Objavljeno u Nacionalu br. 576, 2006-11-27

Autor: Marina Biluš

'KAZALIŠTE U KUĆI' NA HTV-u

Starta hrvatski remake jugoslavenske hit serije

Kazalište u kući, hrvatska verzija beogradske TV serije 'Pozorište u kući' koja se s velikim uspjehom prikazivala od 1973. do 1984., počinje se emitirati na HTV-u od subote

EKIPA ZA HUMOR Producent nove humoristične serije Saša Runjić s glumicom Ksenijom Marinković, redateljem Robertom Orhelom te dijelom ekipe, Darijom Knez, Leonom Lučevom i Mislavom IvacomEKIPA ZA HUMOR Producent nove humoristične serije Saša Runjić s glumicom Ksenijom Marinković, redateljem Robertom Orhelom te dijelom ekipe, Darijom Knez, Leonom Lučevom i Mislavom Ivacom“Pozorište u kući”, najpopularnija jugoslavenska TV serija iz 70-ih i 80-ih godina u subotu, 2. prosinca, dobit će svoju hrvatsku verziju. Toga će se dana na Prvom programu Hrvatske televizije emitirati prva od 30 epizoda “Kazališta u kući”, televizijskog serijala stvorenog po uzoru na slavno “Pozorište” beogradskog scenarista Novaka Novaka. Snimanje je započelo sredinom studenog u Kineskom paviljona Zagrebačkog velesajma te je do sada snimljeno pet epizoda serije koju za HTV proizvodi producentska kuća Fikcija iz Zagreba. Radnja “Pozorišta u kući”, emitirana od 1973. do 1984., odvijala se u stanu obitelji Petrović iz Beograda i govorila je o životu njezinih triju generacija - punice Snežane Nikolajević čiji je lik igrala Olga Ivanković, njene kćeri koju je glumila Stanislava Pešić, njezina supruga, nezaboravnoga glavnog lika Rođe kojeg je tumačio Vlastimir Đuza Stojiljković, te njihove djece i obiteljskih prijatelja poput Vase S. Tajčića i kućne pomoćnice Tine.

Novak Novak, scenarist “Pozorišta u kući”, kroz svakodnevnicu tih likova uspio je savršeno ocrtati srednju klasu u tadašnjoj državi, a u odnosu “fine” beogradske obitelji Nikolajević i provincijalca Rođe podrijetlom s juga Srbije humoristično, ali realno prikazati malograđanštinu. Zadnja epizoda “Pozorišta u kući” emitirana je prije dvadeset i dvije godina, scenarist Novak Novak preminuo je godinu dana poslije, a među živima nisu ni glavni glumci osim Vlastimira Stojiljkovića i Ljiljane Lasić. Interes za snimanje novih verzija te serije pojavio se prije nekoliko godina, a potom je beogradska producentska kuća Intermedia network od Novakove obitelji otkupila prava na scenarij. Intermedia je prava potom ustupila i zagrebačkoj Fikciji, a zanimljivo je da bi desetak dana nakon emitiranja prve epizode “Kazališta u kući” u Beogradu trebalo početi i snimanje srpske inačice u kojoj će glavna uloga Rođe navodno pripasti glumcu Draganu Bjelogrliću.

U Hrvatskoj će radnja “Kazališta u kući” pratiti život obitelji u neboderu u Novom Zagrebu i njihove nedaće - od roditeljskih briga, karijere, otkaza, snova o boljem životu, ljubomore, do izgubljenih dobitaka na lotu, ptičje gripe. Priča će se vrtjeti oko Zvonimira Zvone Gaćine, 38-godišnjeg pravnika iz Dalmatinske zagore, kojega glumi Leon Lučev. Gaćininu nezaposlenu suprugu iz zagrebačke obitelji, kućanicu s diplomom mikrobiologinje Sanju Matačić, igra Darija Knez, a njezinu dominantnu majku Melaniju Matačić Kurelec glumi Ksenija Marinković. Uloga 10-godišnjeg sina jedinca opsjednutog PlayStationom pripala je Mislavu Ivaci, kućnu pomoćnicu, zapravo rođakinju i studenticu iz Pule, igra Valentina Tina Jureško. Uloga Vilija, puničina prijatelja iz mladih dana koji je pokušava šarmirati, pripala je Mustafi Nadareviću. U seriji su još i Ecija Ojdanić i Željko Königsknecht u ulozi susjeda gnjavatora. “Kazalište u kući” režiraju Tomislav Rukavina i Robert Orhel, a scenaristi su sarajevski pisac i bivši urednik magazina Dani Emir Imamović te Ivan Vanja Runjić, Olja Runjić, Saša Runjić i Diana Pečkaj Vuković.

ECIJA OJDANIĆ I ŽELJKO KÖNIGSKNECHT glume bračni par Maglić, bučne i dosadne susjede obitelji Gaćina-MatatićECIJA OJDANIĆ I ŽELJKO KÖNIGSKNECHT glume bračni par Maglić, bučne i dosadne susjede obitelji Gaćina-MatatićSaša Runjić, jedan od scenarista i vlasnik producentske kuće Fikcija, kojoj je to prvi televizijski projekt, objasnio je zašto se odlučio da to bude upravo adaptacija slavnog “Pozorišta u kući”: “S kolegama iz beogradskog Intermedia networka, koji su otkupili prava na ‘Pozorište u kući’, već sam dugo razgovarao o mogućnosti da napravimo hrvatski remake te slavne serije. Ta mi se ideja od početka činila odličnom jer je od svih domaćih serija kojih se sjećam ‘Pozorište u kući’ zapravo jedino bilo rađeno po svjetskim žanrovskim standardima. Ostale izvrsne serije poput ‘Velog mista’, ‘Malog mista’ ili ‘Gruntovčana’ zapravo su bile filmske serije od 13 ili 26 nastavaka, dok je ‘Pozorište’ rađeno u tjednom ritmu s mnogo epizoda, kakav je bio tadašnji trend u svijetu. Osim toga, smatram da je puno bolje adaptirati nešto što nam je blisko nego se oslanjati na strane serije poput recimo ‘Mućki’, ‘Seinfelda’ ili ‘Prijatelja’.”

Runjić priznaje da se na adaptaciju dijelom odlučio i zbog straha da će, počne li pisati originalni scenarij, u prvih nekoliko epizoda “ispucati sve adute” i gledateljima prebrzo postati nezanimljiv. “Upravo kako se to ne bi dogodilo, mislio sam da je najbolje osloniti se na neki već dobro posložen projekt, a Novakovo ‘Pozorište’ je upravo takvo i bilo”, rekao je Runjić. No iako je “Kazalište u kući” i prije prvog emitiranja proglašeno tek “pohrvaćenom” verzijom originalnog “Pozorišta”, Saša Runjić tvrdi da ono neće biti potpuna preslika Novakove serije. “Likovi u našoj seriji jesu izvučeni iz originala i čine ih, kao i u ‘Pozorištu’, tata, mama, punica, dijete i puničin prijatelj. No kako su se i vremena promijenila, odnosi između likova u našoj seriji bit će drukčiji, kao uostalom i njihovi karakteri. Osim toga, prekopirati originalan glavni lik Rođe koji je u ‘Pozorištu u kući’ bio glava obitelji bilo bi nemoguće jer je taj Novakov lik jednostavno neponovljiv. Zato smo za našu seriju osmislili novi lik Zvonimira Zvone Gaćine koji je u odnosu na Rođu potpuno drugi čovjek, u nekom sasvim drugom vremenu. Od Novakove serije mnogo se toga promijenilo, društvo je drukčije, politika je drukčija, a druga je i država, pa će fiću i telefon u ‘Pozorištu’ u našoj seriji zamijeniti mobiteli i internet”.

Saša Runjić i njegov produkcijski tim ipak će u velikoj mjeri pokušati slijediti Novakovu formulu dobrog humora koju je beogradski scenarist u “Pozorištu u kući” ponajviše temeljio na generacijskim i kulturološkim razlikama. Tako će se, veli Runjić, i među likovima “Kazališta u kući” smiješne situacije često događati upravo zbog razlika u godinama, podrijetlu i stečenim stavovima. Kada je o humoru riječ, Runjić tvrdi kako nova serija neće slijediti princip klasičnog sitcoma u kojem se smiješne dosjetke redaju jedna na drugu. “Kazalište u kući” bit će, veli, više topla obiteljska serija nego urnebesna komedija.

Budući da se “Kazalište u kući” snima i po nekoliko tjedana unaprijed, scenaristi te serije neće moći promptno reagirati na dnevne događaje u zemlji, kako je to običavao raditi Novak Novak koji je scenarij za “Pozorište” često pisao samo pet dana prije samog emitiranja zbog čega su njegovi likovi često govorili i o aktualnim tjednim zbivanjima. No Runjićev tim ipak će u “Kazalištu u kući” spomenuti i neke važnije događaje poput prodaje Plive ili ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

I prije početka snimanja Runjićevo “Kazalište u kući” izazvalo je doduše sitan skandal. Dogodilo se to kada se na jednoj od sjednica Vijeća HTV-a glumica i predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Nada Gačešić Livaković pobunila protiv HTV-ova otkupljivanja serije koja će, kako je rekla, biti “uvoz iz Beograda”. Glumica iz gotovo svih sapunica produkcijske kuće Ava u vlasništvu Tončija Huljića tada je na Vijeću glasovala protiv uvrštavanja serije u jesensku programsku shemu, ali je nadglasana pa nije uspjela spriječiti emitiranje “Kazališta u kući”. Saša Runjić o tome kaže:

“S obzirom na sve što se na ovim prostorima događalo proteklih 15 godina, očekivali smo da će nekome možda smetati što, nazovimo to tako, uvozimo nešto srpsko i da će netko zbog toga rogoboriti. Ali ‘Pozorište u kući’ doživljavam kao dio svog kulturnog identiteta, uz njega sam odrastao jer se emitiralo na Televiziji Zagreb tako da s tim nemam problema, a vidim da ga nema ni mnogo drugih ljudi. Dopuštam da nekome to možda smeta, ali tu neugodnu epizodu s HTV-ova vijeća ne bih komentirao jer sam uvjeren da je ono što radim ispravno, i nadam se da će gledateljima ‘Kazalište u kući’ postati omiljena domaća serija.”

--

'Ne bojimo se usporedbe'

Saša Runjić bivši je novinski urednik, televizijski kritičar i urednik zabavnog programa na RTL-u. Nakon tri godine rada na RTL-u pokrenuo je producentsku kuću Fikcija jer je oduvijek želio proizvoditi vlastiti program. Tvrdi da se ne boji usporedbi s originalnom serijom i da ga ne brine previše hoće li dostići popularnost prethodnika. “Iako se naša serija naslanja na Novakovo ‘Pozorište’, riječ je zapravo o dvjema različitim stvarima, tako da vjerujem da će već nakon prve epizode takve usporedbe pasti u vodu”, rekao je Runjić.

email to: Marina Biluš

Vezane vijesti

Saša iz TBF-a: 'Isusu na Marjanu treba istetovirati Hajdukov grb'

Saša iz TBF-a: 'Isusu na Marjanu treba istetovirati Hajdukov grb'

Mia Kovačić u studiju Totalnog FM – a na Radiju Riva u Splitu ugostila je Sašu iz grupe TBF kako bi pretresli aktualne teme, one vezane za Bend i one… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika