20.06.2012. / 08:57

Autor: Hina

Linić:

Vlada kreće u privatizaciju HPB-a

Vlada će na sutrašnjoj sjednici raspisati natječaj za konzultanta za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

. Photo: Patrik Macek/PIXSELL . Photo: Patrik Macek/PIXSELL Vlada će na sutrašnjoj sjednici raspisati natječaj za konzultanta za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

HPB ne bi željeli prodati strancima, već želimo pronaći domaćeg investitora. Tako bi HPB ostao u hrvatskom vlasništvu, ali više ne u vlasništvu države, rekao je Linić na forumu Veleučilišta VERN o državnim financijama i poduzetnicima.

Vlada je svjesna da to neće biti dobro prihvaćeno u hrvatskoj javnosti te da će je neki "mislioci" optužiti da prodaje "obiteljsko srebro", rekao je Linić.

HPB je mala banka s visokim kamatama. Kome takva banka treba, pitao se Linić. Nije istina da prodajemo "obiteljsko srebro" već tražimo partnera koji će omogućiti rast i razvoj HPB-a, ističe ministar financija.

Privatizaciju HPB-a podržala je i ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek koja je sa skupinom stručnjaka za bivšu vladu izradila program gospodarskog oporavka koji je također predviđao privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja.

Švaljek ne očekuje promjene u monetarnoj politici nakon što u fotelju guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) zasjedne Boris Vujčić, jer deprecijacija kune ne bi donjela ništa dobro.

Primijetila je kako je monetarna politika u ovom trenutku ekspanzivna, jer je HNB smanjio regulatorni trošak bankama kako bi ih potaknuo na veće kreditiranje.

Unatoč opiranju poslovnih banaka, Linić očekuje da će jeftiniji krediti, sa kamatnom stopom od oko tri posto, uskoro pokrenuti veću gospodarsku aktivnost.

Prvih 500 milijuna kuna od ukupno osam milijardi kuna, koji trebaju zajednički osigurati HBOR i poslovne banke, izlicitirano je prije par dana, rekao je Linić.

Novaca ima koliko hoćete, nije problem u kapitalu nego u riziku i prevelikim osiguranjima, tvrdi ministar financija.

Linić je također najavio da će država uskoro ući u vlasništvo Diokija s 38 posto. Ulazimo u posrnulo poduzeće koje je nekad ostvarivalo veliki izvoz, ali vladin problem je što ne možemo ući sa svježim kapitalom, dodao je Linić.

Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal izjavila je danas kako je propao pokušaj da Diokijevi vjerovnici zajednički uđu u vlasništvo te tvrtke. Najveći vjerovnici Diokija su Hypo banka i Zagrebačka banka, a ostala potraživanja imaju državna poduzeća poput HEP-a, HŽ-a ili djelomično Ine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 20.06.12. 09:06

Ima li u ovoj državi netko tko zna pokrenuti procese proizvodnje a ne samo procese prodaje. I moja pokojna baba bi znala samo tržiti ono što je netko drugi stvorio. I cijena bi joj bila manje važna jer se za to nije mučila.


registracija
26/2/12

okvardz, 20.06.12. 09:45

a koji je ovaj treći iza ove dvojice naprije. da nije ameički špijun, samo prisluškuje.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 20.06.12. 09:51

Pa gospodine Liniću ti , kao predstavnik države, si vlasnik HPB, ti upravljaš njome, zašto ne ponudite kredite sa manjom kamatnom stopom. Te na taj način konačno nešto uradite za ovu posrnulu državu. Sram vas bilo, lakše je prodati nego upravljati sa onime što imamo.
Vaši dometi su nama građanima bili jasni čim ste kao prvi potez povečali PDV, što bi znao i svaki osmoškolac.
Jasno je , kao dan, da ovako više neče iči, narod nema demokratske svijesti da vas smijeni a vi sami nečete se maknuti sve dok ima nešto za trošenje u ovoj napačenoj zemlji.


registracija
8/7/09

bankar, 20.06.12. 10:40

privatiziraju profitabilnu i stabilnu tvrtku a ulaze u gubitaša diokia predebilno za ne povjerovati


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.06.12. 11:47

fantastičan primjer ljigavosti političara.

imamo već jako puno iskustva da je ovo dugoročno loš potez. Međutim političari idu na kratokoročno iz osobne koristi.

Usput rečeno, HPB je bila u gubitcima, država ju je sanirala, i sada je prodaje da bi interesnge grupe skupile profite i od sviju nas pravili budale.

DIOKI nije moguče sanirati i prodati, ali HPB je.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 20.06.12. 12:15

Da točno, kada su krenuli sa sanacijom HPB onda je bilo rečeno, imati ćemo jednu našu banku koja će ponuditi građanima i gospodarstvu realne uvjete kreditiranja.
Naše gospodarstvo još uvijek mora plaćati kamatu na dugoroćne kredite od 4- 12 %. Dok je to u normalnom svijetu 1-2 %.
Osuđeni smo na bankrot. To je kapitulacija zemlje na perfidniji način.


registracija
14/1/11

kutuzov, 20.06.12. 12:18

Kad nas ne ide, onda nas baš ne ide. Kako će se epidemija bjesnoće o kojoj je jučer javno progovorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, odraziti na hrvatski turizam?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.06.12. 12:19

Mislim da je sve jasno:
Hrvatska danas ne može spasiti DIOKI profitabilnu firmu koja ima svjetsko tržište, pogone, obrazovane ljude i poslovno iskustvo!!!

Kako je će onda balavci kao ministar Maras ostvariti nove firme s novim tržištima i novim tehnologijama i pogonima!!!!

Novca za DIOKI vlada nema, ali ima crkvu, i ima za saniranje Hrvatske poštanske banke, koju danas ne koristi za HR gospodarstvo, već za privatizuaciju.

Da je Goran Bare pijan i drogiran na čelu vlade ne bi radio ovakve gluposti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.06.12. 12:22

@bankar glup si kao noć.

DIOKI je profitabilna firma, koju su opljačkali Ježić Sanader i banda. DIOKI se može lako dignuti da mu se skine teret kriminala s leđa.

HPB nije profitabilna firma, HPB je profitabilna firma na HR tržištu!!! DIOKI je profitabilan na svjetskom tržištu!!!
DIOKI ima tehnologiju, HPB je samo mala banka.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.06.12. 12:23

dobra je slika Linić i Čačić si šapuču Zoki zuji tamo negdje sa strane....


registracija
29/11/11

pkoeljo, 20.06.12. 12:25

Ljudi nemojte nasjedati. Možda nas to samo neki novinar pali.Jer ipak ne vjerujem da su naši političari baš toliko nesposobni.


registracija
21/9/11

nikip, 20.06.12. 12:27

gospodo ne pakirati..gospoda iz 4 M znaju sve nema oporavka ,nema posla ,nema investicija nema nista ima samo nema ..tako da gore navedeni ce za 1-2 godine totalno slomit drzavu koja je vec u metastazi .....porezi ,energija ,birokracija i nista ne proizvodit vodi u ...papapapa


registracija
3/9/10

vasiona55, 20.06.12. 14:18

ankice@, kapa dolje i naklon do poda. Ova banda, jednako kao i ona prije, nema blagog pojma o ničemu. Proizvodnja je za njih samo imenica ženskog roda i ništa više. jedina je razlika što ovima nije ostalo bogzna što za ukrasti.


registracija
27/1/12

kurt, 20.06.12. 14:34

repriza HDZ serijala


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.06.12. 21:43

Privatizacija ide jer nemaju novca za dokapitalizaciju. Koja smijurija. Na taj način ćemo sve prodati i što onda? sites.google.com/site/financijskisustav/posljedice-privatizacije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika