Objavljeno u Nacionalu br. 520, 2005-10-29

Autor: Nacionalova redakcija

BRITANIJA

London više nema autobuse na kat

London je izgubio jednu od svojih najvećih atrakcija, poznate autobuse na kat tipa "Routemasters", koji su u službi bili dulje od 50 godina. Zadnja značajnija autobusna linija, na kojoj su oni još vozili, bila je ona broj 38 od Hackneya preko Islingtona, Theatrelanda, Chinatowna, Piccadillyja i Hyde Park Cornera do željezničke stanice Victoria. Na toj liniji vozilo je svakodnevno šezdesetak autobusa tog tipa, koji su nekada bili jedino vozilo londonske autobusne mreže. Prije desetak godina donesena je odluka da se umjesto njih uvedu novi ekonomičniji autobusi, pa su "Routemastersi" polako nestajali iz upotrebe. Nakon što su ukinuti na liniji 38, na kojoj sada voze moderni zglobni autobusi, koji nisu na kat, još ih se jedino može vidjeti na liniji od Marble Archa do Streathama, gdje će također biti ukinuti početkom prosinca.
Uprava londonskoga gradskog prijevoza tog zadnjeg dana korištenja tih autobusa na liniji 38 izvukla je iz spremišta gotovo sve autobuse tog tipa koji su preostali, pa i neke raritetne, historijske primjerke obojene zlatnom ili srebrnom bojom za kraljičin zlatni i srebrni jubilej. Iako je autobusa bilo više nego obično, gužva je u njima bila velika, jer su se mnogi Londončani željeli zadnji put provozati u njima. Mnogi ljubitelji tih autobusa kupili su pojedina vozila, pa će ih se moći vidjeti u unutrašnjosti Engleske. Ipak, londonsko gradsko transportno poduzeće organizirat će dvije specijalne linije za turiste da obilaze najvažnije londonske povijesne spomenike takvim autobusima. Ovi autobusi izbačeni su iz prometa ne samo zbog ekonomičnosti, nego i stoga što u njih nisu imali pristup invalidi u kolicima.

Vezane vijesti

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Prošloga tjedna u Londonu je za javnost otvoren Granary Square, jedan od najvećih urbanih javnih prostora tog tipa u Europi koji će veličinom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika