03.06.2012. / 15:22

Autor: Hina

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanisza–Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj, očitovalo se tamošnje ministarstvo pravosuđa na zahtjev lokalnog suda, prenijela je agencija MTI.

Radimir ČačićRadimir ČačićPrvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanisza–Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj, očitovalo se tamošnje ministarstvo pravosuđa na zahtjev lokalnog suda, prenijela je agencija MTI.

Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesreće bio predsjednik Hrvatske narodne stranke, a u prosincu 2011. je izabran za prvog potpredsjednika vlade, biti zaštićen imunitetom.

Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.

Jednako tako na Čačića se ne može primijeniti niti Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom jer se ona odnosi samo na šefove država i članove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo.

Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanisza – Budimpešta svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Na odgođenom ročištu u travnju očekivao se dovršetak postupka pa čak i izricanje presude pošto su se na zadnjoj raspravi 25. siječnja u sudnici kapošvarskog Županijskog suda suočila dvojica prometnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme prometne nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti.

U svojoj obrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 03.06.12. 16:16

samo neka ga spreme tamo gdje je i zaslužio. Ajmo Mađari!!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.06.12. 16:39

Čačić evidentno postaje kamen oko vrata ovoj koaliciji. Mađari vješto politiziraju i koriste svoje pravosuđe kako bi ucijenili Hrvatsku u najavljenim, od hrvatske strane, pregovorima oko izmjene dioničarskog ugovora. Tu se može iščitati i zahtjev "s više razine" za odgodom nastavka travanjskog suđenja Čačiću.

Kukuriku se mora riješiti balasta zvanog Čačić! Pitanje je potresa koji će evidentno nastupiti u vođenju državom!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika