismeno stajalište, koje je potpisala Tamara Obradović Mazal, zamjenica potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da Općina Blato nije smjela naknadno poništiti natječaj o javnoj nabavi, odnosno izgradnji tamošnje školske dvorane. "Mišljenja smo da odredba iz dokumentacije na koju se naručitelj (Općina Blato) poziva, a koja određuje da naručitelj ima pravo odbiti bilo koju ponudu, poništiti nadmetanje i odbaciti sve ponude prije sklapanja ugovora, a da pritom ne snosi nikakvu odgovornost prema ponuditeljima, niti je obvezan obrazlagati takvo ponašanje, nije u skladu sa zakonom i nije smjela biti navedena u dokumentaciji za nadmetanje". U nastavku je Tamara Obradović Mazal obrazložila da se javne nabave ne smiju poništiti nakon što su završene uz zaključak da je u ovom slučaju naručitelj prekršio zakon. Ispada kako je Ministarstvo gospdarstva prisiljeno upozoravati sudove da paze kakve donose odluke i pokušaju ne kršiti zakone. U najmanju ruku, još jedan od pokazatelja zašto strani investitori izbjegavaju Hrvatsku, a ovdašnji propadaju. Uostalom posljedice osjeća i tvrtka MGA, koja je zbog ovog slučaja morala otpustiti četrdesetak radnika.
U razgovoru za Nacional, priču je potvrdio i načelnik Ivo Gavranić.

Po njegovim riječima, te 2007. projektna dokumentacija je pripremljena i potom ju je prihvatilo Općinsko vijeće, a zatim je objavljen javni natječaj na kojem je pobijedilo poduzeće MGA. Iz funkcionalnih razloga, dvorana se trebala graditi u neposrednoj blizini tamošnje osnovne škole i morala je biti izgrađena u roku 16 mjeseci. Ali kad je trebalo još samo potpisati ugovor i početi radove, većina HDZ-ovih općinskih vijećnika iznenada se predomislila i odlučila kako je školsku dvoranu bolje graditi na lokaciji udaljenoj jedan kilometar od škole. Iznenadna nova arhitekturna vizija dovela je i do implicitnog odustajanja od realizacije već provedenog javnog natječaja, a Gavraniću (koji je jedini inzistirao da treba radti kako je dogovoreno) naloženo je da pripremi dokumentaciju za novu dvoranu. Bilo je to u lipnju 2007., a pet godina poslije, nova dvorana još nije na vidiku jer nema građevisku dozvolu. Pritom je Općina Blato potrošila 6 milijuna kuna na kupnju zemljišta i pripremu dokumentacije, a ako izgubi spor na Vrhovnom sudu, gubitak će vjerojatno biti oko 10 milijuna kuna. Što se tiče načelnika Općine Blato, on je za Nacional potvrdio da i danas razmišlja drugačije od ostalih HDZ-ovaca iz te korčulanske općine: "To je pogrešna odluka, i to mislim danas, kao i 2007.", nedvosmislen je Ivo Gavranić. "Afera Blato" odnedavno je na Vrhovnom sudu RH koji bi trebao okončati ovaj političko-investicijski skandal.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika