Objavljeno u Nacionalu br. 576, 2006-11-27

Autor: Dean Sinovčić

INTERVIEW

Aleksandar Stanković - tv zvijezda nemilordsna prema gostima svog showa

ALEKSANDAR STANKOVIĆ (36), koji je tijekom zadnjih sedam godina, koliko vodi talk show 'Nedjeljom u 2' na HTV-u, postao jedna od najvećih hrvatskih televizijskih zvijezda, govori o svojoj karijeri te o tome koji su mu gosti bili zanimljivi, a koji dosadni

AGRESIVAN I BEZOBRAZAN Aleksandar Stanković pažnju je privukao svojim načinom vođenja talk showa koji je agresivan i ponekad bezobrazanAGRESIVAN I BEZOBRAZAN Aleksandar Stanković pažnju je privukao svojim načinom vođenja talk showa koji je agresivan i ponekad bezobrazanIako je sa 36 godina jedan od najmlađih voditelja neke emisije Hrvatske televizije, Aleksandar Stanković posljednjih je godina jedna od najvećih hrvatskih tv-zvijezda. Način na koji već sedam godina vodi emisiju “Nedjeljom u 2”, agresivno, ponekad bezobrazno i na rubu incidenta, drukčije od svih tv-voditelja, donio mu je priličnu gledanost i dugovječnost. A njegova voditeljska karijera počela je sasvim slučajno kada je nakon pet godina rada na Hrvatskom radiju iznenada pozvan na televiziju kako bi vodio “Nedjeljom u 2” iako nije imao nimalo iskustva rada pred kamerama.

Svoju popularnost Stanković ne duguje samo načinu vođenja emisije već i načinu na koji gradi medijsku sliku o sebi. Poznato je da trenira boks i redovito ide u teretanu te se u jednoj svojoj emisiji skinuo gol do pojasa kako bi ga fotografirao Stefan Lupino. Hrvatski homoseksualci su ga u internetskom glasovanju izabrali za najseksipilnijeg muškarca na što je rekao kako je vrlo sretan zbog toga. Svojedobno je priznao kako voli gledati porniće ali nam je na početku intervjua za Nacional rekao kako ih u posljednje vrijeme nije gledao jer je kvaliteta opala. Niti jedan hrvatski tv-voditelj nema takve istupe u javnosti što dovoljno govori koliko je Stanković drukčiji.

NACIONAL: Kako to da je emisija “Nedjeljom u 2” uspjela opstati već sedmu sezonu? Je li to zato što vi imate specifičan nastup i način vođenja, je li zato što je gledana ili zato što je to jedini politički talk show na HTV-u?

- Prve tri ili četiri godine “Nedjeljom u 2” je opstala jer je bila jedina emisija tog tipa. Privatnih televizija tada nije bilo, postojao je samo HTV i, koliko se sjećam, Hloverka Novak-Srzić i Tihomir Ladišić su vodili emisiju “Forum” koja je bila jedina panel politička emisija. Emisija je postala neupitna u trenutku kada sam se, i ako sam se, dokazao da to znam raditi. Kako sada emisija opstaje? Ne znam, to bi trebalo pitati moje urednike. Meni je to što radim izazov, većina emisija koje radim su mi izazov. Moja je deviza da ću raditi tu emisiju dokle god mi je svaka nedjelja izazov, dok me se uredništvo ne zasiti i dok me se gledatelji ne zasite. Gledatelji me se, očigledno, još nisu zasitili. Prosječna gledanost prvih osam emisija ove sezone je 16,5 posto. Posljednje dvije emisije gledanost je bila 18,5 posto jer je zahladilo a kada je toplo vrijeme onda je gledanost između 10 i 12 posto. Ja sam sasvim zadovoljan tom gledanošću kao i većinom gostiju koje sam imao kao i onime što smo radili.


NACIONAL: Koliko ste vi sami kroz tih sedam godina odrastali i sazrijevali kao tv-voditelj? Prvih sezona su vam pomagala tri novinara u studiju, kasnije su neka pitanja postavljali studenti s fakulteta novinarstva da bi se tek onda ohrabrili i sami vodili emisiju u studiju.

- Zamisao o emisiji “Nedjeljom u 2” nije bila moja već Mirka Galića i Dubravka Merlića koji su me i pozvali da je vodim. Nakon tri sezone s novinarima u emisiji shvatio sam da se ta forma potrošila jer nema dovoljno novih novinara koje bih ja ugostio. Postoji 20 novinara koji su zahvalni a ja sam ugostio njih 170. Dakle, 20 njih je zahvalno, još njih 40 drži vodu a ovi ostali su loši. U takvoj je situaciji teže raditi, no emisiju raditi sam. Nakon toga sam odlučio prijeći na format emisije sa studentima novinarstva da se ne bi pričalo kako sam se osilio pa sada želim sam voditi emisiju. Ja nisam neki altruist, da se razumijemo, ali mislio sam da studentima s novinarskog fakulteta treba pružiti priliku da vide televiziju, da osjete kako je raditi emisiju uživo i kako je uzeti mikrofon i osjetiti da ti se trese ruka jer te gleda toliko gledateljstvo. To je trajalo dvije sezone i bio sam nezadovoljan jer nisam to uspio napraviti tako da ne izgleda namješteno. Svi su mi stalno prigovarali da ja toj djeci pišem pitanja, što nisam radio, oni to mogu posvjedočiti. Međutim, ja sam u svakom trenutku znao što će oni pitati jer sam o tome prije emisije razgovarao s njima. Ako ste vi, recimo, gost i ako imaju pitanje što vi volite jesti onda je dogovoreno da se to pitanje postavi kada ja okrenem tu temu. No, tijekom dvije sezone nisam uspio dobiti spontanost, i sada emisija ide u formi jedan na jedan što je najzahvalnija forma. Odluka da studenata više neće biti u emisiji, bila je moja.

NACIONAL: U trenutku kada ste ostali sami s gostom, do izražaja je došla vaša agresivnost, cinizam, a u pojedinimMLADI BRUCOŠ Aleksandar Stanković u doba kad je tek upisao studij prava u ZagrebuMLADI BRUCOŠ Aleksandar Stanković u doba kad je tek upisao studij prava u Zagrebu trenucima i vaš bezobrazluk po čemu ste sada i poznati. Jeste li vi osobno takvi ili mislite da novinarstvo mora biti takvo?

- Ja sam agresivan samo onda kada razgovor s gostom to zahtijeva. Imam takav imidž iako oni koji sustavno prate moje emisije znaju da to nije tako. Pogledajte samo ovu sezonu. Razgovor s Dedakovićem nije bio takav, razgovor s Mirkom Ilićem nije bio takav, razgovor sa Zoranom Jankovićem, gradonačelnikom Ljubljane, nije bio takav. Dakle, od osam emisija tri sigurno nisu bile takve, nije bilo provokacija.

NACIONAL: U koju kategoriju spada pitanje “jeste li dementni” koje ste uputili Borisu Dvorniku?

- Moram priznati da to pitanje nije bilo pripremljeno. Postavio sam to pitanje, kasnije sam o tome razmišljao, jer se Boris Dvornik potpuno otvorio u tom razgovoru, rekao je za sebe da je bio težak pijanac. Prije emisije mi je rekao da, zbog pijanstva ili zbog godina, mnoge stvari zaboravlja. Kada je on već otvorio dušu u emisiji i kada se nije mogao nečega sjetiti meni je izletjelo to pitanje. Ne kažem da je najkorektnije, možda je moglo i bez njega. Da sam ga pitao “jeste li zaboravni” sve bi bilo u redu jer demencija pretpostavlja neku bolest. Nisam ga htio uvrijediti ali je to tako ispalo. Štoviše, on je bio prvi gost kojeg sam nakon emisije odveo na ručak kod moje mame. Avion za Split mu je kasno letio, nije imao što raditi i, bez ikakvog prethodnog dogovora, pozvao sam ga na ručak. On se isprva malo bunio a na kraju smo proveli ugodno poslijepodne te sam ga odvezao na aerodrom.

NACIONAL: Kako se osjećate kad gosti na vašu agresivnost odgovore istom takvom agresivnošću? Priželjkujete li vi možda takve reakcije gostiju?
- Da, priželjkujem, to je bolje za emisiju. Najgore je kada mi gost u emisiji kaže “da, u pravu ste”. Najbolje je da mi to kaže nakon što 15 minuta istjerujem mak na konac. Sjećam se prošlogodišnje emisije s Antom Đapićem kada smo se 15 ili 20 minuta natjeravali oko toga treba li on, kao gradonačelnik Osijeka, pozvati građane da surađuju s policijom. To je bila Faberova policija koja je bila prokazana kao ovakva i onakva. On tu, u slučaju Glavaš, nije dao decidiran odgovor i na kraju ga je dao, rekao je da građani Osijeka trebaju surađivati s policijom.


NACIONAL: Kako ste se osjećali kada vam je Tijanić pokušao kontrirati time što je indirektno rekao da ste Srbin i da mu nemate pravo postavljati takva pitanja?

- On je pritom ispao manji no što sam očekivao. Ništa drugo ne mogu reći. Teško je razgovarati s nekim na razini fašističkih teorija kao što su “imate veliki nos, klempave su vam uši, ćelavi ste, Srbin ste ili Hrvat pa ste zato takvi”. Ne znam o čemu u tim trenucima razgovarati s takvim čovjekom osim reći mu da fašizam ostavi ispred vrata.

NACIONAL: Vi ste počeli voditi emisiju “Nedjeljom u 2” 2000. godine, nakon odlaska Tuđmana i HDZ-a s vlasti. Teško je vjerovati da bi ta vlast dopustila da jednu od elitnih emisija vodi netko tko se zove Aleksandar Stanković.
- Ima jedna priča vezana za moje ime i prezime. Ja sam na Hrvatski radio došao krajem 1994. godine i to nakon audicije. Završio sam pravni fakultet, javio se na audiciju, prošao je i počeo raditi kao novinar. Prvi mi je izvještaj bio o bombardiranju Zagreba. Bio sam u Traumatološkoj bolnici prepunoj krvi, da dalje ne pričam. Zanimljivo, Jadranka Kosor je bila ta koja je na radiju pripremila moj prilog za emitiranje. Ona nije bila urednica nego se zatekla tamo a kako ja do tada nisam objavio niti jedan izvještaj onda je ona sve to pripremila i to jako dobro. Sjećam se, bile su to vijesti u 13 sati. Mislim da je to bila prva informacija objavljena u elektroničkim medijima o bombardiranju Zagreba. Prvi urednik mi je bio Nenad Stazić. Tek 2001. godine saznao sam da mi tadašnji direktor programa Tomislav Bakarić zbog imena i prezimena nije htio potpisati propusnicu za ulazak u zgradu HTV-a. Nije je htio potpisati kada je vidio kako se zovem pa je onda to na svoju odgovornost potpisao Nenad Stazić. Rekao je “tko ga j…, ja ću to napraviti”. Ja sam to saznao šest godina kasnije od treće osobe i to je jedina situacija u kojoj sam primijetio da imam problema zbog imena i prezimena.

NACIONAL: Oni koji vas ne vole prigovarali su vam i to da ste na pravnom fakultetu diplomirali s temom stvaranja Jugoslavije 1918. godine.

- Naravno da se toga ne sramim i moguće je da su se oni koji me ne vole služili i takvim stvarima. Premda je jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje te države bio Trumbić. Trumbić i Supilo, to su bili glavni maheri, jer se ta ideja lakše prihvatila u hrvatskom no u srpskom puku jer su oni već imali državu.

NACIONAL: Kako to da se jedan pravnik, a pravnici su u pravilu kruti, odlučio za novinarski posao u kojem se traži maštovitost i kreativnost?


- Ja sam se prvo prijavio za spikera na radiju 1993. godine ali nisam prošao. Da bih počeo karijeru u pravničkoj struci trebao sam dvije godine stažirati, čak i volontirati, na sudu ili biti pripravnik na minimalcu kod nekog odvjetnika. To me nije zadovoljavalo jer sam živio s mamom i bilo je vrijeme da počnem kući donositi neki novac. Rekao sam da bih trebao nešto zaraditi pa sam ušao u novinarstvo. Oduvijek sam bio ljubitelj radija. Od svoje 10. godine redovito sam slušao Radio Zagreb, kasnije Hrvatski radio. Kada sam došao na Hrvatski radio, Nenada Stazića, Sanju Rabuzin, i još neke ljude sam gledao kao bogove.

NACIONAL: Kako je došlo do prelaska na Hrvatsku televiziju? Jeste li se nudili ili su vas tražili?

- Damir Matković je dobio zadatak od Merlića i Galića da radi “Nedjeljom u 2” . Nešto je tu puklo i tjedan dana prije no što je trebala krenuti emisija nazvao me Merlić, po Galićevoj preporuci, i pitao me bi li vodio emisiju. Rekao sam da bih i to je to. Godinu dana sam paralelno bio urednik unutarnje politike na radiju i vodio “Nedjeljom u 2” ali sam shvatio da to ne ide i odlučio sam se za “Nedjeljom u 2”. Moram priznati da sam toga dana kada je “Nedjeljom u 2” prvi put emitiran ja ujedno prvi put vidio tv-studio u životu. Tako je ispalo.

NACIONAL: Vašoj popularnosti pomogle su i vaše netelevizijske aktivnosti poput treniranja boksa i objavljivanja knjige pjesama. Jeste li se namjerno promovirali i na taj način?

- Ne što se tiče knjige pjesama, da što se tiče boksa. Objavljivanje knjige pjesama bilo je dogovoreno prije no što sam počeo raditi na televiziji. Knjiga je objavljena 2001. ali je dogovorena 2000. godine i osoba koja ju je odlučila objaviti, a to je Ivan Rast, nije znala kojim ću se poslom baviti. On promovira mlade pjesnike, pročitao je moje pjesme i rekao “ja ću ti to izdati”. Što se tiče boksa, u pravu ste, to je i produkcija. To je bilo tada, sada to više ne potenciram i nije mi važno. Malo sam odrastao.

POPULARNI VODITELJ ne skriva da je ljubitelj pornofilmova iako kaže da ih danas manje gleda jer su POPULARNI VODITELJ ne skriva da je ljubitelj pornofilmova iako kaže da ih danas manje gleda jer su NACIONAL: Jeste li pomislili da ste pretjerali kada ste se skinuli do pojasa i pokazali boksačko tijelo u emisiji u kojoj je bio gost fotograf Stefan Lupino?

- Ne, Lupino je takav gost. Mogao sam odbiti. Prije emisije kazao je da će mi prirediti nešto. Mislio sam da će pozvati neke djevojke u emisiju i da će se one skidati, nisam znao da ću se ja skidati. No, u tom trenutku sam procijenio da je to ono što trebam napraviti i ne žalim.

NACIONAL: Zanimljivo je da imate mišljenje o mnogočemu ali nikad niste isticali svoje političko mišljenje i političke stavove.

- Mislim da onaj tko gleda moju emisiju dobro zna koji su moji politički stavovi. Što se tiče homoseksualaca koji su me na internetu izabrali za najseksepilniju osobu rekao sam da muškarci imaju bolji ukus. To je sve bila šala ali ne mogu reći da mi taj izbor nije drag. I muškarci su živa bića. Muškarci nisu moj seksualni izbor ali ako netko smatra da mu ja zbog nečeg imponiram, onda super. Nemam razloga bježati od takvih stvari, dapače. Kako je to rekao Mirko Ilić mislim da je zadatak svakog od nas koji smo u javnom poslu da se zauzmemo za bilo koju manjinu a homoseksualci jesu manjina. Ilić je rekao da se moramo boriti protiv šikaniranja manjina da se to sutra ne bi i nama dogodilo.

NACIONAL: U slučaju obrane Ladišića činilo se da ste uzurpirali dvije minute emisije koja je od javnog interesa kako bi iznijeli osobni stav odnosno istaknuli napis “Zatvoreno”.
- U pravu ste. Da sam ja urednik kaznio bih onog koji je to napravio, kao što sam i bio kažnjen. To je bila privatizacija ali ja sam to napravio samo jednom jer sam smatrao da je javni interes stati u obranu Ladišića i profesije tako da se pokaže da svi mi koji vodimo takve emisije imamo pravo na vlastito mišljenje i da ga imamo pravo iznijeti, makar bili u zabludi. Ja sam se pobojao da će i meni netko sutra, zbog iznošenja mišljenja, a što stalno radim, reći “hvala, suradnja je završena”. Kaznili su me tako da su mi oduzeli 30 posto od sljedeće plaće. Takav potez na nekoj privatnoj televiziji donosi otkaz, ja to znam.

NACIONAL: Mnogi tv-kritičari optužili su vas da ste gotovo iznudili novac od Gorana Štroka, da ste ga ucijenili, kako bi pomogao siromašnoj braći koja su doslovno gladovala.

- I Robin Hood je krao bogatima i davao siromašnima. Ja nisam Robin Hood ali mislim da to nije bila neka strašna ucjena. Možda u tom trenutku Štrok nije mogao reći ne, možda mu je bilo malo neugodno, ali mu je sigurno bilo ugodno kada je shvatio da je klincima učinio život sretnijim. Koliko vidim, sve se odvija prema dogovoru, što Štrok ne želi da se ističe u javnosti. On financira tu djecu, ljetovali su kod njega u Dubrovniku, sljedeće godine će ići u London, njima je život ljepši.

NACIONAL: Očigledno je da ste se u slučaju Ladišić osjećali snažnim jer HTV drži do vas. Imate poseban ugovor koji to potvrđuje.

- Na to nemam nikakvih prigovora. Zadovoljan sam s ugovorom koji je produljen na još dvije godine. Odnos HTV-a prema meni je sasvim korektan.

NACIONAL: Taj ugovor smetao je Goranu Miliću koji vam je javno prigovorio da imate 18 tisuća kuna plaće a radite samo jednu emisiju tjedno.

- Goran Milić tvrdi da su njegove riječi krivo protumačene. Ja mu nakon svega želim vjerovati. Tada sam rekao da se javno ne moramo prepucavati oko plaća a ako imamo ikakve probleme onda ih moramo rješavati unutar kuće. U tom trenutku sam smatrao Milića relativno bliskom osobom i njegove su me riječi zaboljele. Mogao mi je to reći na kavi a ne da to pročitam u novinama.

NACIONAL: Ako je ugovor produljen na još dvije godine, znači li to da će se “Nedjeljom u 2” sigurno emitirati još dvije godine?

- Emitirat će se ako HTV bude zadovoljan, a moja vjernost HTV-u osigurana je još tri godine. To je caka u ugovoru, ako HTV ne bude zadovoljan s emisijom, ja ću morati još godinu dana raditi u toj kući.

NACIONAL: Jesu li vam privatne televizije nudile prelazak?

- Nuđeno mi je ono što sada radi Iva Gačić na Novoj TV koja je prvo bila urednica informativnog programa a sada je direktorica programa. Ljudi s Nove TV su to prvo nudili nekome tko to nije htio, ne mogu se sjetiti kome. Zatim su nudili meni a kako i ja nisam prihvatio onda je prihvatila Iva Gačić. Nisam prihvatio zato što me uredničke funkcije uopće ne zanimaju. Ne kažem da to nije kreativno ali s pozicije koju sada imam puno mi je kreativnije raditi nešto autorski nego biti nadređen određenim ljudima i kreirati program.

NACIONAL: Jeste li ikada usred emisije pomislili kako je dosadna te da vam je neugodno što ste na tv-ekranu?

- Jesam, prije tri ili četiri godine, kada je gost bio Dražen Budiša. Očajna emisija. Nakon emisije sam pomislio “ako će ovako biti i ubuduće, ja ovo više neću raditi”. Našao sam se pred zidom koji je Budiša u tom trenutku podigao i ništa od njega nisam mogao dobiti. Možda nije bio kriv Budiša već ja.

NACIONAL: Osim podrške homoseksualcima izjavili ste da treba legalizirati lake droge, a to sigurno nije stavljanje u obranu manjina. Mislite li i danas da treba legalizirati lake droge?
- Marihuanu i hašiš da, ali samo u situaciji kada je i alkohol legaliziran. Mislim da je alkohol veće zlo od hašiša i marihuane i zabrani li se alkohol neka se i lake droge zabrane.

NACIONAL: Znači li to da ste imali osobnih iskustava s lakim drogama?

- Da.

--

Pravnik na radiju

Aleksandar Stanković diplomirao je pravo 1995., ali nije mu se sviđala ideja da godinama stažira i volontira u struci te jeALEKSANDAR STANKOVIĆ s političarima i novinarima prije desetak godinaALEKSANDAR STANKOVIĆ s političarima i novinarima prije desetak godina počeo raditi na Hrvatskom radiju gdje je vodio emisiju 'Poligraf' s tri ili četiri gosta koje je moderirao.

Biografija

Rođen 8. travnja 1970.
u Subotici
1977. preselio se u Karlovac
1985. preselio se u Zagreb
1989. završio Centar za Upravu i pravosuđe
1990.-1995. studirao na pravnom fakultetu u Zagrebu
1995. prošao na natječaju za novinara Hrvatskog radija
1998. radio je emisiju “Poligraf” na prvom programu
Od 2000. na HTV radi emisiju “Nedjeljom u dva”, dosad 247 emisija
2001. objavio je knjigu pjesama “Jutra pobijeđenih”

email to: Dean Sinovčić Rudan

Vezane vijesti

Branitelji ponovno napali Stankovića: 'Ugostio je Pupovca jer nije mogao...

Branitelji ponovno napali Stankovića: 'Ugostio je Pupovca jer nije mogao Mladića ili Martića'

"Aleksandar Stanković je u svoju emisiju vjerojatno pozvao Milorada Pupovca jer mu je bilo žao što ne može ugostiti Ratka Mladića ili Milana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika