15.06.2012. / 12:10

Autor: Hina

Optužnica protiv Mladinea vraćena tužiteljstvu

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je odlučilo od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva zatražiti da dodatno pojasni neke nejasnoće u optužnici

Photo: Nino Strmotic/VLM/PIXSELL (arhiva)Photo: Nino Strmotic/VLM/PIXSELL (arhiva)Optužnica protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju Fimi media vraćena je tužiteljstvu na doradu.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je odlučilo od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva zatražiti da dodatno pojasni neke nejasnoće u optužnici, izjavio je nakon ročišta zatvorenog za javnost Mladineov branitelj Milenko Umičević, dodavši kako sud očekuje da tužiteljstvo to učini u roku osam dana.

Obrana je, inače, na zadnjem ročištu zatražila i da se tužiteljstvo očituje o njihovoj tvrdnji da je optužnica podignuta nakon zakonom propisanih rokova zbog čega bi je sud trebao odbaciti.

Tužiteljstvo tvrdi da je Mladineo poslujući s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom od travnja 2008. do kraja 2009. kršio Zakon o javnoj nabavi, znajući da će novac izvučen iz državnog Fonda kojemu je bio na čelu završiti u "crnom fondu" tada vladajućeg HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom HRT-a po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta. Na taj je način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.

Optužnica protiv Mladinea jedna je u nizu što ih je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki zbog poslovanja s Fimi medijom, a koje nisu obuhvaćene USKOK-ovom optužnicom iz prosinca prošle godine protiv HDZ-a, bivšeg stranačkog predsjednika Ive Sanadera i njegovih suradnika.

Osim Mladinea, za zloporabe položaja i ovlasti i izvlačenje novca radi financiranja HDZ-a u odvojenim su postupcima, početkom travnja optuženi i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar, bivši čelnik Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar te bivši čelnik Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji je jedini od njih nakon priznanja uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora.

Još je jednu optužnicu podigao i USKOK i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, kojega se također tereti da je namještao poslove Fimi mediji kako bi izvukao novac za svoju stranku.

Ranije je već zbog slučaja Fimi medija počelo suđenje HDZ-u, bivšem premijeru i čelniku te stranke Ivi Sanader, troje bivših stranačkih dužnosnika Mladenu Barišiću, Branko Pavošević i Ratki Mačeku te vlasnici tvrtke Fimi medija Nevenki Jurak.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika