Objavljeno u Nacionalu br. 336, 2002-04-24

Autor: Dean Sinovčić

Miss Hawaiian Tropic

Važno mi je samo da putujem na Havaje

Anita Verović, dvadesetšestogodišnja Šibenčanka pobijedila je prije mjesec dana na izboru za hrvatski Miss Hawaiian Tropic a uoči puta na svjetski izbor na Havaje pristala je na ekskluzivni foto session za Nacional

Hrvatice su se dokazale na mnogim svjetskim natjecanjima u ljepoti, ali nijedna nije sudjelovala u izboru za Miss Hawaiian Tropic. Na ovogodišnjem natjecanju, što će se početkom svibnja održati na Havajima, Hrvatska će imati predstavnicu, 26-godišnju Šibenčanku Anitu Verović koja već godinama živi u Samoboru. Plavokosa Anita Verović pobijedila je prije mjesec dana na izboru za hrvatsku Miss Hawaiian Tropic, te kao nagradu dobila putovanje na Havaje i mogućnost da se predstavi u konkurenciji svjetskih ljepotica.
Izbor za Miss Hawaiian Tropic održava se od 1984. a glavni organizator i sponzor je kompanija “Hawaiian Tropic”, proizvođač krema za zaštitu od sunca. Premda bi se po tome moglo zaključiti da taj izbor ima gotovo mjesno značenje, organizatori često ističu kako je njihov slogan – drugi po proizvodnji krema za sunčanje, drugi po važnosti i brojnosti u svjetskim izborima za miss. Prošlogodišnja Miss Hawaiian Tropic bila je Šveđanka Erica Johnson koja je prekinula devetogodišnju dominaciju djevojaka iz sjeverne Amerike jer su prije toga sedam Amerikanki i dvije Kanađanke birane za najljepše.
Anita Verović objašnjava kako izbor za hrvatsku Miss Hawaiian Tropic nije imao jači medijski odjek u Hrvatskoj jer je održan u Čatežu u Sloveniji, i to zato što je vlasnik licencije za izbor Slovenac koji je želio da se izbor održi u hotelu “Opera”, ali budući da su prostori u “Operi” bili zauzeti, izbor je preseljen u Čatež, u casino Lido. Za Anitu Verović to nije bilo prvo prijavljivanje na izbor za miss, prije tri godine natjecala se u izboru za Miss Universe a prije dvije godine za Miss sporta jer se bavi fitnessom. “Moj dečko je u novinama vidio oglas za izbor za Miss Hawaiian Tropic u kojem je pisalo kako svjetska pobjednica dobiva 100 tisuća dolara. Dečko mi je, onako usput, rekao da bih se mogla prijaviti, na što sam uzela novine, izrezala kupon i poslala ga”, prepričava Anita Verović. Slijedio je poziv na casting nakon čega je uvrštena u finale, gdje je i pobijedila.
Nagrade na hrvatskom izboru nisu bile nešto posebno, osobito kad se uspoređuju s izborom za Miss Hrvatske na kojem pobjednica dobiva automobil – nešto odjeće od sponzora, mobitel i putovanje na Havaje od sedam dana. Anita Verović kaže kako joj nije bitno ništa osim puta na Havaje te je, da bi se što bolje pripremila, odlučila 10 dana prije putovanja otići u Kaliforniju. Kako taj 10-dnevni boravak nije bio plaćen, ona i njezin dečko potražili su sponzora jer njezina plaća poslovođe u dućanu “Moda –In” u Zagrebu nije dovoljna da pokrije troškove. “Svi su bili skeptični i gotovo nitko nije htio financijski pomoći dok nismo došli do zastupnika tvrtke ‘Gericom’ koji je pristao snositi dio troškova”, objašnjava Anita Verović i dodaje kako takvo putovanje ne podrazumijeva samo avionsku kartu i hotel nego mnogo više.
Premda se brojne djevojke ili demoraliziraju ili razočaraju na izborima za miss, Anita Verović nije imala takvih problema, te se kandidirala i treći put. Međutim, bilo je dovoljno razloga da odustane od bilo kakvih izbora jer kaže kako su prethodna iskustva loša zbog nemoralnih ponuda. O detaljima nije željela govoriti, a kada smo je pitali je li bilo u stilu “ti ćeš napraviti svoje, a ja ću te progurati u finale”, odgovorila je da bilo slično. “Jedna osoba mi je došla s takvom ponudom, a ja sam odgovorila ‘žao mi je’ i to je bilo to”, prisjeća se Anita Verović. Uz podršku dečka prebrodila je dileme prouzročene takvim ponudama te je odlučila još jednom probati, malo se zabaviti i uzeti poneki dar od sponzora. Za mnoge će podrška njezina dečka u takvoj situaciji biti pomalo iznenađujuća, ali kaže kako joj on nakon sedmogodišnje veze vjeruje. Povjerenje u svojoj vezi Anita Verović dokazuje i tetovažom na prstu desne ruke u obliku prstena, a istu takvu tetovažu ima i njezin dečko.
Anita Verović, turistička tehničarka po zvanju, okušala se u manekenskom poslu, zbog čega su je svojedobno zapazili fotografi a njezine fotografije objavljene su u nekim hrvatskim novinama. Medijska popularnost nije joj donijela pozitivnih pomaka u poslovnom smislu, nije se mnogo toga promijenilo ni kada je plastičnom operacijom povećala grudi. Kaže kako to nije učinila zbog posla, jer manekenke u pravilu imaju male grudi, nego zato što je to osobno htjela tako da su joj sada proporcije 92-60-90, a visoka je 173 centimetra.
Na svjetskom izboru za Miss Hawaiian Tropic, što će se održati u mjestu North Shore of Oahu na Havajima od 2. do 4. svibnja, sudjelovat će 75 ljepotica iz 50 država jer su neke zemlje, što je slučaj i s Hrvatskom, mogle poslati i pratilje na završno natjecanje. Kompletnu organizaciju izbora nadzire Ron Rice, vlasnik Hawaiian Tropica, koji je ove godine svečanost izbora preselio iz Las Vegasa, odnosno hotela “Mandalay Bay”, na Havaje. Budući da je taj izbor vrlo popularan u Americi, Anita Verović se nada da će je netko zapaziti te da će uspostaviti poslovne kontakte. Već je sada iznimno zadovoljna time što će putovati na Havaje: “Da sam pobijedila na hrvatskom Miss Universe ili Miss Sporta, ne bih vidjela Havaje tako da mi uopće nije žao što na prethodnim izborima nisam postigla veći uspjeh.” Tko zna koga će upoznati, prošle godine izbor su posjetili košarkaš Dennis Rodman, glumac Ian Ziering iz serije “Beverly Hills 90210” i mnogi drugi. Trodnevno natjecanje počinje šetnjom natjecateljica plažom gdje članovima žirija kažu kako se zovu i koju zemlju predstavljaju. Slijedi razgovor s članovima žirija, a posljednjeg dana, u subotu uvečer, održava se svečana ceremonija. U međuvremenu, djevojke posjećuju zabave, vježbaju program za završnu večer i fotografiraju se.
Čak i ako ne uspije na Havajima, Anita Verović ima cilj u životu, a to je odlazak u Australiju. Ona i njezin dečko već su se dogovorili o preseljenju u Australiju, koja im se sviđa jer je ekonomski jaka, ali to neće biti putovanje naslijepo. Naime, dečko Anite Verović je kompjutoraš, koji treba završiti fakultet, a kako je to zanimanje svuda traženo, smatraju da će biti traženo i u Australiji. “Jednostavno težimo boljem životu, ništa drugo”, kaže Anita Verović kojoj je očito dojadilo preživljavanje u Hrvatskoj.
Uoči odlaska na izbor za Miss Hawaiian Tropic Anita Verović je pozirala Nacionalovu fotografu i to su prve fotografije u njezinoj karijeri na kojima se dobrim dijelom razgolitila. “Prvo sam pitala dečka slaže li se s time, a nakon što je odgovorio pozitivno došla sam u Nacional”, objašnjava, ističući kako njezin dečko smatra da su ovakve fotografije normalne u karijeri svakog modela, ali da su Hrvati poprilično konzervativni. “Dečko mi je rekao da se u životu trebam probijati, a pokazivanje vlastitih atributa pritom katkad može pomoći”, tvrdi Anita Verović. Jedini njezin zahtjev bio je da se grudi ne vide u potpunosti, što je riješeno crnim vrpcama preko bradavica. Za dobacivanja, nakon objavljivanja fotografija, konzervativnih Hrvata na ulici se ne brine, “toga ima i ovako i onako”, ali je čudi što će netko dobacivati na ulici ali nitko neće doći s poslovnom ponudom, što bi bilo logično jer je izbor za Miss Hawaiian Tropic vrlo popularan u Americi. Očekivala je i ponude za manekenske poslove, smatra da sa 26 godine nije prestara za modnu pistu, ali ni ta se očekivanja nisu pretjerano ostvarila osim što često nosi modele dizajnerice Lidije Kopilaš-Kora.

Lidija Kopilaš-Kora (28) modna je dizajnerica i stilistica koja je diplomirala modni dizajn odjeće i tekstila i do sada je najčešće surađivala s Anitom Verović. Ona je dizajnirala nacionalnu haljinu u kojoj će se Anita Verović pojaviti na izboru za Miss Hawaiian Tropic. Oduševljena je uspjehom Anite Verović i prisjeća se njezinih pokušaja u izborima za Miss Universe i Miss sporta, kada nije bila uspješna, a Lidija Kopilaš-Kora smatra da je razlog tome njezina plava kosa jer se u Hrvatskoj traži mediteranski, tamniji tip djevojke. “Anita je mnogo uložila u svoj izgled, uključujući i operaciju grudi, i stoga mi je doista drago što je uspjela”, kaže ističući pritom njezinu iznimnu profesionalnost kada je riječ o modnim revijama. Međutim, ni ona ne zna objasniti zbog čega Anite Verović nema češće na hrvatskim modnim pistama te smatra kako je ona hollywoodski tip plavuše koji, očito, u Hrvatskoj ne prolazi. Za fotosession za Nacional Lidija Kopilaš-Kora angažirala je i Vlatku Vengez, vlasnicu cvjećarnice “Lopoč” u Samoboru, koja je svojim cvijećem obasula Anitu Verović za jednu seriju fotografija. “Bila je to moja ideja jer smatram da Anita među cvijećem izgleda predivno, poput Eve”, zaključila je Lidija Kopilaš-Kora.

Vezane vijesti

Izabrana najmlađa Miss Amerike u povijesti

Izabrana najmlađa Miss Amerike u povijesti

Sedamnaestogodišnja Miss Nebraske Teresa Scanlan izabrana je u subotu navečer za Miss Amerike, kao najmlađa pobjednica toga natjecanja u ljepoti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika