Objavljeno u Nacionalu br. 354, 2002-08-28

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Ubijena obitelj Rakić surađivala je sa srbijanskom duhanskom mafijom

Veselin Jovović, ubijen u Rakićevom lokaluVeselin Jovović, ubijen u Rakićevom lokaluGeorg Rakić i njegova supruga Vesna Pavlin Rakić, koji su prije desetak dana ubijeni u Rovinju, očigledno su bili povezani sa švercom cigareta, najunosnijim ilegalnim biznisom mafije nakon raspada Jugoslavije. Zaključak je to koji se nameće nakon niza saznanja o poslovnim i privatnim vezama koje je obitelj Rakić imala tijekom zadnjih petnaestak godina, pogotovo od trenutka kada su krenuli u samostalne biznise te otvarali i zatvarali tvrtke, kako u Sloveniji, tako i u drugim republikama nekadašnje federativne Jugoslavije. Nije, naime, slučajno da je na dvojicu od istaknutih mafijaških glava, Veselina Jovovića – Vesu te Mišu Vujičića, pucano baš u lokalima kojima je u Ljubljani bila vlasnica Vesna Pavlin Rakić, s tim da Vujičić preživio, a Jovović je ubijen.

Hrvatska i slovenska policija traga za motivima ubojstva Rakićevih i njihovog dvanaestogodišnjeg sina Bojana. Iako je obitelj Rakić u Ljubljani slovila za mirne susjede i uspješne poduzetnike, njihova biografija, pogotovo Georgova, pokazuje da su bili daleko od toga. Georg Rakič, pravim imenom Đorđe Rakić rođen je u Travniku, radio je u JNA a potom u Teritorijalnoj obrani i slovenskom Ministarstvu obrane koje je napustio 1993. godine. Prilikom odlaska iz Ministarstva, Rakiću je plaćena velika otpremnina, a navodno je ta otpremnina bila uvjet njegove šutnje o oružju koje je iz Slovenije prodavano u Hrvatsku i BiH tijekom srpske agresije.

Rakić je tijekom devedesetih u Novom Sadu s poznanikom osnovao tvrtku, a neslužbeno se doznaje da se tvrtka bavila švercom cigareta i oružja. Njegova supruga Vesna postala je u Ljubljani uspješna ugostiteljica, no u njenom kafiću “Latino” početkom svibnja 1998. godine ubijen je Veselin Jovović – Veso, Crnogorac koji se u Sloveniji bavio utjerivanjem dugova. Osim utjerivanja dugova, Jovović je slovio i kao jedan od vođa srpsko-crnogorske mafije, koja je djelovala u Sloveniji.

U lipnju 2000. godine još jednom je pucano, u lokalu Cafe Ljubljana, vlasništvo – opet – Vesne Pavlin Rakić. Meta pucnjeva bio je Mišo Vujičić, za kojega je obitelj ubijenog Veselina Jovovića sumnjala da je naručitelj Vesinog ubojstva. Policija do danas nije otkrila tko je pucao i ranio Mišu Vujičića, a ni Rakićima nije postavljano previše pitanja o pucnjavama u njihovim lokalima. Tada nitko nije – barem ne javno – postavio niti pitanje zašto je Vujičić bio meta. No kad je početkom godine Ivo Pukanić, većinski vlasnik Nacionala, dobio prijetnje da će biti ubijen, vijest koja je u Hrvatsku stigla posredstvom inozemnih obavještajnih izvora, doznalo se i da je za Pukanićevu likvidaciju izabran upravo Mišo Vujičić, koji je bio na čelu crnogorskog narko-podzemlja stacioniranog u Sloveniji i Italiji. Osim Miše Vujičića, među likvidatorima su bili i izvjesni Slavko Đorđević, braća Vukičević i Dejan Jović.
Bogatstvo Rakićevih, prema nekim izvorima, stjecano je i time što nisu plaćali sva svoja dugovanja. Iza Georgovog posla u Novom Sadu ostala su nepodmirena dugovanja poslovnom partneru, pa ne treba sumnjati da su njegove veze sezale mnogo dublje u kriminalni milje duhanske mafije no što se to trenutno može i pretpostaviti. Uostalom, malo je vjerojatno da se dvije pucnjave i to na visokorangirane mafijaše dogode u lokalu istoga vlasnika ukoliko i sam taj vlasnik nije povezan s mafijom.

Zato se najinteresantniji podaci očekuju se od istrage slovenske policije, čiji specijalisti ovih dana “češljaju” poslovnu dokumentaciju tvrtke Mondo, kojoj su vlasnici bili Rakići. Policija se nada da će u poslovnim knjigama otkriti neki trag koji bi ih odveo do ubojica, ili naručitelja ubojstva. Što se jesta izvršenja ubojstva tiče, neki smatraju da je Rovinj izabran kao simbolično mjesto – zbog sjedišta Tvornice duhana Rovinj, čije su cigarete čest predmet šverca duhanske mafije. Drugi pak tvrde da je u ljetno vrijeme, kada u Hrvatsku ulaze i iz nje izlaze tisuće turista a policijska kontrola je nužno oslabljena, za ubojicu ovo bilo idealno mjesto za počiniti ubojstvo i netragom nestati.

Vezane vijesti

Slijedi osam godina borbe za preživljavanje

Slijedi osam godina borbe za preživljavanje

Na predizbornom skupu Kukuriku koalicije večeras u Rovinju u Kazalištu "Antonio Gandusio" predstavljeni su kandidati s liste u VIII. izbornoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika