11.05.2012. / 19:52

Autor: Deutsche Welle

Zašto je Bilić izbacio Petrića i Klasnića?

Na Europskom prvenstvu u nogometu Hrvatska će se u skupini C boriti za prolazak u četvrtfinale. Protivnici su reprezentacije Irske, Italije i Španjolske. Na turniru neće zaigrati dva dugogodišnja reprezentativca.

Slaven BilićSlaven Bilić"Bilić izbacio Petrića i Klasnića". I njemačke novinske agencije, odnosno online-portali analiziraju razloge zbog kojih izbornik Slaven Bilić (naslovna fotografija) u krug sudionika Europskog prvenstva nije pozvao Mladena Petrića i Ivana Klasnića.

Petrić, još uvijek član HSV-a i Klasnić, dugogodišnji napadač bremenskog Werdera, ostavili su dubok trag u Bundesligi, mediji vrlo pozorno prate njihove nastupe i u danima u kojima im karijere nisu pune dobrih vijesti.

Agencije konstatiraju da će Bilić "sa šest bundesligaških legionara, ali bez Mladena Petrića i bivšeg igrača Bremena Ivana Klasnića" krenuti u pripreme za EURO 2012. I Klasnića i Petrića agencija dpa naziva "nekadašnjim standardnim reprezentativcima".

Turnir koji se igra od 8. lipnja do 1. srpnja "oni će morati pratiti preko televizora". Prenosi se i Bilićevu izjavu ("Odluka nije bila laka, ali i to je dio mog posla") tijekom objave popisa kandidata za turnir u Poljskoj i Ukrajini.

Njemački mediji analiziraju šanse "vatrenih" bundesligaša da tijekom smotre najboljih reprezentacija Staroga kontinenta zaigraju u dresu Hrvatske. Dpa tvrdi da se nastupu u početnom sastavu mogu nadati braniči Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt, povratnik u Bundesligu) i Danijel Pranjić (Bayern München, finalist Lige prvaka), vezni igrači Ivan Perišić (Borussia Dortmund, prvak Bundeslige) i Ivo Iličević (Hamburger SV), te napadači Mario Mandžukić (VfL Wolfsburg) i Ivica Olić (Bayern München).

Slaba forma

Portali i agencije podsjećaju na nešto slabiju formu Klasnića i Petrića u proteklom razdoblju, što je Bilić na konferenciji za novinare i naveo kao razlog nepozivanja u kadar. "Oni imaju puno kvaliteta i puno su za nas napravili u prošlosti. Ali nažalost obojica su napadači, a to je dio momčadi u kojem imamo najviše alternativa. Zato za njih jednostavno nema mjesta", prenosi dpa Blićeve riječi.

31-godišnji Petrić u sezoni na izmaku muku je mučio s nekoliko ozljeda. Svejedno je za HSV postigao sedam golova. I tako pomogao u osiguravanju opstanka u elitnom razredu njemačkoga klupskog nogometa, piše agencija sid. Petrićev ugovor s Hamburgom istječe za nekoliko tjedana, HSV ga nije htio produžiti.

Sid svoje čitatelje podsjeća da ni Klasniću ova sezona neće ostati u dobrom sjećanju. Golgeter koji je u 151 nastupu za Werder postigao 49 zgoditaka, u premijerligašu Boltonu "nije uvjerio" da je dobar izbor i za Bilića, dodaje sid.

Kao glavni razlog nepozivanja Petrića i Klasnića u kadar hrvatske momčadi, njemački mediji smatraju "jake konkurente iz Bundeslige". Uz Olića i Mandžukića, mediji spominju i Perišića kao alternativu u ofenzivi.

Hrvatska je autsajder?

U Njemačkoj su posljednjih dana objavljeni i portreti svih sudionika Europskog prvenstva. Zanimljivo je da njemački mediji Hrvatsku ovaj put vide kao totalnog autsajdera. Podsjeća se na nastup na EURO prije četiri godine kad je Hrvatska "ispala u posljednji trenutak", te tvrdi da bi "ovaj put prolazak u četvrtfinale bio iznenađenje", obzirom na jake protivnike u skupini, prije svih Italiju (bivši prvak svijeta) i Španjolsku (aktualni prvak Europe i svijeta).

"Hrvatima ipak ne manjka samopouzdanja", piše ova agencija.

Kao zanimljivost, njemački mediji spominju i mjesto održavanja priprema za EURO. Baš kao i uoči Europskog prvenstva 2008., Bilićevi boysi će i ovaj put formu tražiti u austrijskom Gradišću. Uza sve stručne izjave, na koncu ipak čudi da geografski gledano njemački mediji nisu baš jaki.

Dpa u portretu Hrvatske u jednom trenutku piše "Na EURU 2012 istočni Europljani (misli se na Hrvatsku, op.a.) žele ponoviti uspjehe od prije četiri godine", kad su tijekom grupne faze ponizili i Njemačku, kasnijeg finalista.

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010., "fanovi nogometom zaluđene nacije očekuju da se Bilićevi igrači iskupe", dodaje dpa. I za kraj portreta o "Vatrenima" prenosi Bilićevu ("hobi-rocker i timski animater") izjavu:

"Mi želimo daleko dogurati. S malo sreće sve je moguće!"

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika