30.05.2012. / 13:25

Autor: Totalsport

Eduardo: Nadam se kako možemo biti iznenađenje Eura

- Vratio sam se nakon te ozljede i očekujem moj prvi veliki turnir za seniorsku reprezentaciju Hrvatske

Eduardo da Silva 
Foto: Igor ŠobanEduardo da Silva Foto: Igor ŠobanU intervjuu za brazilski globoesporte.com, Eduardo da Silva najavio je svoj prvi nastup u dresu hrvatske reprezentacije na jednom velikom natjecanju, Euru u Ukrajini i Poljskoj.

Od Eduarda se očekivala uloga jednog od ključnih igrača u hrvatskoj selekciji na prošlom Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. No, njegove i nade hrvatskih navijača uništio je tadašnji Birminghamov branič Martin Taylor, koji mu je u veljači 2008. godine slomio nogu.

Eduardo je u završnici minule sezone u Šahtaru, s kojim je osvojio prvenstvo i Kup, imao problema s ozljedom mišića.

- Vratio sam se nakon te ozljede i očekujem moj prvi veliki turnir za seniorsku reprezentaciju Hrvatske. Nikada niste sigurni da ćete uistinu i nastupiti, jer se možete ozlijediti i dan prije početka turnira, ili mjesec dana prije. To je dio posla kojim se bavimo - veli 29-godišnji napadač.

- Ja sam u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske od 2004. godine, a od 2006. godine sam bio standardan u prvoj postavi. Kada sam bio dobrog zdravlja, uvijek sam primao poziv. Nestrpljivo očekujem početak Eura. Dobar je to osjećaj. Svako natjecanje je uvijek pokazalo da je Hrvatska jaka momčad. Mi smo već godinama među 10 najboljih na FIFA-inoj rang-ljestvici.

*Tko su favoriti Eura po vama?

- Uvijek su isti, Španjolska, Nizozemska i Njemačka. No, uvijek se na ovako velikim iznenađenjima pojavi i neka selekcija koja priredi iznenađenje. Nadam se da će to ovoga puta biti Hrvatska! Nogomet danas nije isti kao nekada. Momčad od koje nitko ne očekuje trijumf može doći na smotru i trijumfirati.

*Imate li neku kalkulaciju kako doći do drugog kruga s Hrvatskom?

- Naš raspored je točno složen po našim željama. Prvu utakmicu igramo protiv Irske, zadnju protiv Španjolske. Možemo proći u drugi krug i s četiri boda, s pobjedom protiv Irske i egalom s Italijom.

*Znači, sigurni ste u pobjedu nad Irskom?

- Ne, nismo. Imamo najtežu skupinu na Euru. Mislim da će prolazak skupine biti naš najteži zadatak na Europskom prvenstvu. Ako u tome uspijemo, tek tada ćemo postati još jači i opasniji. Irska ima dobrog i iskusnog izbornika Trapattonija, te igrače koji uglavnom nastupaju u engleskoj Premierligi. Znamo da nam neće biti lako u toj utakmici.

*U drugom kolu vas očekuje Italija.

- To će biti odlučujuća utakmica za nas! Španjolci su favoriti, morat ćemo protiv njih imati dosta sreće da ih pobijedimo. Za takav uspjeh bi naš golman morao imati fenomenalan dan, a mi bismo trebali iskoristiti već prvu priliku koja nam se ukaže.

*S kime ste najbolji u reprezentaciji?

- Vedran Ćorluka i Ognjen Vukojević, s kojim sam igrao već u U-21 reprezentaciji i u zagrebačkom Dinamu. Mi smo cimeri. Baš mi je veliki prijatelj.

*Kakav je izbornik Slaven Bilić?

- Super, ''cool'', prijatelj i izvan terena. Osoba koja uživa u razgovorima s igračima osobno. Ne tako davno i on je još bio igrač, tako da razumije igrače. Moderan je trener koji intenzivno radi s nama na treninzima i kreira drukčiju atmosferu. Iz utakmice u utakmicu mijenja taktiku.

*Kako je vama u Šahtaru? Razmišljate li o povratku u Englesku?

- Bila je dobra sezona, moja druga u Ukrajini. Opet smo bili prvaci. Mene su odlično prihvatili u Šahtaru. Strukture u klubu su fantastične. Trenutno mi je dobro u Šahtaru, ne razmišljam puno o budućnosti. Vi ste već četvrti novinar koji mi postavlja to pitanje, ali prvi iz Brazila. Moguće je da ću se jednog dana vratiti u Premierligu. Tamo je sve drukčije. Stadioni i navijači su fenomenalni.

*U kakvim ste odnosima s Brazilcima u Šahtaru?

- Nogomet u Ukrajini ide velikim koracima naprijed. Šahtar ima puno Brazilaca, moguće je da je to strani klub s najviše Brazilaca. U hladnim danima se ne družimo, ''sakrivamo se'', ali kada je toplo, kao sada, izlazimo na večeru - zaključio je Eduardo, jedan od samo dvojice protagonista Eura, uz Portugalca Pepea, koji je rođen u Brazilu.

Vezane vijesti

Olić: Namjera mi je povući se iz reprezentacije

Olić: Namjera mi je povući se iz reprezentacije

Hrvatski 32-godišnji nogometaš Wolfsburga Ivica Olić otvorio je dušu novinaru Tobiasu Altschäfflu u razgovoru za njemački tjednik Sport Bild.… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 30.05.12. 13:45

zar tebamo biti iznenađenje?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika