Objavljeno u Nacionalu br. 856, 2012-04-10

Autor: Marko Biočina

Uzalud veselje ugostitelja

Popušena priča?

Medijska nagađanja o promjenama Zakona započela su nakon što je na Vladinom Twitter profilu objavljeno kako Vlada podržava austrijski model zabrane pušenja u javnim prostorima

Odluku o sudbini Zakona o zabrani pušenja na kraju je donio premijerOdluku o sudbini Zakona o zabrani pušenja na kraju je donio premijerNema liberalizacije Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda pušenja niti ukidanja zabrane pušenja u restoranima. Konačnu odluku o tome, nakon prošlotjednih medijskih spekulacija, donio je osobno premijer Zoran Milanović na SDPovom stranačkom sastanku prošlog četvrtka. Na taj način okončana je nova Vladina mini-kriza koja je, kao i nekoliko sličnih incidenata ranije, zapravo proizašla iz nove komunikacijske strategije prisutnosti na društvenim mrežama.

Medijska nagađanja o promjenama Zakona započela su nakon što je na Vladinom Twitter profilu objavljeno kako Vlada podržava austrijski model zabrane pušenja u javnim prostorima. Kako taj model podrazumijeva dozvoljeno pušenje u svim zatvorenim prostorima, pod uvjetom da su dobro ventilirani, ta objava izazvala je velik interes među domaćim ugostiteljima. Ipak, u Vladi o toj se problematici uopće još nije raspravljalo pa niti resorni ministar Rajko Ostojić, suočen s brojnim medijskim upitima, nije mogao ponuditi konačan stav Vlade. Kako su mediji inzistirali na temi, vjerojatno i pod utjecajem moćnog lobija duhanske industrije, neizvjesnost oko cijelog pitanja vladala je nekoliko dana, prije nego što je cijelu priču odlučno presjekao premijer Milanović.

Priča s izmjenama Zakona još je jedan dokaz poteškoća koje Vlada ima pri implementaciji otvorenije komunikacijske strategije prema građanima. Naprosto, mehanizmi koordinacije između ljudi koji se neposredno bave tom komunikacijom i političkih dužnosnika još uvijek nisu adekvatno uspostavljeni, pa se događaju situacijeu kojima Vlada ispada neorganizirana. Komunikacijska otvorenost je za pohvalu, no očito će trebati još rada dok profunkcionira kako je zamišljeno.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 10.04.12. 00:11

Spin vulgaris,sad malo glođite kosti oko zakona o pušenju,da se smanji pritisak javnosti zbog krize.
Alo majstori,pa tih fora sam se naslušao zadnjih 20 godina koliko hoćeš,dajte nešto orginalno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika