Objavljeno u Nacionalu br. 505, 2005-07-18

Autor: Marina Biluš

KONTROVERZNI COME BACK

Dujmića ucjenom natjerali u Fosile

Rajko Dujmić jedini je član stare postave Fosila koji zapravo nema potrebu za obnavljanjem stare slave. Karijera tog poznatog zagrebačkog glazbenika obilježena je uspjesima. Osim za Fosile, pisao je za Srebrna krila i brojne druge izvođače, de facto je otkrio Ninu BadrićRajko Dujmić jedini je član stare postave Fosila koji zapravo nema potrebu za obnavljanjem stare slave. Karijera tog poznatog zagrebačkog glazbenika obilježena je uspjesima. Osim za Fosile, pisao je za Srebrna krila i brojne druge izvođače, de facto je otkrio Ninu Badrić"Mi smo pet duša u jednom tijelu", izjavio je nedavno Rajko Dujmić, utemeljitelj, klavijaturist i glavni hitmaker nekoć slavnog pop sastava Novi fosili. Fosili su još jedan bend s područja bivše Jugoslavije koji je, u valu retromanijskog trenda ponovnih okupljanja i oproštajnih koncerata, odlučio obnoviti staru slavu i 14 godina nakon raspada odraditi posljednju turneju ne bi li se oprostili od svojih obožavatelja i zajedničke suradnje. No čini se da, poput one nedavne o Bijelom dugmetu, i ova "povratnička" priča iza nostalgije i emocija krije manje veselu pozadinu.

  Od izvora bliskog obitelji Dujmić Nacional je doznao da ideja o ponovnom okupljanju Novih fosila nije nastala kao zajednička želja i odluka svih članova stare postave, nego je nepoštenom igrom nametnuta osnivaču sastava i jedinom zakonskom vlasniku imena Novi fosili – Rajku Dujmiću. Nacionalov izvor tvrdi da je nekadašnja pjevačica Novih fosila, a danas popularna TV voditeljica Sanja Doležal u ime ostalih članova bivše postave prije nekoliko mjeseci nazvala svog bivšeg šefa i ljubavnika Rajku Dujmića i rekla mu da s Vladimirom Kočišem Zecom, Marinkom Colnagom i svojim današnjim suprugom Nenadom Šarićem želi ponovno okupiti Nove fosile. No znajući kako isključivo Dujmić ima zakonsko pravo na upotrebu imena nekoć popularnog pop sastava, Sanja Doležal Dujmiću je navodno postavila ultimatum. Ne složi li se s planom ponovnog okupljanja i ne dopusti im da se služe imenom Novi fosili, spomenuta četvorka u projekt će krenuti bez Dujmića, a kad ih novinari budu pitali zašto "spiritus movens" ne sudjeluje, reći će da Dujmića nema jer je od droge i alkohola postao neuračunljiv! Doveden pred gotov čin, Dujmić je pokleknuo i navodno potpisao ugovor kojim je licencu za upotrebu imena Novi fosili bivšim kolegama dao "free of charge" te zbog straha od njihovih prijetnji da će iznijeti prljavo rublje pristao sudjelovati u projektu.

  Prema svjedočenju Nacionalova izvora mogućnost da se služe imenom benda Rajko Dujmić dao je navodno na godinu dana, potpisujući ugovor koji mu je Sanja Doležal dostavila faksom samo dan prije dogovorenog odlaska k javnom bilježniku. "Ugovor koji su Sanja i društvo plasirali Dujmiću nepošten je jer njega kao zakonskog nositelja prava na ime Novih fosila zapravo ni u čemu ne štiti. Najgore je to što mu nisu dali barem dva dana za razmišljanje, nego su ga ucjenom natjerali da sljedeće jutro njihov prijedlog ozakoni kod javnog bilježnika", izjavio je Nacionalov izvor.

  Želeći to provjeriti, Nacional se obratio Dujmićevoj supruzi Snježani, ali ona je odbila išta komentirati. Nije htjela potvrditi, ali ni opovrgnuti Nacionalove informacije. Mnogo više nismo doznali ni od samog Rajka Dujmića koji nam je poručio da su se članovi benda sa svojim menadžerom Ozrenom Kanceljakom dogovorili da do jeseni više neće davati izjave, te da se sa svim eventualnim pitanjima obratimo upravo Kanceljaku. "Osim toga, to je tema koja bi zahtijevala dulji razgovor, i to sa svima nama. To je jedino što vam mogu reći", rekao je na kraju Dujmić.

  Neizbježno se postavlja pitanje zašto uopće Rajko Dujmić već na početku ne bi pristao na ponovno okupljanje koje su mu predložili bivši kolege iz benda i tako izbjegao bilo kakve sukobe. Ruku na srce, Rajko Dujmić jedini je član stare postave Fosila koji zapravo nema potrebu za obnavljanjem stare slave. Karijera tog poznatog zagrebačkog glazbenika obilježena je uspjesima. Osim za Fosile, pisao je za Srebrna krila i brojne druge izvođače, de facto je otkrio Ninu Badrić. Na Euroviziji je 1989. pobijedio pjesmom "Rock me baby" u izvedbi grupe Riva, a njegove pjesme na tom su natjecanju osvajale i sjajno četvrto i šesto mjesto. Osim toga, Dujmić je s Vladom Kalemberom, Alenom Islamovićem i Juricom Pađenom osnovao bend 4 asa, koji je, iako često kritiziran, u posljednje vrijeme na svoje koncerte privukao popriličan broj posjetitelja. Istina, Dujmić se neprestano bori s glasinama o ovisnosti o drogama, koju je uvijek poricao priznavajući tek da je "slab na alkohol". Velike probleme zadavali su mu česti i ozbiljni problemi sa zdravljem jer boluje od astme, ima urođenu srčanu manu i osteoporozu. Ali na poslovnom planu i danas mu prilično dobro ide.

  Za razliku od njegove, karijera ostalih članova bivših Fosila odavno je zamrla. Jedina je iznimka Sanja Doležal koja je tek u posljednje vrijeme vratila popularnost voditeljskim angažmanom. Vladimir Kočiš Zec ne može se pohvaliti uspjehom solo karijere, a Nenad Šarić i Marinko Colnago potpuno su zaboravljeni nakon raspada Fosila. Stoga se ne treba čuditi da im je stalo do nove slave.

  Nakon raspada benda i posljednjeg zajedničkog koncerta koji su u jesen 1991. održali u nekadašnjem kinu "Sloboda" na zagrebačkom Tuškancu, stara postava Novih fosila na pozornici se ponovno pojavila u ožujku 2002. na snimanju HTV-ove emisije "Željka Ogresta i gosti" u kazalištu "Kerempuh", kad je kao Ogrestina gošća Sanja Doležal pozvala Rajka Dujmića Limu, Marinka Colnaga, Vladimira Kočiša Zeca i Nenada Šarića da ponovno zajedno zapjevaju. To se ponovilo u prosincu iste godine na humanitarnom koncertu u spomen na preminulu prvu pjevačicu Novih fosila Đurđicu Barlović. Prve najave o ponovnom okupljanju starih Novih fosila čule su se u svibnju prošle godine u diskoklubu Saloon na predstavljanju CD-a "Najdraže moje - Svi pjevaju Nove fosile", a potom i nakon nastupa u HTV-ovoj glazbenoj emisiji "Studio 10" u čijem je finalu pjesma "Za dobra stara vremena" izabrana za najbolju domaću pjesmu svih vremena. Veliki come back službeno je najavljen početkom srpnja kad je Narodni  radio premijerno emitirao prvu novu snimku obnovljenih Novih fosila "Za dobra stara vremena – Megamix 2005". Nakon toga bend je najavio snimanje novog albuma koji bi trebao biti objavljen u kolovozu, te veliku oproštajnu turneju u listopadu.

  Najave o ponovnom okupljanju Novih fosila odmah su pokrenule i priče o razlozima raspada benda i glasine da su se njegovi članovi razišli zbog žestokih svađa, a ne zbog početka rata, kako običavaju izjavljivati. A baš kao što je bio slučaj i s nedavnim come backom Bijelog dugmeta, počelo se šuškati i o motivima ponovnog oživljavanja benda koje su mnogi prozvali isključivo glađu za zaradom. U svim dosadašnjim intervjuima svi članovi stare postave Fosila demantirali su i jedno i drugo. Isto su, nakon sličnih medijskih napisa, dematirali i članovi Bijelog dugmeta. No nedugo potom uslijedio je obrat. "Kakve crne emocije?! Ovo s Dugmetom bila je prijevara stoljeća, sve je organizirano radi love", zavapio je u medijima jedan od pjevača Bijelog dugmeta Mladen Vojičić Tifa dan uoči povratničkog koncertnog spektakla na beogradskom hipodromu i tako potvrdio nagađanja mnogih da povratak slavnog benda ima i mračnu stranu. No ne treba zaboraviti da je i Vojičić u vrijeme priprema za povratničke koncerte i brojnih intervjua ostalim bendovskim kolegama pridonio stvaranju dojma o ružičastoj slici ponovnog okupljanja, odmahujući rukom na novinarska pitanja o sukobima unutar sastava. Članovi Dugmeta medije su tada opako korili zbog spekulacija o okupljanju iz posve financijskih interesa, da bi na kraju sam Mladen Vojičić Tifa priznao da su "naklapanja" istinita.

  Stoga, ako je u ponovnom okupljanju Novih fosila bilo nečega nepoštenog, naivno bi bilo očekivati da će itko od ponovno okupljene postave to javno priznati, pogotovo prije završetka projekta "dobrih starih vremena".

Vezane vijesti

Stanovnici Balija traže 32.000 dolara za snimanje filma s Julijom Roberts

Stanovnici Balija traže 32.000 dolara za snimanje filma s Julijom Roberts

Julia Roberts očito nema sreće s novim filmom. Početak snimanja filma s Julijom Roberts na Baliju ometen je prosvjedom stanovnika koji traže više od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika