19.06.2012. / 16:07

Autor: Deutsche Welle

Njemačka leti iz EURO-zone?

"Želim da ovo bude prva i posljednja utakmica gospođe Merkel na ovom prvenstvu!"

Angela MerkelAngela MerkelU Grčkoj vlada uzavrela atmosfera uoči četvrtfinalnog meča na Europskom prvenstvu u nogometu protiv Njemačke. Većina grčkih igrača trudi se svejedno ostaviti dojam da se radi o sasvim "normalnoj" utakmici.

Kad se radi o nacionalnoj reprezentaciji, svi grčki mediji više-manje su istog mišljenja. Svi oni odreda zahtijevaju "izlazak Njemačke iz EURO-zone". Uoči dvoboja protiv Njemačke, i vratar Mihalis Sifakis dolijeva ulje na vatru: "Želim da ovo bude prva i posljednja utakmica gospođe Merkel na ovom prvenstvu!"

Sifakis time aludira na posjetu njemačke kancelarke ovoj utakmici koja se igra u petak u Gdanjsku. I očito će biti razočaran: "zbog logističkih razloga", gospođa Merkel najvjerojatnije neće doći na sraz na obali Baltika.

No, Sifakisove riječi otkrivaju da je utakmica Grčke i Njemačke u njegovoj domovini puno više od nogometa.

U grčkom je tisku osjetan bijes zbog politike njemačke šefice vlade u kontekstu krize eura i državnog duga Atene. Grci su u izvanrednoj emotivnoj situaciji. Uspjesi nogometaša na UEFA EURU 2012 dogodili su se parlalelno s parlamentarnim izborima na kojima se odlučivalo i o budućnosti Grčke, ali i europske monetarne unije.

Senzacija protiv "Elffa" bila bi dobar ventil za ispuštanje nagomilanih frustracija zbog kritika izvana.

"Uspjeli smo već protiv Francuske (EURO 2004), protiv Portugala (EURO 2004) i protiv Rusije (EURO 2012). I njemački panceri (tenkovi) trebali bi se naći na listi žrtava Grčke", piše sportski list Sportday. I dodaje: "Angela, budi spremna!"

List Ethnos predstavlja plan nacionalnog izbornika Fernanda Santosa za "njemački izlazak iz EURO-zone", a kolege novinari iz Adesmeftosa Typosa zahtijevaju od grčkih igrača "da pošalju Nijemce kući s EURA".

Junaci i favoriti

U kampu grčke reprezentacije u blizini Varšave navodno se ne reagira na polemike iz domovine. Nakon slobodnog dana, Santos je u ponedjeljak okupio svoje "junake" na 90-minutnom treningu. Pod zrakama poljskog sunca, Grci su se lagano protezali i uvježbavali nove kombinacije. Nakon treninga se moglo čuti kako oni ulogu favorita u utakmici protiv Njemačke dragovoljno (a što se moglo i očekivati?) prepuštaju trostrukom prvaku Europe.

Ioannis Maniatis zaključuje da je "Njemačka jedna od najboljih momčadi na Europskom prvenstvu", a Grigoris Makos pojašnjava kako Grci poštuju "Elf", ali i da se Nijemaca ne boje: "Gledati ćemo im u oči i boriti se!" Grci vjeruju u podvig iako u srazu s Njemačkom zbog dva žuta kartona neće zaigrati kapetan Georgios Karagounis.

U prilog im ne ide ni statistika: u osam dosadašnjih dvoboja s Njemačkom, Grci nisu uspjeli zabilježiti niti jednu jedinu pobjedu.

"Teško nas je pobijediti, a ne treba nam nam puno šansi. Nijemci trebaju biti oprezni", upozorava Angelos Charisteas. On je prije osam godina postigao pobjedeonosni zgoditak za Grčku u finalu EURA u Portugalu. Bivši grčki izbornik Otto Rehhagel istog je mišljenja.

Hoće li dobra defenziva biti dovoljna protiv Nijemaca? Grci su u svakom slučaju optimistični. Možda i malo preoptimistični? Kako saznajemo, u taboru južnih Europljana odustalo se čak i od TV-prijenosa njemačkog dvoboja s Dancima (2:1). Obrazloženje: to je nepotrebno! Umjesto toga, Grci su pratili program iz domovine (ishod parlamentarnih izbora) a krajičkom oka se pratilo i okršaj Portugal-Nizozemska.

"To je ionako bila spektakularnija utakmica", kaže Maniatis.

Portugalska nada

Grčka glavna nada se zove ipak - Santos. Portugalac će već naći rješenje i za Njemačku, to je maksima uoči meča u petak. To se Santosu sigurno ne sviđa, on se svm silama bori protiv euroforije i spušta loptu na zemlju: "Njemačka ima iznimne igrače i dobrog trenera, koji već dugo radi s ovom ekipom."

Grčkim je medijima svejedno što priča Santos. Oni žele "osvetu". Kako se u njemačkom kampu reagira na naslovnice iz Grčke? Opušteno. "Znamo da je politička situacija u Grčkoj teška, ali u petak će politika biti u drugom planu.

U petak politika ne treba igrati nikakvu ulogu, u prvom planu bi trebao biti samo nogomet", komentira Lars Bender, strijelac pobjedonosnog gola u meču protiv Danske.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika