10.06.2012. / 09:45

Autor: Hina

Počeli izbori:

Uspon francuske ljevice?

Vlada bi tako mogla biti prisiljena da u Narodnoj skupštini pregovara o svojim reformama s radikalnom ljevicom, čija je glavna sastavnica Komunistička stranka koja je odbila ući u vladu i nada se jačanju utjecaja pošto je njezin kandidat Jean-Luc Melenchon osvojio 11 posto glasova na predsjedničkim izborima

IlustracijaIlustracijaOtvorena su birališta u Francuskoj za 46 milijuna birača koji su u nedjelju pozvani da glasuju u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Ukupno 6.603 kandidata natječe se za 577 zastupničkih mjesta a drugi krug će se održati 17. lipnja.

Predizborne ankete su uglavnom slažu u vezi s potporom birača pojedinim strankama: socijalisti i lijevi blok dobivaju 31,5 - 32 posto, zeleni 5 - 5,5 posto, radikalna ljevica 7,5 - 8 posto, desnica između 33,5 i 35 posto i radikalna desnica od 15 do 16 posto.

Premda sve ankete daju bolje izglede ljevici, list Liberation piše da će biti zanimljivo doznati hoće li nova skupština biti "ružičasta" ili "zeleno-ružičasto-crvena", to jest treba li socijalistička stranka računati na svoje saveznike (zelene, lijevi blok, a možda i radikalnu ljevicu) kako bi dobila apsolutnu većinu.

Vlada bi tako mogla biti prisiljena da u Narodnoj skupštini pregovara o svojim reformama s radikalnom ljevicom, čija je glavna sastavnica Komunistička stranka koja je odbila ući u vladu i nada se jačanju utjecaja pošto je njezin kandidat Jean-Luc Melenchon osvojio 11 posto glasova na predsjedničkim izborima.

Novoizabrani predsjednik i socijalist Francois Hollande koji nije sudjelovao u kampanji, u četvrtak je ponovo pozvao Francuze da mu omoguće "natpolovičnu, uvjerljivu i jedinstvenu većinu" kako bi mogao ostvariti svoja obećanja.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika