07.04.2012. / 14:35

Autor: Hina

Ostojić: Hrvati su zdrav narod sa štetnim navikama

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je, govoreći o prioritetima u njegovom resoru u idućih 100 dana, istaknuo da će poslati u proceduru zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, razgovarati o tzv. kombiniranom radu liječnika i predložiti strategiju razvoja hrvatskog zdravstva u sljedećem desetljeću.

Rajko OstojićRajko OstojićMinistar zdravlja Rajko Ostojić danas je, govoreći o prioritetima u njegovom resoru u idućih 100 dana, istaknuo da će poslati u proceduru zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, razgovarati o tzv. kombiniranom radu liječnika i predložiti strategiju razvoja hrvatskog zdravstva u sljedećem desetljeću.

Po njegovim riječima, u prvih 100 dana rada Vlade uspjeli su kratkoročno sanirati financijski gubitak u zdravstvenom sustavu.

U povodu današnjeg Svjetskog dana zdravlja ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je kako treba živjeti zdravo i da je ove godine tema aktivno starenje i da starost nije bolest te da umirovljenje ne znači mirovanje.

Aktivno starenje je normalna fiziološka pojava i etapa u životu, rekao je ministar Ostojić novinarima na glavnome zagrebačkom trgu gdje je kupnjom tulipana sudjelovao u akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebačkog SDP-a "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine", a čiji je prihod namijenjen zakladi koja nosi njezino ime i registru dobrovoljnih davatelja matičnih stanica.

Hrvati su dosta zdrav narod, no nažalost, kazao je, treba raditi na štetnim navikama - pušenju, uživanju alkohola i droga. Ministar Ostojić istaknuo je značaj zdravstvenog odgoja te pravilne prehrane već u dječjim vrtićima kako bi Hrvati ponovno stekli naviku zdravog načina življenja.

Perinatalna smrtnost u Hrvatskoj je ista kao i u svijetu, imamo odličan program cijepljenja, ali očekivano trajanje života nam je 10 do 15 godina kraće nego građana Europske unije, upozorio je.

Od 20. do 50. godine života događa se epidemija kroničnih nezaraznih bolesti sjedilačkog načina života i tumora te zato treba ukazati kako treba zdravo živjeti, istaknuo je Ostojić.

Najčešće su kardiovaskularne bolesti od kojih svaki drugi Hrvat obolijeva i umire od infarkta i ostalih bolesti krvnih žila, na drugom mjestu su tumori. Zato, pored dvije akcije prevencije otkrivanje karcinoma debelog crijeva i dojke, ove godine napokon - nakon 20 godina - ponovno pokrećemo akciju otkrivanja raka grlića maternice, najavio je.

Odgovarajući hoće li uzeti u obzir mišljenje Crkve u vezi s novim zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, Ostojić je rekao kako o tome definitivno treba provesti javnu raspravu i da je mišljenje svih udruga i građana dobrodošlo.

"Primam informacije, nisam tašt, otvoren sam za sve dobre prijedloge, a zakon kada bude gotov prezentirat ću ga vladi i medijima", kazao je ministar.

Na ponovljeni upit novinara hoće li uzeti u obzir mišljenje Crkve, ministar Ostojić je odgovorio da je već razgovarao i razgovara sa svima koji su zainteresirani za taj zakon.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.04.12. 15:05

Točno,Hrvati imaju tešku naviku da kradu što stignu.Onda imaju naviku lagati da su pošteni. Onda imaju naviku stavljati ruku na srce kad svira himna...


registracija
11/1/10

fluid, 07.04.12. 15:28

Ostojiću postoji i druga strana medalje,zar ne?Misliš li ti kako su Njemci,Englezi,Francuzi kulturniji narod od Hrvata?Misliš li kako su radišniji od Hrvata?Ne Ostojiću,ni manje ni više! Ono po čemu se razlikujemo je to što su te države ustrojile zakone u kojima ima nepravde ali ni slično kao što je to uspostavljeno u Hrvatskoj.Ti znaš jako dobro o čemu ja pričam.Tamo vani nema kapitalista preko noći,nema pogodovanja krupnom kapitalu a totalno uništenje malih.Ili dovođenje malih na prosjački štap bez ikakvih ograda od takvoga načina stvaranja razlika.Tamo kapitalisti uzimaju ali i ostavljaju dovoljno da i oni mali imaju od čega živjeti.Ako i tamo krenu putem uzimanja previše samo sebi,dolazi do onoga što sada gledamo po Španjolskoj,Grčkoj,Italiji,Americi.Mali također žele bolji život.Barem što se standarda 21.stoljeća tiče.Vlasti u Hrvatskoj rade upravo sve suprotno.Najprije popljačkaju,pokriju to zakonima,male unište do robovlasničkih odnosa a potom moralizirate o neradu,lijenosti ili liošim navikama tih istih malih.Od kojih,na kraju krajeva svi živite.Ne okreći teoriju u obrnutom pravcu Ostojiću.Možeš,doslovno laprdati ali ne prolazi to više.Može silom ali,ne zaboravi Ostojiću; "Svaka sila za vremnena"! Ne pljuj po narodu i njegovoj lijenosti već stvorite uvjete u kojima svi imaju šansu za dostojanstven rad i život.Svoje nesposobnosti ne preokrećite na narodne loše navike.U pravoj i pravnoj državi,mali ljudi znaju šta im je činiti.Jer ih vodi zakonitost i demokracija.Ovo u Hrvatskoj je truli sustav izvrnutih vrijednosti a u njemu je dobro samo vama odabranima.Mali nemaju izbora.U totalnom uništenju,javlja se otpor.Kroz "loše navike"ili kroz nemogućnost bilo kakvoga sudjelovanja u pravu na život i rad.Dakle Ostojiću,ne laprdaj.I uostalom šta si želio postići tom svojom izjavom,Ostojiću ?


registracija
27/11/11

Culex, 07.04.12. 15:57

G. ministre,prije 45 dana ste,primjetilo se,sav zajapuren,demantirao "poskupljenjenje" cigareta ! Sada je jasno da Vi niste sposoban biti ministar ministarstva koje bi ,eto, trebalo voditi brigu o zaštiti zdravlja jednogh naroda (R.Hrvatske) ! Zašto?Svakim danom Vi štetite svojim izjavama promiđbi osnovnim pokušajima Dr. Štampara,sprijećavanju širenja zaraznih bolesti na globalnom nacionalnom znaćaju! To što možete svoje mišljenje o štetnosti pušenja i drugih ovisnosti -relavitizirati putem zloćinastih i protunarodnih medija, ne umanjuje Vašu odgovornost! Vi ste , ministre,danas,uzrok mnogih smrti nedužne djece na zagrebačkim onkologijama jer ,i danas , je zbog Vaše ingorancije umrlo dvoje (2) djece od posljedice dima duhana.


registracija
10/2/12

Hazu, 07.04.12. 19:37

Hrvati se tek ČISTE od balkanluka koji ga je trovao 100 godina i trebat će ako budemo Nezavisni oko 50 godina minimalno da razni Ostojići minsitri mogu reći kakvi smo


registracija
9/2/12

bobance, 07.04.12. 19:42

Hazu: Sretan Uskrs, dobro zdravlje, bolji zivot. Nastavicemo posle praznika. Pozdrav.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika