Objavljeno u Nacionalu br. 561, 2006-08-14

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Zašto nema smisla da gđa Saucha vodi Dnevnik

Zato što je ona jedino decentno žensko voditeljsko biće na HRT-u

Ivan StarčevićIvan StarčevićEMISIJA

Utorak, HRT 2, 20.30 Nazvati emisiju "Emisija", to je hrabrost, što sa žalošću konstatiramo. Kud se djela čuvena inventivnost sportskih urednika, pa još pamtimo enigmatičnu dosjetku zvanu "Goleo", da ne spominjemo čobansko "Oko sokolovo" i slične degenerilije Željka Vele i društva. U večerašnjoj čuvenoj "Emisiji" trener Josip Kuže obećao je da će Dinamo protiv Arsenala igrati napadački. Pola sata kasnije čak je i reporter Ivica Ivan Johnny Blažičko počeo primjećivati da Kužeovi lijeni bogataši igraju samo s jednim igračem u napadu ili navali. Naravno da se Ivica i Ivan, od kojeg se očekuje samo to da uskoro postane Johnny, nije pozivao na Kužeov totalno nepotrebni blef s napadačkom igrom. Puno je od Blažička već i to da je išta primijetio, osim svojeg opsega i veličine, što je tradicija škole urbanog sportskog reportiranja, zvana "a viđ’ mene". Zanimljiv je i Dinamov trener koji mami publiku lažnim obećanjem u trenutku kad je stadion ispunjen do posljednjeg mjesta i kad su u klupsku blagajnu već sjela tri milijuna kuna od ulaznica. Sad je jasno zašto je taj čovjek na kocki navodno izgubio kuću na Gornjem gradu i svu silu gotovine. Jednom kockar, uvijek kockar, ali onaj koji nije znao, niti će ikada znati, kada prestati s blefiranjem.

DNEVNIK Srijeda, HRT 1, 19.30

Naše snažno i buntovno pero zvano Hrvoje Hrengek još nije ovladalo osnovama hrvatskog jezika, pa je autoru takvoga kalibra "tužno i sjetno ići" nekakvim ulicama, u povodu tužnog sjećanja na jednu tragediju. Ako Hrvatska TV nema pri ruci ni jedno suvislije novinarsko biće, jer sva su na odmorima, onda se nije trebala upuštati u sadističku avanturu. Stvarno je okrutno mehkom g. Hrengeku povjeriti zadatak da s puno pijeteta obradi obljetnicu koju sad ne smijemo spomenuti, toliko ju je naše nevinašce obezvrijedilo.

VIJESTI DANA Četvrtak, HRT 1, 21.50

Osječki novinar Drago Hedl ne želi svjedočiti protiv Obranimira Glavaša, priopćuje nam priprosta tetka Tina Šimurina u Dnevniku. Gđa Šimurina je inače jedna od urednica Dnevnika, što je postala ne bez razloga i što je trebala i ostati, to je bar sada svakome jasno, nadamo se i njoj, vrlo utjecajnoj gospođi urednici. Večeras nas je, u sklopu crne kronike kojom je otvorila emisiju, obradovala formulacijom da je tjeralica raspisana protiv nekoga. Još iz filmova o Divljem zapadu znamo da se tjeralica raspisuje za nekim, pa nas čudi da se ova voditeljska stara tetka sa sela, koja se iščuđavala svakoj vijesti koju je čitala na onaj poznati način (a, jesi ti, kumo, čula), nije zapanjila i nad tjeralicom, kad se već čudila svakoj izraelskoj granati nad Libanonom. Srećom, ali ne po njega, u subotu se na voditeljsko mjesto vratio Zoran Šprajc. Dočekala ga je, "uživo iz Londona", gđa Tanja Šimić, još jedna inače i također urednica i to glavna urednica Televizije, Šprajcova šefica, da ne bude zabune. Njene londonske litanije izgovarane beživotnom akcentuacijom zbog koje bi ispod njenih javljanja uživo trebalo pisati "umrtvo", Šprajc nije imao ni srca ni ovlasti prekidati. Gđa Ljiljana Saucha, voditeljica i urednica "Vijesti dana" i jedino decentno žensko voditeljsko biće na HRT-u pročitala nam je da razlog za Hedlovu odluku jesu "Glavaševi medijski istupi u kojima je najgrublje nasrnuo na njegov ljudski i moralni integritet". Hedl obrazlaže kako mu redovito prijete Obranimirovi istomišljenici, a i da se istraga o Glavaševim ratnim zločinima pretvorila u "jedan neobični istražni postupak koji traje godinu i pol dana i u kojem se ništa ne događa". Pravo je čudo da HRT ovaj put nije objavila još malo slike i tona našega Obranimira, tek toliko, objektivnosti radi.

EUROPSKO PRVENSTVO U ATLETICI Petak, HRT 2, 18.04

Jedinog trkača u majici s kratkim rukavima reporter Božidar Božo Sušec doživio je kao veliko olakšanje: "Fiegena je barem lako prepoznati po bijeloj ti-šert majici", reče on usred kvalifikacijske polufinalne utrke. Pošto je prepoznao Davida Fiegena i stvorio novi kretenski naziv za majicu s kratkim rukavima, naš reporter se počeo ispričavati što je pobrkao Michaela Rimmera i prepoznatog Davida F., tek toliko da zbrka bude potpuna. Majku im njihovu, zašto obojica nisu odjenula bijelu ti-šert majicu, pa da vidiš prave zabave. Potrebno je i opet ponoviti da svaka glupost koju izgovore sušeci logično proizlazi iz njihova totalnog nesnalaženja u poslu koji rade. Konkretnom Sušecu i opet nije bilo neugodno kad je na startu svake utrke kasnio s predstavljanjem natjecatelja. Kamera bi lijepo redom išla od jednog do drugog atletičara i na svakom se zadržala dovoljno da mu reporter kaže ime, prezime, državljanstvo i još poneku sitnicu. Rečenom Božidaru to je bilo daleko premalo da prikaže svo svoje znanje. Kamera bi već bila na trećoj atletičarki ili atletičaru, a Sušec bi još verglao sve što mu piše na monitoru: koji broj cipele, koji rekord, kada, gdje i što o tome misli naš reporter. Mi pretplatnici čitali bismo sami kako se tko zove i pritom jako pazili da zanemarimo Sušecovo verglanje o nečem totalno suprotnom od slike koju vidimo, što sve skupa znači staru stvar. Nisu u izravnom prijenosu važni ni sportaši ni tv-gledatelji, nego je jedini važan naš sportski reporter.

PP Subota, HRT 1, 12.43

Običaj je da lijena nacionalna TV, u svoja četiri mjeseca godišnjeg odmora, reprizira sve i svašta. Novost je emitiranje starih reklama, što pozdravljamo, u ime odvjetnika koji će HRT tužiti zbog "Mercatorovih" duševnih boli. Danas se, usred sapunice koju gledam samo u trenucima dok se lijepe glumice drpaju i žvale s partnerima, iz smjera TV-ekrana začuo glas bodre Hrvatice što ovako poje: "Za praznik rada - Mercator roštiljada". Koji je to vrag, da možda nismo počeli slaviti američki Labor Day? Uostalom, zašto ne. Ako smo počeli slaviti Valentinovo, zašto Hrvatice i Hrvati zaljubljeni u trud i njegove rezultate, ne bi slavili Labor Day i od Bože Sušeca kupovali prigodne ‘ti-šert majice’? Da rastjeramo i zadnji oblačak sumnje, priključimo se na kleti i uvijek pogrešni internet, da vidimo što glupani tamo pišu. Kaže da se taj blagdan slavi svakog prvog ponedjeljka u rujnu i da je to ove godine točno 6. rujna. Bravo za vrijedni marketing HRT-a, što je baš na vrijeme opljačkao slovensku trgovačku firmu za još jednu uzaludnu reklamnu kampanju, ali radost je kratko trajala, jer slova ne lažu. Na ekranu lijepo piše da "akcija" traje od 27. 4. do 2. 5. Ovo nije prvi put da gledamo stare reklame, ali dosad su barem bile bez datuma. Na ovoj se jasno vidi da je stara tri i pol mjeseca i baš je simpatično što je emitirana usred sapunice za koju u današnjim novinama, 27. kolovoza 2006. godine, piše da se zove "Protiv vjetra i oluje", dakle, protiv vjetra, oluje i boljih poslovnih običaja juriša se na gledatelje HRT-a danonoćno, ni godišnji odmori to ne mogu zaustaviti, naprotiv.>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Šimonović i Milinović obećali: 'Nećemo vratiti malu Jagodu ocu silovatelju'

Šimonović i Milinović obećali: 'Nećemo vratiti malu Jagodu ocu silovatelju'

Slučaj devetogodišnje djevojčice Jagode, koja bi trebala biti vraćena ocu silovatelju, nakon što ga je Vrhovni sud oslobodio svih optužbi, zgrozio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika