Objavljeno u Nacionalu br. 360, 2002-10-06

Autor: Nacionalova redakcija

VLADA RH

Moguće proširenje kandidata za kupnju Ine – na Israeli consortium ili grčki Hellenpetroleum

...

Vlada bi u idućih tjedan dana mogla razmotriti mogućnost da u uži krug potencijalnih strateških partnera za privatizaciju Ine uključi još jednog kandidata, moguće grčku kompaniju ili izraelski konzorcij, kažu neslužbeni izvori iz Vlade, a zacijelo je riječ o brifingu koji petkom za određeni krug novinara dnevnih redakcija održava Slavko Linić. Mogućnost da krug potencijalnih strateških partnera bude proširen nedavno je najavila i članica Uprave Ine za koordinaciju privatizacije Maja Brinar. Nakon što je iz užeg kruga potencijalnih partnera za privatizaciju 25 posto plus jedne dionice Ine ispao talijanski Edison Gas, te odustao ruski Lukoil, krug kandidata sveden je s pet na tri potencijalna partnera, što je zakonski minimum kandidata za uži krug. Iako se ocjenjuje da će tri kandidata koja su obavila due dilligence – austrijski OMV, mađarski MOL i ruski Rosneft – dati odgovarajuće ponude, u Vladi ipak procjenjuju da bi bilo prerizično ostati na zakonskom minimumu od samo na tri kompanije. Stoga i u Vladi razmišljaju o mogućnosti da uži krug potencijalnih partnera prošire još jednom kompanijom. Kako se doznaje riječ je o grčkom Hellenpetroleumu ili Israeli consortiumu (koji je ponudu u širem krugu podnio u konzorciju sa slovenskim Petrolom). Ta su dva kandidata bila u širem krugu od 10 kompanija koje su potvrdile interes za kupnju 25 posto plus jednu dionicu Ine, ali nisu ušle u uži krug od pet kandidata koje je Vlada izabrala u srpnju. No, izgleda da bi jedna od tih kompanija mogla biti pozvana da obavi dubinski pregled Inina poslovanja, odnosno due dilligence.

Posljednjih dana u medijima se špekuliralo o mogućnosti povezivanja ponude ruskog Rosnefta za kupnju Ine s mogućnošću da hrvatska brodogradnja dobije poslove gradnje brodova u obnovi ruske flote. No, u Vladinim krugovima takve mogućnosti odbijaju, poručujući da se Rosneft i brodogradnja ne mogu vezivati.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika