Objavljeno u Nacionalu br. 354, 2002-08-28

 

Drugi brak Danijele Sliško

Vjenčanje najbogatije hrvatske udovice

Trudna udovica Vjeke Sliška udala se za njegovog prijatelja i ortaka Dražena Golemovića

Danijela Sliško, udovica tzv. kralja poker automata, vjenčala se s Draženom GolemovićemDanijela Sliško, udovica tzv. kralja poker automata, vjenčala se s Draženom GolemovićemNakon što je kosti svog supruga Vjeke Sliška premjestila u Aleju velikana na zagrebačkom Mirogoju, Danijela Sliško, udovica tzv. kralja poker automata, vjenčala se s Draženom Golemovićem, tzv. veletrgovcem tekstilom, s kojim čeka dijete. Vjenčanje je obavljeno prošle subote, 24. kolovoza, u Poreču gdje su kao zaručnici živjeli posljednjih nekoliko mjeseci. U smrtnom strahu od Sliškove braće i rodbine, Dražen Golemović prodao je nepokretnu imovinu u Zagrebu, uključujući pečenjarnicu kod Savskog mosta. S Danijelom Sliškom i njenim još malim sinovima iz prvoga braka, nastanio se u nedovršenoj kući u porečkom naselju Varvari.

Danijela Sliško, udovica kralja poker-automata Vjeke Sliška, vjenčala se u subotu 24. kolovoza za Dražena Golemovića, poslovnog suradnika svog prvog muža: vjenčanje, na kojem nisu bili njeni roditelji, obavljeno je u Poreču, kamo su Danijela Sliško i Golemović pobjegli u strahu od Sliškove rodbine koja potražuje svoj dio nasljedstva Porečko vjenčanje, kako tvrde svjedoci, bilo je upadljivo drukčije od raskošnog i glamuroznog prvog vjenčanja Danijele Sliško. Na obred u Eufrazijevoj bazilici samo je tridesetak uzvanika stiglo na vrijeme; većina ostalih, prilično kasneći, pojavila se vrlo ležerno odjevena, kao da su taj čas stigli s plaže. Osim dvojice odvjetnika, Silvija Hraste i Ljube Viskovića, nije bilo ljudi iz javnog života. Među stotinjak uzvanika mogle su se, doduše, zamijetiti i neke fizionomije iz policijskih kartoteka, ali nisu bile osobito brojne. Kao najkontroverzniji lik porečke svadbe zamijećen je Mladen Gudelj, kum Vinka Žuljevića Klice, koji je u Mostaru svojevremeno osumnjičen za “reketarenje” hercegovačkih poduzetnika. Supruga Mladena Gudelja igrala je ulogu mladenkine kume.

Dakako, na svadbenoj večeri u klubu “Vila” slušali su se isključivo narodnjaci.

Specifičnost porečkog vjenčanja je bila, ukratko, u upadljivom odsustvu mladenkinih roditelja. Iz toga nije teško zaključiti da drugi brak Danijele Sliško ne uživa blagoslov njezine najuže rodbine.

Tako se najbogatija hrvatska udovica udala po drugi put, samo godinu i pol dana nakon smrti prvoga supruga Vjeke Sliška, koji je likvidiran u ožujku 2001., u mafijaškom obračunu na Cvjetnom trgu. Premda nije rasvijetljeno čime se “kralj poker automata” doista bavio i zašto je, dakle, ubijen, Danijela Sliško postala je, kako se pretpostavlja, nasljednica goleme pokretne i nepokretne imovine, čija vrijednost još nije utvrđena. Znatni je dio registriran na imena Sliškovih rođaka, prijatelja i podzemnih ortaka, a dio je iskazan u formi nenaplaćenih lihvarskih potraživanja koje tek valja utjerati.

No prema procjenama pokojnikove rodbine, Sliškovo nasljedstvo, tako raznorodnog oblika, mnogo je veće od 50 milijuna DEM. To bi značilo da Sliškovi poker automati nisu bili izvor njegovih prihoda. Kako od 1994. nikomu ne donose osobitu dobit, mogli su poslužiti samo kao odličan paravan za legalizaciju “crnog” novca od nekih drugih podzemnim aktivnosti.

Svjedoci, međutim, tvrde da Golemovićev brak s najbogatijom hrvatskom udovicom nije motiviran financijskim interesom. Po svim tipičnim znakovima, tzv. veletrgovac tekstilom, iskreno se zaljubio u ženu svog pokojnog prijatelja, zemljaka i povremenog “poslovnog” suradnika. U toj se zaljubljenosti čak zapanjujuće preobrazio; nekoć zapušteni, neuredni, debeli muškarac, izgubio je nekoliko desetaka kilograma, ošišao se, obrijao, namirisao i postao prilično dopadljivom pojavom. Donio je, navodno, i čvrstu odluku da promijeni svoj dosadašnji trgovački stil koji je u policijskim prijavama nerijetko kvalificiran kao klasični šverc talijanskom i turskom tekstilnom robom. Konačno, veza s Danijelom Sliškom donijela mu je više nevolja nego koristi, izloživši ga smrtnoj opasnosti zbog mafijaškog rata oko poznate i nepoznate imovine njezina pokojnog supruga.

Kako je Nacional već pisao, nakon Sliškove smrti klan njegovih sljedbenika rascijepio se na dvije frakcije: jednu i danas predstavlja Marko Sliško, pokojnikov brat, a druga je – okupljnu oko Danijele Sliško – sve do nedavno predvodio Vinko Žuljević Klica, bivši pripadnik HVO-a. Zahtijevajući veći dio pokretne i nepokretne imovine svog brata, Marko Sliško tvrdi da je većina tog bogatstva nastala uz obilnu obiteljsku pomoć. Žuljević je, naprotiv, smatrao da najveća nasljedna prava pripadaju sinovima Vjeke Sliška.

Rat oko Sliškova naslijeđa nije, međutim, ostao samo u okviru regularnih imovinsko-pravnih sporova. Prema kaznenoj prijavi koju je udovica nedavno podnijela Općinskom sudu u Zagrebu, Marko Sliško pokušao je utjerati svoje potraživanje prijetnjama i ucjenama. Ako mu udovica ne isplati 50 milijuna DEM, kako je prijetio, on će nju i Golemovića optužiti za sudjelovanje u likvidaciji njena prvog muža. Prijetnje je realizirao u sudnici, nastupajući kao svjedok optužbe u sudskom procesu protiv Sliškovih ubojica.

Ipak, uživajući Žuljevićevu zaštitu, Danijela Sliško i njezin novi odabranik nisu poduzimali značajnije mjere opreza. Budući da je u parnici s obitelji svog pokojnog muža izgubila stan na Cvjetnom trgu, udovica se preselila u Zaprešić u Golemovićev stan. Odnos snaga između dviju frakcija Sliškovih nasljednika izmijenio se tek nakon Žuljevićeva uhićenja zbog ubojstva Veselina Marinova, tajnog agenta MUP-a i HIS-a. A Danijeli Sliško poslana je poruka da je Žuljević više neće štiti.

I tako se par, izložen progonu Sliškove obitelji, nakon tihe evakuacije iz Zagreba, vjenčao u Poreču. Kao jedini i posljednji saveznik iz bivšeg Sliškova klana preostao je samo Mladen Gidelj koji je sa Žuljevićem, također, u međuvremenu radikalno zaoštrio odnose.

Vezane vijesti

Igor Pokrajac i Anastazija Vasileva: Bio je to naš najljepši dan

Igor Pokrajac i Anastazija Vasileva: Bio je to naš najljepši dan

“Do samog vjenčanja nisam imao tremu, a onda me uhvatila lagana nervoza, sve dok nisam ugledao svoju Anastaziju kako prilazi oltaru”, kaže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika