Objavljeno u Nacionalu br. 563, 2006-08-28

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Veslači Vekić i Kušurin osmi na prvenstvu svijeta

Naša najbolja posada ušla je u polufinale, ali ne i u Dnevnik Saše Sušeca

Ivan StarčevićIvan Starčević LUDA KUĆA Ponedjeljak, HRT 1, 17.55Jako žalosna humoristična serija "Luda kuća" znamenita je po glavnom glumcu Ljubi Zečeviću koji ne može biti ni glumac uopće, jer je toliko bezličan da je jedna druga propala emisija, "Ništa osobno" Nives Ivanković, po njemu dobila ime. Ova znamenitost sada se reprizira, ali to nigdje ne piše, pa nedovoljno oprezni stariji građani ovih dana stradavaju kao da je poledica. Danas u novinama samo stoji napomena 11/30, što nije stupanj uobičajene alkoholiziranosti lažno rastavljenog Milana Bandića, nego tužna istina da nam predstoji još 19 epizoda "Lude kuće". Kako ne izgubiti živce a uvjeriti ukućane koji "Ludu kuću" svečano gledaju prvi put, da to nije premijera, nego teška repriza? Kako umirovljenicima nježno utuviti da je od lipnja do listopada na HRT-u sve repriza, osim Vijesti, Dnevnika i njihova bolesnog produžetka zvanog "Magazin" Mislava Bage i njegove prtljage? Iza ovih pitanja nedvojbeno stoji neostvareni talent zauvijek budućeg prvaka self help literature, jer o bespućima moždanih vijuga državnih urednika i Ankice Tuđman (koja želi da se Markov trg zove po njenom mužu Franji) nitko ne može napisati objavljivu knjigu. U posjedu smo tonskog zapisa na kojem očajni i besposleni pretplatnik HTV-a pokušava jednu od osoba što rade teletekst nagovoriti da uz ludu školu, večernju kuću i ostale domaće uspješnice utipkaju oznaku (r). Osoba kaže da to ne smiju učiniti, jer im je takvo što zabranjeno pod prijetnjom otkaza. Pa dobro, stavite koliko serija traje, da bismo zbrajanjem i oduzima-njem pogodili kada će između dvije emisije ići reklame i koliko će promidžba trajati. Pristojni inozemni teletekstovi takve podatke imaju, a vi, Hrvatska televizijo, prešućujete svoje reklame. Ne smijemo, dobit ćemo otkaz, u redu, vidimo se na burzi, itd. itd.

VIJESTI DANA Ponedjeljak, HRT 1, 22.02
Novinarske snage progresa slavodobitno puštaju na ekran proglas "Djeca će biti oduzeta", što su ga sastavili gđa Mila Jelavić i g. Karlo Balenović osobno. Ona je riječka dječja pravobraniteljica, a on je u glavnom gradu Hrvatskog Primorja ravnatelj Centra za socijalnu skrb. Djeca će biti oduzeta roditeljima kojih nije bilo u stanu kad je izbio požar u kojem je jedno dijete poginulo, a drugo je teže ozlijeđeno. U nedavnoj vijesti o požaru i potonjim novinskim člancima dalo se pročitati izjave susjeda koji su roditeljski nemar već prijavljivali socijalnoj skrbi, ali odgovora nije bilo. Iako HRT boluje od neizlječive novinarske nepismenosti, ipak je i ovaj put bilo logično očekivati nešto o odgovornosti odgovornih u gradu Rijeci na moru. Umjesto toga dobivamo proglas socijalnih trudbenika i njihov još drskiji naputak da prijavljujemo sve živo, naročito roditelje koji zapuštaju djecu. Pa prijavljivali smo vam, dame i gospodo, pa je dvoje djece stradalo, jedno sa smrtnim posljedicama, a drugo, zna samo Bog i sveta Zorica Nikolić, državna tajnica za socijalnu skrb koja opet strašno kasni sa svojom ostavkom.

SPORT Utorak, HRT 1, 19.55U srijedu su "Sportske novosti" izašle s masnim četverostupačnim naslovom na 21. stranici: "Vekić i Kušurin ušli u polufinale". Sa seniorskog prvenstva svijeta u veslanju "Sportske" nam, iz pera i paperja svojeg mladog suradnika I. Jelkića, javljaju o najvećem ovogodišnjem uspjehu hrvatskog veslanja i trenera Nikole Bralića. Te vijesti večeras nije bilo u sportskom dijelu "Dnevnika". Propaliteti Sportskog programa HRT-a, pod visokim pokroviteljstvom ravnateljice Marije Nemčić, obožavaju samo neuspjehe, pa je njihova jedina vijest bila da se jedan drugi naš dvojac nije uspio plasirati u polufinale. Jučer, u ponedjeljak, su s oduševljenjem javili o neuspjehu osmerca, s napomenom da je od prvog zaostao 24 sekunde i vedrom prognozom za koju se uvijek nađe mjesta u sportskom programu: s takvim vremenom osmerac ni u ponovljenoj utrci ne će imati šanse. Zašto je HRT večeras nije objavila da su Mario Vekić i Ante Kušurin došli drugi i da će u četvrtak veslati za pravo da nastupe u finalu i budu među prvih šest? U utrci koja im je danas osigurala mjesto među prvih dvanaest pobijedili su dvostruke svjetske prvake i dvostruke pobjednike svjetskog kupa (Mađare) i svjetske doprvake Talijane. Ispred Vekića i Kušurina doveslali su jedino Bugari, što zvuči ružno - pomislio je večerašnji sportski prezenter Sašenjka Sušec - to ne ćemo objaviti. Ovo je velik kompliment, jer Sušecov sin ne misli, kad mu je tata sve smislio i u svemu ga podučio, osim u objavi dobrih vijesti. Prezenter Sašenjka cijelo popodne u TV garderobi sjedi pred zrcalom, pudra se i tustim prstićima zoblje bonbonjeru, čekajući da mu pet-šest sportskih novinara probere vijesti i napiše najave što će ih on, obraza očeličenih udarcima, ne okrutne sudbine nego nježnog jastučića za pudranje, hrabro pročitati gledajući nas ravno u oči. Jedino poslije toliko temeljite pripreme moguće je biti toliko lijen i ne objaviti da su Mario Vekić i Ante Kušurin prošli u polufinale. U istom broju "Sportskih novosti" od srijede, na dvije stranice je Danijela Grgić (17) iz Kotor Varoši kraj Banja Luke, dijete prognane obitelji, ne treba ni reći. Zagrepčanka od svoje treće godine, ona je u utorak postala svjetska juniorska prvakinja na 400 m. Možda naš nacionalni sportski HRT program, u idućih godinu dana, o Danijeli Grgić objavi nešto više od puke vijesti. Ovom rečenicom "Nacional" vam je upravo predstavio svojeg kandidata za licemjera godine, jer nadati se bilo čemu normalnom od Željka Vele i društva, e to je stvarno licemjerno. Prije će Vela dobiti sina i zaposliti ga kod sebe.

RED CARPET Nedjelja, Nova TV, 18.15
Najbrže propali voditelj je stanoviti Banović, označen kao modni guru. Tek smo mu uspjeli upamtiti i ime, a ne samo prezime, pročitati njegov prvi intervju za "jedan naš tjednik" (ime podsjeća na kuglu), a on se, od visova kritičara odijevanja poznatih, u razdoblju od nepunih mjesec dana uspio srozati čak i ispod razine onih koji se javno hvale prijateljstvom s popularnim predsjednikom države. Kako se to dogodilo? Još se ne zna, ali prije četrnaest dana naš opaki modni kritičar uspio je među trojicu najbolje odjevenih muževa, ugurati Stipu Mesića kao drugog. Ovaj nečuveni kretenizam, da netko hrvatskog političara u četvrtastom odijelu, ljevičara s obrvama Gogoljeva čudovišta Vij, ugura između sportaša Gorana Ivaniševića i glumca Leona Lučeva, e to upućuje na rijedak fenomen omekšanja mozga u mlađoj dobi, jer naš propali Banović (Boris? Branko? Božo? Budala?) još je poletarac. A možda ga je srušio i intervju u ugodno oblom tjedniku, jer ipak je to slava. Zato je u današnjem izdanju svoje presahle TV rubričice nabrajao tko od naših slavnih kopira strane slavne i došao do britkog zaključka da u kopiranju nema ništa lošeg. Nedavno je, sa europskog atletskog prvenstva u Göteborgu, HRT-ov sportski novinar Jura Ozmec za jednu gospođu s brojem 1703 na majici bubnuo nešto slično. Da se ne zaboravi, Džej Ou je o švedskoj skakačici u dalj Carolini Clüft rekao da je "višestruka sportašica". A naš Banović je višestruki što?>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Saša iz TBF-a: 'Isusu na Marjanu treba istetovirati Hajdukov grb'

Saša iz TBF-a: 'Isusu na Marjanu treba istetovirati Hajdukov grb'

Mia Kovačić u studiju Totalnog FM – a na Radiju Riva u Splitu ugostila je Sašu iz grupe TBF kako bi pretresli aktualne teme, one vezane za Bend i one… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika