Objavljeno u Nacionalu br. 529, 2006-01-02

Autor: Berislav Jelinić

EPILOG DRAME NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU

Mirjana Rigljan izabrana unatoč pritiscima HDZ-a

Višetjedna drama koja je pratila ponovljeni natječaj za šefa Županijskog suda nije okončana izborom Mirjane Rigljan nego pomirbom Vesne Škare-Ožbolt i suca Ivana Turudića pet dana poslije

Mirjana Rigljan prošlog se četvrtka oko 9 sati u Ministarstvu pravosuđa sastala s ministricom Ožbolt. Sastanak je trajao pola sata. Među ostalim, tehnički su se dogovarale i o organizaciji suđenj Ademiju i NorcuMirjana Rigljan prošlog se četvrtka oko 9 sati u Ministarstvu pravosuđa sastala s ministricom Ožbolt. Sastanak je trajao pola sata. Među ostalim, tehnički su se dogovarale i o organizaciji suđenj Ademiju i NorcuTek prošlog petka ujutro završena je višetjedna drama koja je pratila ponovljeni natječaj za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. U Ministarstvu pravosuđa sastali su se ministrica Vesna Škare Ožbolt, Ivan Turudić, sudac Županijskog suda u Zagrebu i jedan od najozbiljnijih kandidata za tu funkciju, na koju na kraju ipak nije izabran. Njih dvoje na tom su se sastanku pomirili i dogovorili da prevladaju sukob kako on ne bi opterećivao rad Županijskog suda. To se ponajprije odnosi na organizaciju suđenja generalima Ademiju i Norcu, koje je Haaški sud prepustio Hrvatskoj, a održat će se upravo na tom sudu.


Turudić je za Nacional potvrdio da se sastao s ministricom pravosuđa: "Točno je da smo se sastali nakon svršetka natječaja. Neki naši raniji nesporazumi zasad su iza nas. Nisam odveć razočaran što nisam postao predsjednik Županijskog suda. Ponosan sam što sam tri puta dobio povjerenje struke. Čestitao sam novoj predsjednici na izboru, a u razgovoru s ministricom pravosuđa najavio sam joj da ću zajedno s ostalim kolegama učiniti sve da Županijski sud zadrži visoku profesionalnu razinu." Ni Turudić ni Vesna Škare Ožbolt nisu htjeli otkriti o čemu su sve razgovarali.
Epilog sastanka Turudiću omogućuje kompenzaciju, jer nije izabran za predsjednika Županijskog suda, a Vesni Škare Ožbolt donosi prekid političkih pritisaka dijela HDZ-a koji je još u proljeće 2005. Turudića htio nagraditi zbog prvostupanjske presude Hrvoju Petraču. Nije isključeno da Turudiću naknadno bude ponuđeno da postane šef kaznenog odjela Županijskog suda, a možda čak i član Državnog sudbenog vijeća, jer će Mirjana Rigljan morati odstupiti s te funkcije, budući da ne može istodobno biti i predsjednica Županijskog suda u Zagrebu i članica DSV-a. Turudić za 6 mjeseci stječe i uvjete da se kandidira za suca Vrhovnog suda, ali njemu bliski krugovi tvrde da još nema ambicija za tu funkciju.
Nova predsjednica Županijskog suda u Zagrebu početkom prošlog tjedna postala je Mirjana Rigljan, dotadašnja šefica Istražnog odjela tog suda, a odnedavno i članica DSV-a. Na tu funkciju, suprotno vlastitim očekivanjima, morala ju je imenovati Vesna Škare Ožbolt.

"Ona je prva i jedina žena na čelu jednog županijskog suda, te jedina žena koja se javila na posljednji natječaj", izjavila je početkom prošlog tjedna Vesna Škare Ožbolt, komentirajući svoju odluku. Njenom imenovanju nitko nema što zamjeriti. Riječ je o stručnoj i iskusnoj osobi iza koje nema nikakvih repova. Mirjana Rigljan prošlog se četvrtka oko 9 sati u Ministarstvu pravosuđa sastala s ministricom Ožbolt. Sastanak je trajao pola sata. Među ostalim, tehnički su se dogovarale i o organizaciji suđenja Ademiju i Norcu.

Imenovanje Mirjane Rigljan za novu predsjednicu Županijskog suda u Zagrebu Vesna Škare Ožbolt javnosti je otkrila na sastanku Ministarstva pravosuđa s predsjednicima Županijskih sudova, koji se 27. prosinca održao u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj ulici u Zagrebu. Tu je odluku donijela 23. prosinca, ali ju je faksom poslala u Županijski sud u Zagrebu prvi radni dan nakon Božića, nešto prije 9 sati, neposredno uoči odlaska na sastanak s predsjednicima županijskih sudova u Hrvatskoj.
Mirjana Rigljan vjerojatno je postala novom predsjednicom Županijskog suda samo zato što Vesna Škare Ožbolt nije popustila žestokom lobiranju visokih dužnosnika HDZ-a koji su na toj funkciji pošto-poto htjeli vidjeti Ivana Turudića. Nacional je iz dobro upućenih pravosudnih krugova doznao da je za Turudićev izbor opet žestoko lobirao i predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Prema nekim tumačenjima, Vesni Škare Ožbolt čak su prijetili smjenom s ministarske funkcije ne izabere li Turudića.

Moguće je da si je djelomice za poraz na ponovljenom natječaju kriv i sam Turudić, koji se oslonio na neformalnu podršku i nije htio izgladiti nesuglasice s ministricom pravosuđa prije završetka natječaja. Možda bi ga ministrica pravosuđa izabrala umjesto Mirjane Rigljan, samo da se on s njom htio sastati i zamoliti je za povjerenje. Kako on to nije učinio, ona je izabrala Mirjanu Rigljan i tako opet poručila HDZ-u da joj se ne miješa u posao.
Vesna Škare Ožbolt u kratkom razgovoru za Nacional demantirala je postojanje bilo kakvih pritisaka tijekom natječaja: "Nikakvih pritisaka pri donošenju odluke o novom predsjedniku Županijskog suda nije bilo. Ne želim komentirati nikakve druge okolnosti tog natječaja."

Nacional je iz dobro upućenih pravosudnih krugova doznao da je Turudić opet imao čvrsta politička jamstva da će postati novi šef Županijskog suda u Zagrebu. To daju naslutiti i neke okolnosti ponovljenog natječaja na koji se javilo ukupno šest kandidata, a na sjednici sudačkog vijeća Županijskog suda u Zagrebu 20. prosinca odlučeno je da tri prođu u uži izbor. Sjednica je počela u 13.30 sati i trajala sat vremena. Kao jedan od devet članova vijeća prisustvovao joj je i Ivan Turudić. Nacional je iz upućenih pravosudnih krugova doznao da su se Turudić i sudac Zdenko Konjić jedini usprotivili odluci da se u uži izbor propuste trojica kandidata. Turudić se zalagao da sudačko vijeće odabere samo jednoga, kao i tijekom prvog natječaja, kad su mu tijesnom većinom poklonili povjerenje ispred Đure Sesse. Da su prihvatili njegov prijedlog i glasovali za samo za jednog kandidata, Turudić bi tijekom glasovanja napustio sjednicu. Međutim, njegovi protukandidati zamjerili su mu već i to što je uopće prisustvovao toj sjednici. Neki njihovi kolege tvrde da već iz toga što su odobrili tri kandidata za uži izbor proizlazi da su se suci Županijskog suda htjeli ograditi od konačne odluke, najvjerojatnije svjesni neformalnih političkih pritisaka. Isti pravosudni krugovi tvrde da Turudić nije skrivao političku podršku koju uživa te su to doživjeli kao njegovu neprimjerenu kampanju. Indikativno im je i to što je Mirjana Magud, predsjednica sudačkog vijeća Županijskog suda, istoga dana napisala odluku i preko Ministarstva pravosuđa poslala je na Vrhovni sud.

Neki tvrde da su se te odluke slale kuririma, a ne redovitom poštom. Pošiljke koje se sa Županijskog suda šalju poštom uglavnom odlaze do 13 sati, a tu je odluku sutkinja Magud mogla napisati najranije oko 15 sati. Da je odluka otišla preko kurira, vidi se i po tome što je ona već sutradan iz Ministarstva pravosuđa dospjela do Vrhovnog suda, koji je 21. prosinca imao opću sjednicu. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin toga je dana izvanredno promijenio dnevni red i nadopunio ga točkom u kojoj se odlučivalo o najkvalitetnijem kandidatu za šefa Županijskog suda.

Da su suci Vrhovnog suda odabrali jednog od tri ponuđena kandidata, Vesna Škare Ožbolt morala bi ga prihvatiti. Ali istoga dana dobila je odluku iz koje je vidjela da je Vrhovni sud njoj prepustio da odluči tko je najpovoljniji kandidat. Na kraju se 23. prosinca odlučila za Mirjanu Rigljan. Indikativno je da se sve to dogodilo u tri dana. Ljetos, za vrijeme prvog natječaja, iako je procedura bila jednostavnija, sve je trajalo gotovo mjesec i pol. Moguće je da se Vrhovni sud nije htio odlučiti za najkvalitetnijeg kandidata upravo zbog političkih repova koji su pratili poništeni prvi natječaj.

Vesna Škare Ožbolt ljetos je iskoristila zakonsku mogućnost da ne izabere nijednog od kandidata te je poništila natječaj i raspisala novi. I na prvom natječaju jedan od najozbiljnijih kandidata bio je Turudić, a protukandidat mu je bio šef Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa. Objašnjavajući zašto poništava natječaj, Vesna Škare Ožbolt tada je rekla da je sudačko vijeće Županijskog suda u Zagrebu samo jednim glasom razlike glasovalo za Turudića.

Ali njoj je tada najviše smetalo što je kampanja obojice kandidata nalikovala političkoj kampanji, u kojoj su se obojica pozivali na iste političke pokrovitelje.
Turudića su tada neformalno podržavali premijer Ivo Sanader, predsjednik Sabora Vladimir Šeks te odvjetnik Miroslav Šeparović, koji slovi za neformalnog HDZ-ova pravosudnog kadrovika. Vesnu Škare Ožbolt još je otprije iritiralo Šeparovićevo lobiranje, jer je on navodno i prije preko svojih političkih stranačkih kolega pokušavao lobirati pri izboru za neke od čelnika sudova u Hrvatskoj, a pripisivalo mu se i imenovanje nekih suradnika Vesne Škare Ožbolt u Ministarstvu pravosuđa. Navodno je zbog Šeparovićevih sugestija čak i Sanader telefonom urgirao kod Vesne Škare Ožbolt prilikom nekih imenovanja. Ona nije bila sretna zbog tih intervencija, a navodno je i Šeparovića izravno zamolila da više ne intervenira preko Sanadera za svoje ljude. On je očito nije poslušao i uključio se u lobiranje za šefa Županijskog suda u Zagrebu tijekom prvog natječaja. Ali krugovi bliski HDZ-u otkrili su za Nacional da su ga informacije o lobiranju za Turudića uznemirile ponajviše zbog sudskog slučaja u kojem su nedavno obojica sudjelovali.

Riječ je o otmici malodobnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. Turudić je u tom slučaju sudio, a Šeparović je bio Zagorčev odvjetnik. Turudić je prije nekoliko mjeseci nepravomoćno osudio osumnjičene otmičare i dosudio im zatvorske kazne. Među njima je i Hrvoje Petrač. Pretpostavlja se da je državni vrh zajedno sa Šeparovićem neformalno podržao Turudićevu kandidaturu za šefa Županijskog suda upravo zbog te odluke.
Odmah nakon što je ministrica pravosuđa poništila natječaj za predsjednika Županijskog suda, Jutarnji i Večernji list podsjetili su da su britanski špijuni u non-paperu Turudića spominjali kao suca kojeg je korumpirao Hrvoje Petrač i kojeg smatraju jednim od glavnih financijera odbjeglog generala Gotovine. Dokument se u POA-i pojavio nekoliko tjedana prije nego što je Turudić donio nepravomoćnu presudu u slučaju otmice Tomislava Zagorca, a Nacional je o njegovu postojanju javnost informirao nedugo nakon nepravomoćne presude.

Osim Đure Sesse, predsjednika Udruge hrvatskih sudaca i Turudićeva protukandidata na prvom natječaju, Turudića nakon izravnih Nacionalovih upita ni Vlada ni Vrhovni sud nisu uzeli u zaštitu, čime su potkopali njegov ugled i potaknuli sumnje da hrvatski suci donose svoje odluke pod pritiscima. Turudić tada u razgovoru za Nacional nije htio komentirati zašto ga nitko nije uzeo u zaštitu, a optužbe je nazvao suludima i besmislenima. Potpora u kandidaturi za šefa Županijskog suda bila je moguća kompenzacija zbog tog Vladina propusta.
Već je zbog poništenja prvog natječaja Vesna Škare Ožbolt na sebe navukla bijes dijela HDZ-a. Taj je bijes kulminirao zbog epiloga drugog natječaja, a moguće je da su se baš zato njih dvoje potkraj prošlog tjedna sastali i pomirili.

Vezane vijesti

Vijeće časti HND-a potvrdilo da je Mirjana Hrga bila u vezi s francuskim...

Vijeće časti HND-a potvrdilo da je Mirjana Hrga bila u vezi s francuskim špijunom

Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva poslalo je Berislavu Jeliniću i Srećku Jurdani, novinaru i kolumnisti Nacionala, zaključak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika