Objavljeno u Nacionalu br. 529, 2006-01-02

Autor: Nacionalova redakcija

POLITIKA

Hadezeovci lažirali anketu Večernjeg lista

Vodstvo HDZ-a i Vladin glasnogovornik Ratko Maček namjestili su telefonsku anketu Večernjeg lista u kojoj je Ivo Sanader proglašen osobom 2005. u Hrvatskoj. Rezultati ankete objavljeni su u novogodišnjem dvobroju od 31. prosinca i prema njima za Sanadera je glasovalo 46,5 posto, drugi je Ante Gotovina s 30,5 posto, a treći Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, s 4,2 posto čitatelja koji su telefonirali organizatorima natjecanja. Da sve bude zanimljivije, najvećim negativcem u Hrvatskoj proglašen je predsjednik Republike Stipe Mesić, koga kao najgoreg Hrvata doživljava 36,6 posto, slijedi Denis Latin s 21,7 posto, dok je Sanader treći s 13,5 posto.
Čudan rezultat ima i objašnjenje. U ponedjeljak, 2. siječnja, član najužeg vodstva Hrvatske demokratske zajednice ispričao je za Nacional pozadinu priče. Kad su u vladajućoj stranci doznali za Večernjakovu anketu, pod Mačekovim vodstvom angažirane su brojne HDZ-ove podružnice čiji su članovi imali zadatak telefonirati i glasovati za Sanadera. Kako je, računajući i SMS-ove, glasovalo 26.836 osoba, od kojih gotovo polovica za predsjednika vlade, Maček je očito dobro obadio zadatak.
Pritom je zanimljiv i urednički rad Miljenka Manjkasa, nekadašnjeg Tuđmanova pouzdanog suradnika koji od ljetos vodi Večernji list. Iako je za pozitivca godine glasovalo 25.184 ljudi, a negativca samo 1652, Sanader i Mesić dobili su jednak prostor.
Uostalom, i izbor je zanimljiv kad se u obzir uzme podatak da je Mesić ove godine pobijedio na predsjedničkim izborima s gotovo 70 posto glasova, a protivnica je bila Jadranka Kosor, najbliža suradnica Ive Sanadera. U ponedjeljak, 2. siječnja 2005., Večernjak je objavio i rezultate ankete o popularnost stranaka, koja pokazuje kako vodi SDP s 21 posto, slijedi HDZ s 19 i HSP s 11,5 posto. Ako je predsjednik Vlade tako popularan, zašto HDZ zaostaje za SDP-om, koji vodi Račan, a njega nema ni među popularnima ni među omraženima. Odgovor bi se mogao naslutiti u tome što su prije nekoliko tjedana Manjkas i Sanader viđeni na pomirbenom ručku u jednom zagrebačkom restoranu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika