Objavljeno u Nacionalu br. 528, 2005-12-26

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Godina udara na videoteke

Mjesta na kojima se DVD-i mogu posuditi nastajala su tijekom 2005. godine poput radnika u pretvorbi: što zbog slabe kupovne moći posuđivača, što zbog jake televizijske konkurencije koja je rezultirala time da se svakog dana na TV-u može pogledati noviji američki film

Dean ŠošaDean ŠošaGodišnji pregled najzanimljivijih filmova izdanih na DVD-u valja nažalost započeti konstatacijom kako mjesta na kojima se oni mogu posuditi nestaju poput tvornica u pretvorbi. Zbog slabe kupovne moći posuđivača, gramzivosti nekih domaćih distributera, antipiratskih kontrola i utrke nacionalnih televizijskih kuća za gledanošću, koja je rezultirala sa sve više filmova na TV programu, videoteke u Hrvatskoj polako postaju prošlost. Konačni udar videotekarima je, čini se, ipak zadala televizija. Svake večeri gledatelji na domaćim TV kanalima mogu gledati neki noviji američki film i nikome se ne da plaćati 15 kuna za nešto što mogu pogledati besplatno. Videoteke solidno posluju još jedino vikendom, no kako radnike i režije valja plaćati i tijekom tjedna, preživljavaju jedino veliki lanci, a mali videotekari više zarađuju prodajom čipsa i sladoleda negoli iznajmljivanjem filmova. Sve u svemu, za godinu, dvije videoteke bi mogle biti rijetke otprilike kao i saloni šešira.

Zbog takve situacije, kojoj su i sami kumovali - golemim cijenama filmova i inzistiranjem na prodaji u paketima, distributeri se sve više okreću maloprodaji. Cijena većine DVD izdanja približila se cijeni glazbenih CD-a i unatoč besparici, filmovi se prodaju bolje nego ikada.
Jednako kao što kina propadaju, a repertoar nije bio bolji barem 15 godina, sumrak videoteka prati golem broj odličnih DVD izdanja. Kao i proteklih godina, lista 10 najboljih filmova izdanih na DVD-u formirana je od naslova koji nisu igrali u hrvatskim kinima. Ni jedan od filmova s ove liste ne može se kvalitetom mjeriti s "Djevojkom od milijun dolara", "Hitlerom", "Paklenim poslovima", "Stranputicom", "Kućom Letećih bodeža", "Brižnim vrtlarom" ili "Sjećanjem na umorstvo", no zbog toga se zapravo valja radovati: najbolji su filmovi ove godine svi odreda prikazani u kinima. Lista najboljih videopremijera bila bi bolja da se na njoj nalazi korejsko remek-djelo "Oldboy", no iako je potonji prikazan samo nekoliko puta, u katastrofalnim tehničkim uvjetima, najvjerojatnije s DVD-a, njegovo je mjesto ipak na kinolistama.

Top 10 otvara tjeskobni hongkonški krimić "Hladnokrvni ubojice" redatelja Patricka Leunga, vizualnog sljedbenika ranog Johna Wooa zagledanog jednim okom u "art". Tik ispred njega je korejski ratni spektakl "Izgubljeno bratstvo", najkomercijalniji film u povijesti tamošnje kinematografije koji ipak ne opravdava epitet "korejskog Spašavanja vojnika Ryana". "Najbolji tim" glumca-redatelja Petera Berga fascinantna je studija zaluđenosti Amerikanaca američkim nogometom, a "Navijačko ludilo" darovitog Nicka Lovea bavi se mračnom stranom pravoga nogometa i na primjeru navijača Chelseaja bolje od bilo kojeg sociologa opisuje zbog čega se frustrirani ljudi vikendom tuku na utakmicama. Šesto mjesto zauzima hrvatski dokumentarac "Sve o Evi" Silvestra Kolbasa, jednostavan film o trudnoći Kolbasove supruge iz kojeg se da naslutiti kako je Kolbasa film zanimao više od nerođenog djeteta.
"Oluja rata" Richarda Loncrainea fascinantni je TV film o Winstonu Churchillu s genijalnim Albertom Finneyjem u ulozi državnika kojeg Loncraine suptilno i ispravno razotkriva kao moralnu nulu.
Scorsesejev dojmljivi četverosatni film o Bobu Dylanu, savršen portret jedne od najkarizmatičnijih osoba pop-kulture, najbolji je dokumentarac objavljen 2004. na DVD-u, premijerno ili reprizno. O kockarima i kocki snimljeno je mnogo dobrih filmova, no teško se sjetiti nekog tko se efektnije pozabavio samom ovisnošću od Richarda Kwietniowskog u "Moćnom Mahownyju", istinitoj priči o kanadskom bankaru koji je prokockao 10 milijuna tuđih dolara.
Među deset najboljih filmova, kvalitetom izrazito odskaču dva projekta. Prvi je turobna francuska drama "Sam protiv svih" Gaspara Noéa, fascinantna studija rođenja fašizma u pojedincu i društvu. Od priče filma, još je žalosnija činjenica da se on u Hrvatskoj prikazuje sedam godina nakon svoje francuske premijere. Titula videopremijere godine ipak pripada DVD izdanju prve sezone TV serije "Deadwood", snimljene u produkciji HBO-a. Dvanaest epizoda sage o životu u Deadwoodu, pokvarenom gradiću u srcu Divljeg zapada, obogaćuje vestern onako kako je "Obitelj Soprano" obogatila gangsterski žanr. Propitujući ikonografiju žanra i njegove granice, autori "Deadwooda" se na kraju vraćaju na početak, zaključivši da se žanrovi moraju mijenjati da bi ostali isti.

LISTA NAJBOLJIH HRVATSKIH VIDEOPREMIJERA 2005. (ne sadržava filmove prikazane u domaćoj kinodistribuciji)

1. DEADWOOD, kreator David Milch, 2004., VTI
2. SAM PROTIV SVIH (Seul contre tous), R: Gaspar Noé, 1998., Discovery
3. MOĆNI MAHOWNY (Owning Mahowny), R: Richard Kwietniowski, 2003., Blitz
4. PUT BEZ POVRATKA (No Direction Home), R: Martin Scorsese, 2005., VTI
5. OLUJA RATA (Gathering Storm), Richard Loncraine, 2002., Blitz
6. SVE O EVI, R: Silvestar Kolbas, 2004., Factum
7. NAVIJAČKO LUDILO (Football Factory), R: Nick Love, 2004., Continental film
8. NAJBOLJI TIM (Friday Night Lights), R: Peter Berg, 2004., Blitz
9. IZGUBLJENO BRATSTVO (Taegukgi hwinalrimyeo), R: Kang Je-gyu, 2004., UCD
10. HLADNOKRVNI UBOJICE (Beyond Hypothermia), R: Patrick Leung, 1996., Blitz

Vrhunskih DVD izdanja bilo je toliko da bi se lako mogla formirati lista najboljih 50. Skučenim popisom od 10 najzanimljivijih prošlogodišnjih hrvatskih DVD izdanja dominiraju kolekcije, a najbolja od njih je, bez sumnje, Kolekcija gangsterskih filmova koja, osim odličnih dodatnih priloga i komentara te jednog mršavog filma, sadržava i remek-djela "Mali Cezar", "Anđeli garava lica", "Burne dvadesete", "Usijanje" i "Državni neprijatelj". Među pojedinačnim izdanjima filmova vrijedi izdvojiti četverostruko izdanje filma "Zameo ih vjetar", restauriranu "Veliku crvenu jedinicu" Samuela Fullera te odlična izdanja "Bambija", "Diži zavjesu" i megahitova "Batman: Početak" i "Spiderman 2". Titula pojedinačnog DVD izdanja godine pripada subverzivnom izdanju glazbenog ljubića "Moje pjesme, moji snovi". Tek nakon gledanja dokumentarca o pravoj obitelji von Trapp, iz kojeg je vidljivo kako je igrani film laž, postaje jasno koliko je velik redatelj bio Robert Wise, koji je preminuo ove godine, koji je obiteljsku tragediju pravih von Trappovih, vođenih sebičnom i hladnom Marijom, pretvorio u jednu od najljepših filmskih bajki.

10 NAJBOLJIH HRVATSKIH DVD IZDANJA U 2005. GODINI

1. KOLEKCIJA GANGSTERSKIH FILMOVA, ISSA
2. MOJE PJESME, MOJI SNOVI (Sound of Music), R: R. Wise, Continental
3. VELIKA CRVENA JEDINICA (A Big Red One), R: S. Fuller, ISSA
4. ZAMEO IH VJETAR (Gone With The Wind), R: V. Flemming, ISSA
5. BAMBI, R: D. Hand, Continental
6. KOLEKCIJA FILMOVA MARTINA SCORSESEJA (ISSA) + RAZJARENI BIK (Ragging Bull), Continental
7. OSCAR KOLEKCIJA, ISSA
8. KOLEKCIJA FILMOVA JAMESA DEANA, ISSA
9. ZA ŠAKU DINAMITA (A Fistful of Dynamite), R: S. Leone, Continental
10. BATMAN: POČETAK (Batman Begins), R: C. Nolan, ISSA

Vezane vijesti

Martin Scorsese oskarovac u borbi za svjetsku filmsku baštinu

Martin Scorsese oskarovac u borbi za svjetsku filmsku baštinu

Prije dva tjedna jedan od najpoznatijih svjetskih redatelja, 64-godišnji Martin Scorsese, objavio je početak rada World Cinema Foundationa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika