Objavljeno u Nacionalu br. 529, 2006-01-02

Autor: Dean Sinovčić

HRVATSKI TENIS NA KOCKI

Ivanišević neće tutora za Davis Cup

Iako je dogovoreno da će Ivanišević preuzeti vodstvo Davis Cup reprezentacije, još se uvijek ne zna hoće li idućih godinu dana biti pomoćnik Nikole Pilića ili će Pilić biti ubuduće pomoćnik Ivaniševiću

Mario Ančić, Goran Ivanišević, Nikola Pilić, Ivan Ljubičić i Ivo Karlović  Mario Ančić, Goran Ivanišević, Nikola Pilić, Ivan Ljubičić i Ivo Karlović Goran Ivanišević vjerojatno će sljedećeg mjeseca postati izbornik hrvatske teniske Davis Cup reprezentacije, ali je potrebno da se on, tenisači, Nikola Pilić i Radimir Čačić, predsjednik Hrvatskog teniskog saveza, dogovore na koji će način Ivanišević voditi reprezentaciju. U ovom trenutku postoje tri mogućnosti. Po jednoj, Ivanišević bi odmah postao izbornik i samostalno vodio reprezentaciju, po drugoj bi postao izbornik a dosadašnji izbornik Nikola Pilić bio bi njegov savjetnik, dok bi po trećoj Pilić ipak još jednu sezonu bio izbornik reprezentacije a Ivanišević bi bio njegov neslužbeni pomoćnik. To je sukus razgovora koji su prošlog tjedna vodili Čačić i Ivanišević i koje su mediji, budući da nije postignut konačan dogovor, između redaka proglasili propalima. Istina je sasvim suprotna: sve zainteresirane strane potvrdile su kako je Ivanišević glavni kandidat za novog izbornika, ali se treba dogovoriti o nekim pojedinostima, u prvom redu o tome da se ni na koji način ne naruši odlična atmosfera stvorena u reprezentaciji nakon prošlomjesečnog osvajanja Davis Cupa.

Već je godinu dana jasno da će Ivanišević naslijediti Pilića na mjestu izbornika, što je Pilić rekao u intervjuu za Nacional potkraj ožujka 2005. "Rekao sam mu da će 2006. morati preuzeti reprezentaciju, na što je on rekao: 'Onda imam još jednu godinu za razmišljanje.' Kad već nije preuzeo reprezentaciju ove godine, bilo bi dobro da se to dogodi sljedeće godine. On se nekako nećka, ne znam zbog čega, je li to zato što misli da je mlad. Mislim da bi on morao biti moj nasljednik", rekao je Pilić u trenutku kad hrvatska teniska reprezentacija nije bila ni blizu osvajanju Davis Cupa. U euforiji nakon pobjede s jedne je strane stvoreno mišljenje da svatko može voditi ovako jaku reprezentaciju pa i Ivanišević koji nema ni trenerskog a kamoli izborničkog iskustva. Pilić je tvrdio da to nije prepreka jer Ivanišević "ima dovoljno znanja, 'divlju' želju za pobjedom koju može prenijeti na igrače".

S druge strane, uspjesi Nikole Pilića nisu slučajni, tri je puta osvajao Davis Cup kao izbornik njemačke teniske reprezentacije, sada je to uspio i s hrvatskom reprezentacijom i postoji strah da odlaskom Pilića i dolaskom Ivaniševića hrvatska teniska reprezentacija neće moći ponoviti ovogodišnji uspjeh. Međutim, upravo je Pilić ponudio optimalnu varijantu. "Uvijek sam govorio da je Goran moj prirodni nasljednik. On zna tenis. I meni uopće neće biti problem maknuti se s klupe u prvi red gledališta. Spreman sam biti asistent i savjetnik izbornika Gorana. Spreman sam i razgovarati i ponuditi mišljenje, a Goranova će uvijek biti posljednja. Goran će odlučiti", rekao je prije tri tjedna Pilić.
Ono što Pilić u tom trenutku nije znao, a što Nacional zna, jest da Ivanišević ne želi Pilića za savjetnika. Nije problem u Piliću nego u tome što Ivanišević želi apsolutno samostalno voditi reprezentaciju i ne želi nikoga za savjetnika, pa ni Pilića, iako Radimir Čačić smatra kako bi bilo najbolje da Ivanišević postane izbornik a da Pilić bude njegov savjetnik. Međutim, Ivanišević se boji da će njegov izbornički rad biti minoriziran te da će svaki uspjeh reprezentacije i dalje biti pripisivan Piliću a ne njemu koji će se u tom slučaju smatrati samo Pilićevom figurom. Iako novac u cijeloj priči uopće nije primaran, Pilić bi postao savjetnik na trošak HTS-a.

Dio medija vrlo snažno stoji iza Ivaniševića kao novog izbornika, iako pri tome nisu vođeni samo teniskim motivima. Jutarnji list prvi je objavio kako je odlučeno da će Ivanišević biti novi izbornik, iako o tome još nije postojao konačan dogovor. Upravo je Jutarnji list nekoliko puta protekle godine optuživao Čačića i vrh Teniskog saveza za financijske dubioze. Politiku Jutarnjeg lista podržavaju i ostala izdanja EPH, Slobodna Dalmacija i Sportske novosti, čiji su novinari vrlo bliski obitelji Ivanišević. Stoga postoji sumnja da medijskom podrškom žele ne samo postaviti Ivaniševića za izbornika nego i njegova oca Srđana pogurati u vrh Teniskog saveza, što se već pokušalo prije osam godina kad je obitelj Ivanišević htjela smijeniti Suada Rizvanbegovića, tadašnjeg predsjednika HTS-a, ali nije uspjela.

Zbog toga će Čačić konačnu odluku prepustiti igračima i njihovu dogovoru. U ovom trenutku odnosi između Pilića i Ivaniševića su dobri, iako su se dosadašnjih godina mijenjali. Ivanišević je kao tinejdžer, u drugoj polovici 80-ih, trenirao u Pilićevoj teniskoj akademiji kraj Münchena. "Ivanišević nije bio lijen, bio je vrlo discipliniran na zagrijavanju, pri provjeri kvalitete reketa, ali njegov je karakter bio neobičan. Zato je po dolasku k meni imao problema sa mnom. Nije mu bilo lako, ja sam bio tvrd, ali on se nije mogao suzdržati na terenu", prisjećao se Pilić. Prije osvajanja Wimbledona 2001. Ivanišević je ponovno zatražio i dobio pomoć Pilića kao trenera, iako je Pilić 90-ih znao reći da ga je Ivanišević pomalo zaboravio. "To se događa. Ivaniševića nije promijenio novac, možda ga je promijenilo okruženje", rekao je Pilić bez ikakve ljutnje u ožujku ove godine. Od 2002., kad je Pilić preuzeo vođenje Davis Cup reprezentacije, njihovi su odnosi vrlo dobri.

Stoga će bitan utjecaj na konačnu odluku o novom izborniku i načinu vođenja Davis Cup reprezentacije imati Ivan Ljubičić i Mario Ančić. Obojica su snažne ličnosti, osobito Ljubičić, i na njih se ne može utjecati. Ljubičićev uspjeh nije došao preko noći, on je godinama strpljivo radio uz malo poznatog talijanskog trenera i neće dopustiti da nečije privatne mušice sruše odličnu atmosferu u reprezentaciji. A ona je do prije nekoliko godina bila doista loša. Kad je Pilić 2002. preuzeo reprezentaciju, ona je bila u trećoj Davis Cup ligi, Teniski savez je bio u minusu od 200.000 njemačkih maraka a igrači su na putovanjima sami plaćali večere. Odnosi među igračima nisu bili dobri, a kako je svaki od njih bio proizvod upornih roditelja, svaki je od roditelja smatrao da je njegov sin na neki način zakinut u Davis Cup reprezentaciji. Zato je Pilić, a nakon toga i Čačić došavši na čelo HTS-a, morao dugo smirivati nesuglasice i stvarati dobru atmosferu. Posljednji pokušaj narušavanja atmosfere bio je kad je prije više od godinu dana uvrijeđeni Ivo Karlović odbio igrati za reprezentaciju jer je smatrao da je nezasluženo podređen u odnosu na Ljubičića i Ančića. Pilić nije popustio pritisku i na kraju se Karlović vratio u reprezentaciju priznajući da nije bolji od Ljubičića i Ančića.

Sada sve izgleda idilično, ali treba se sjetiti da je prije pet godina na jednom ATP turniru Ljubičić pobijedio Ivaniševića kad je ovaj bio u velikoj krizi, a ljutiti Ivanišević nije se nakon tog dvoboja pojavio na konferenciji za novinare, iako ga na to obvezuju pravila ATP-a. Kako Nacional doznaje, i Ančić i Ljubičić žele da Ivanišević i Pilić zajedno vode reprezentaciju te da se svi zajedno dogovore tko će biti izbornik a tko savjetnik.
Upravo je nezrelost koju je 34-godišnji Ivanišević tada pokazivao, a čini se da je nije prevladao, proizvela bojazan da će takva osoba, samostalno na čelu reprezentacije, teško održati dobru atmosferu i još bolje rezultate. Ivanišević je zainteresiran za mjesto izbornika jer u ovom trenutku nema nikakvih poslovno-sportskih planova, igranje na ATP Senior Touru je obična zabava, nikakav ozbiljan posao, a mjesto izbornika spasilo bi ga od klasične priče o vrhunskom sportašu koji ne zna što bi sa sobom nakon svršetka vrhunske karijere. Ako Ljubičić i Ančić prihvate takvog Ivaniševića kao izbornika, nitko se neće protiviti toj odluci, ni Čačić ni Pilić.

U takvoj su atmosferi i održani dosadašnji razgovori. Problem je samo u tome što u ovom trenutku Ljubičić, Ančić, Čačić i Pilić smatraju kako je najbolje da Pilić bude savjetnik izbornika Ivaniševića, a Ivaniševiću se to baš ne sviđa. Pitanje je hoće li Ivanišević do 16. siječnja, kad će biti sljedeći sastanak u Hrvatskom teniskom savezu, promijeniti mišljenje.

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika