05.06.2012. / 13:39

Autor: Nacional.hr

Milanović otkrio

Vujčić umjesto Rohatinskog

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović rekao je danas da će novi guverner Hrvatske narodne banke (HNB) biti Boris Vujčić, dosadašnji zamjenik guverenera Željka Rohatinskog

Zoran MilanovićZoran MilanovićOdlazak guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog nije bio neočekivan, jer je on sam u nekoliko navrata govorio o tome. Međutim, kad je otkrio da mu je premijer Zoran Milanović tu vijest priopćio u telefonskom razgovoru, postavilo se pitanje u kakvim su odnosima Vlada i HNB.

Premijer Milanović za Media servis pojasnio je kako je odluku o promjeni guvernera donio u razgovoru sa ministrima, prije svega jer Rohatinskom ističe drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a.


"Bojao sam se da Rohatinski za odluku ne sazna iz medija, slučajno. Želio sam naprosto s njime porazgovarati o tome", rekao je Milanović.

Otkrio je kako je želio da Rohatinski na čelu HNB-a ostane još dvije godine, ali i dodao kako to ne bi bilo dobro rješenje, a nije mu bio sklon ni sam Rohatinski.

"Mislim da je nakon 12 godina došlo vrijeme da ljudi iz iste škole preuzmu taj posao. Pogotovo jer je Rohatinski najavljivao svoj odlazak, što je mene zbunilo. Ovo nije nimalo osobno", rekao je Milanović te dodao kako smatra da su obje strane trebale biti odmjerenije i jasnije u svojim riječima. Također, smatra da se informacija koju je Rohatinski pustio u medije nije trebala tako plasirati.

"To se tako ne radi. U takvim situacijama ne znate što da radite i kako da medije obavijestite o tome", rekao je Milanović, ali i pojasnio da su on i Rohatinski o svemu još trebali razgovarati.

"Trebali smo se naći na ručku ovaj tjedan da dodatno porazgovaramo. Vjerujem da on, kao i ja, vjeruje da HNB ostaje u najboljim rukama", dodao je.

Upitan da prokomentira dosadašnji rad Rohatinskog, premijer je rekao da su guverner i njegov tim odradili dobar posao čiji je rezultat stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako je HNB u donošenju odluka neovisna te će vjerojatno nastaviti s istom strategijom kao do sad.

"Da smatramo da je dosadašnja politika bila loša išli bismo u dublje rezove", rekao je premijer.

Očekuje se da bi Rohatinskog na čelu HNB-a trebao zamjeniti Boris Vujčić. To je izbor kojeg Milanović zdušno podupire.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika