Objavljeno u Nacionalu br. 505, 2005-07-18

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Eksploziv ispod slavnog hotela

  Radnici koji rade na demoliranju slavnog moskovskog hotela "Moskva" otkrili su zastrašujuću stvar: u temeljima tog golemog hotela, gdje su desetljećima odsjedali svi najvažniji posjetitelji ruskoga glavnog grada, nalazilo se više od tone snažnog vojnog eksploziva, koji bi - da je eksplodirao - odnio u zrak ne samo taj hotel nego još nekoliko okolnih zgrada, obližnji hotel, zgradu parlamenta, podzemni trgovački centar i dio kremaljskog zida, sve u radijusu od 150 metara. Eksploziv se nalazio u 58 kutija, u svakoj po 20 kilograma, a svaka je kutija bila postavljena ispod nosećih zidova hotela, tako da bi on u potpunosti bio urušen.
  Nakon tog otkrića postavilo se pitanje tko ga je i kada postavio, pa je otkrivena nepoznata ratna tajna: nakon što je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez potkraj 1941. godine, Nijemci su se približili Moskvi pa je postojala opasnost da grad padne u njihove ruke. Sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin tada je naredio da se ključne zgrade u Moskvi pripreme za rušenje, ali tek nakon što Nijemci uđu u grad, kako bi i oni stradali. Hotel "Moskva" za to je osobito bio pripremljen jer se tvrdilo da Nijemci ondje namjeravaju smjestiti svoju političku upravu u glavni vojni stožer, te da će u njemu odsjesti vodeći nacistički glavešine kad budu došli na trijumfalnu proslavu pada Moskve.
  Taj su eksploziv postavili pripadnici posebne postrojbe sovjetske tajne službe NKVD, od kojih je, navodno, većina poslije izginula, pa nitko nije podsjetio na taj eksploziv, koji je ostao u podrumima sve do sada. Mnogi slavni ljudi tako su tijekom desetljeća u pravom smislu riječi "spavali na bombi", brojni strani državnici, poslovni ljudi, filmske zvijezde, a i mnoge ruske slavne ličnosti.
  Sve se to ne bi znalo ni sada da moskovski gradonačelnik nije 2002. donio odluku da se taj slavni, ali već ofucani hotel sruši, kako bi se izgradilo novo hotelsko-poslovno zdanje.

Vezane vijesti

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Oko 11.000 protivnika i 35.000 pristaša ruskog premijera Vladimira Putina okupilo se u subotu u Moskvi, sat prije službenog početka dviju odvojenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika