10.05.2012. / 18:34

Autor: Deutsche Welle

Do konkurentnosti na tržištu preko socijalnih mreža

Oko polovice njemačkih poduzeća prisutno je na nekoj od društvenih mreža, prije svega na Facebooku. Tamo predstavljaju svoje proizvode ili usluge. Neka od njih tim putem traže i osoblje.

Društvene  mreže mijenjaju način poslovanjaDruštvene mreže mijenjaju način poslovanjaProfil na društvenim mrežama za njemačka poduzeća sve više postaje nešto po sebi razumljivo. Do toga rezultata je došao poduzetnički savez Bitkom (Informacijska tehnologija, telekomunikacija i novi mediji) koji je proveo ispitivanje među 700 poduzeća u Njemačkoj. Gotovo polovica već ima "profil" na nekoj od društvenih mreža, a još 15 posto se upravo priprema za to.

Trećina njemačkih poduzeća (32 posto) ima na Facebooku jednu ili više stranica. Cilj je povećanje poznatosti poduzeća ili dobivanje novih klijenata, kaže predsjednik Bitkoma Dieter Kempf. "Najvažniji razlozi za korištenje društvenih medija dolaze iz odjela za komunikaciju dotičnih poduzeća. Oni žele koristiti tehnike društvenih medija za nove mogućnosti komunikacije."

Strah od gubitka kontrole

Dok su se na području odnosa s javnošću već etablirale društvene mreže, kadrovski odjeli na tom polju zaostaju, kaže studija Bitkoma. Manje od četvrtine ispitanih poduzeća svjesno koristi društvene mreže za pronalaženje novih suradnika: "Pretpostavljam da će idućih godina u poduzećima važnija postati neka druga područja, a time naravno i tema komunikacije s osobljem", kaže Kempf.

38 njemačkih poduzeća nije zastupljeno na društvenim mrežama. Studija je istražila i njihove motive. Glavni je strah od gubitka kontrole i mogućnost nastanka šteta za poduzeće. Kempf međutim upozorava da "nesudjelovanje najmanje štiti od moguće štete".

Prema Bitkomovoj studiji, unatoč određenim rezervama, korištenje društvenih mreža postat će standard u njemačkim poduzećima. Uz to će rasti pritisak na poduzeća koja nisu zastupljena u društvenim mrežama. Kempf zato smatra da svako poduzeće mora savjesno preispitati mogućnost korištenja društvenih medija "radi vlastite konkurentnosti".

Autor: Janosch Delker/Anto Janković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika