Objavljeno u Nacionalu br. 858, 2012-04-24

Autor: Marko Biočina

Kako je Vrhovni sud opalio pljusku Ivanu Turudiću

Ivan TurudićIvan TurudićIVAN TURUDIĆ vjerojatno je najpoznatiji sudac u Hrvatskoj. Taj status stekao je zahvaljujući nizu presuda u slučajevima velikog kalibra, od onoga Hrvoju Petraču zbog otmice preko osude Mladena Šlogara za ubojstvo Ivane Hodak do aktualnog suđenje Ivi Sanaderu za primanje mita u slučajevima Ina i MOL. Ipak, znači li to da je Turudić i najbolji hrvatski sudac? Ako je suditi prema posljednjoj presudi Vrhovnog suda, ta titula je ozbiljno dovedena u pitanje. Naime, Vrhovni sud srušio je Turudićevu presudu iz slučaja Dubai, inače istrage protiv tri korumpirana zagrebačka poreznika. Razlog je poprilično prozaičan. Turudić je propustio saslušati i majku prvookrivljenog, koja je bila formalni vlasnik imovine čije je oduzimanje sud u svojoj presudi naredio.

Imovina je oduzeta na temelju tada novog zakona da svi okrivljeni za korupciju moraju dokazati porijeklo svoje imovine, inače im se plijeni. Ali kako je majka okrivljenog mogla dokazati porijeklo ako nije ni pozvana kao svjedok? I pravnom laiku se to čini logičnim, pa je stoga teško vjerovati da takvu proceduralnu grešku može počiniti sudac kojem se redovno dodjeljuju najkompleksniji i najosjetljiviji slučajevi u državi. Srećom, kolegama s Vrhovnog suda Turudić ne može prijetiti izbacivanjem iz sudnice.

Vezane vijesti

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Suđenje Ivi Sanaderu za slučaj Ina-MOL dobilo je nesvakidašnji zaokret kada su mađarski članovi Nadzornog odbora Ine dopisom pokušali utjecati na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika