19.04.2012. / 19:15

Autor: Nacional.hr

'Vojne igre' Obalne straže

Osim gađanja provedena je i obuka traganja i spašavanja na moru u kojoj su bile angažirane i zračne snage

Foto: MORHFoto: MORHNa pomorskom poligonu u akvatoriju srednjeg Jadrana, u srijedu i četvrtak provedeno je uvježbavanje pomorskih i zračnih snaga Obalne straže RH. Tom prigodom provedeno je bojevo gađanje topničke posade ophodnih brodova iz strojnice 12,7 mm (Browning), dok su zračne snage provele uvježbavanje akcija traganja i spašavanja. Uvježbavanje topničkih posada provodi se redovito tijekom godine i to ponajprije kako bi se mladi topnici što bolje upoznali s tim oružjem te kako bi u svim uvjetima na moru mogli efikasno odraditi zadaću koja se od njih traži.

Obučavanje se, prema riječima zapovjednika Obalne straže, kapetana bojnog broda Marina Stošića, provodi sustavno, odnosno po metodi objektivizacije borbenih uvjeta. To znači da se uvjeti u kojima se obuka provodi postupno usložnjavaju i te budu istovjetni mogućoj realnoj uporabi snaga na moru. Tako je gađanju na moru prethodila obuka na kopnu na poligonu Crvena zemlja koja se provodila na stabilnoj platformi, na postolju. Nakon toga prešlo se na morske uvjete.

Foto: MORHFoto: MORHPrva faza, upravo održana, bilo je gađanje danju pri realnim uvjetima, normalnoj vidljivosti, realnom stanju mora 1 do 2 i srednjoj brzini broda. Gađalo se na mete udaljene 1200 do 1400 metara. Na moru su bila dva ophodna broda OB1 i OB2 ali su na njima bile i gađale topničke posade svih brodova Obalne straže. U slijedećoj fazi će se, prema objašnjenju kapetana bojnog broda Stošića, obuka provoditi pri maksimalnoj brzini broda i složenijim hidrometeorolškim uvjetima, a najsloženije će biti gađanje noću u realnim meteo uvjetima.

Osim gađanja provedena je i obuka traganja i spašavanja na moru u kojoj su bile angažirane i zračne snage, prije svega zrakoplovi Pilatus koji su u operativnoj uporabi u Obalnoj straži. Obuku je koordinirala pukovnica Antonela Marinov, pilotkinja helikoptera MI 8 i časnica za uporabu zrakoplovnih snaga u zapovjedništvu Obalne straže. Iako ne treba posebno naglašavati ulogu zračne komponente Obalne straže ipak treba podsjetiti kako su upravo oni prvi izviđači koji odlaze do najudaljenijih dijelova područja odgovornosti Obalne straže.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika