Objavljeno u Nacionalu br. 585, 2007-01-30

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Počeo rat za Račanova nasljednika

Prošlotjedni napad na Zorana Milanovića pokušaj je zaustavljanja njegove političke afirmacije i ujedno kritika Ivice Račana koji forsira stranačke pridošlice

Zoran Milanović ima 40 godina, jedan je od glavnih suradnika Ivice Račana i jedini je SDP-ov političarZoran Milanović ima 40 godina, jedan je od glavnih suradnika Ivice Račana i jedini je SDP-ov političarDeset mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora, unutar SDP-a su počeli sukobi za prevlast unutar stranke. To je i osnovni razlog prošlotjednih anonimnih napada na Zorana Milanovića, donedavnog glasnogovornika i stranačke zvijezde u usponu. Veći broj vodećih SDP-ovaca koji pripadaju različitim neformalnim frakcijama, potvrdio je za Nacional, kako napadi na Milanovića nisu motivirani načinom kako je obavljao posao već pokušajem zaustavljanja njegove političke afirmacije.

U ovom trenutku SDP je prilično heterogena stranka, a njezine članove najčešće ujedinjuje samo želja za izbornom pobjedom nad HDZ-om. Kada je riječ o strateškim pitanjima, većinom nisu niti formulirana tako da mnogi istaknuti članovi stranke još uvijek ne znaju koja konkretna stajališta će zastupati u kampanji. Zato optužbe protiv Milanovića zapravo predstavljaju kritiku Račanove politike, koja izaziva ljutnju velikog broja stranačkih aktivista. Kako je Ivica Račan i dalje nedodirljiv, udarilo se na jednog od njegovih glavnih suradnika i jedinog socijaldemokratskog političara koji se etablirao na nacionalnoj razini u posljednje tri godine. Za hrvatske prilike 40-godišnji Milanović spada u red mladih političara, a u SDP-u jedini je iz svoje generacije koji ima vrlo solidnu percepciju u javnosti. Upravo u tome leži jedan od glavnih problema Račanove stranke kojom već dulje od desetljeća dominiraju kadrovi poput Željke Antunović, Tonina Picule, Slavka Linića, Milanke Opačić, a nitko od njih nema imidž koji bi birače uvjerio da SDP u slučaju izborne pobjede može provesti široki spektar promjena i reformi, od gospodarstva do zdravstva ili vanjske politike. Toga je svjestan i Račan, koji zato forsira stranačke pridošlice Milanovića, Nevena Mimicu i Ivu Josipovića, a važne izvršne funkcije namijenio je i Ljubi Jurčiću i Rajku Ostojiću, koji niti nisu članovi SDP-a. Od starih kadrova na položaj u budućoj vladi može računati jedino Linić, kojem je namijenjeno Ministarstvo financija.

Račan je u privatnim razgovorima znao izražavati žaljenje što je 2000. ministrom financija imenovao Matu Crkvenca koji nije ispunio njegova očekivanja. Od važnijih partijskih dužnosnika blisko surađuje samo s Milankom Opačić i ona bi također mogla profitirati ako SDP osvoji vlast. Zato su u drugom planu brojni bivši ministri Željka Antunović, Šime Lučin, Antun Vujić, Ivca Pančić ili potpredsjednik Sabora Mato Arlović, što izaziva otpor.

Pritom je interesantno da unutar stranke, po starom i uhodanom pravilu, nema nikakvih javnih sukoba. Nekoliko visokopozicioniranih SDP-ovaca proteklih je dana potvrdilo kako niti na jednom sastanku Milanoviću nije prigovoreno zbog njegovih medijskih istupa. Nije bilo svađa niti u ponedjeljak 22. siječnja, kada su se na Iblerovu trgu sastali Račan, Milanović, Igor Dragovan, Milanka Opačić i Željka Antunović. Tada je donesena odluka o smjeni glasnogovornika, ali bez većih kritika. Interno je to napravio samo Račan, i to poslije Milanovićeva teksta na webu u kojem je, u jednom dijelu napisao kako se u Hrvatskoj živi bolje nego prije nekoliko godina. U trenutku objavljivanja nalazio se na zimovanju u Austriji i nazvao je svog šefa, koji ga je upozorio da ubuduće bude oprezniji. Iako kao glasnogovornik doista nije bio uspješan jer nikad nije radio u medijima i ne zna način njihova unutarnjeg funkcioniranja, zbog toga Milanovića nije napao nitko u SDP-u.

Ivica Račan suptilno se rješava starih kadrovaIvica Račan suptilno se rješava starih kadrovaNaposljetku postoji još jedan razlog zašto ga dio stranke ne voli, a to je njegova samouvjerenost. “On ima tako izražen ego da bi na nekoj važnijoj funkciji bio izvan svake kontrole. Činjenica je kako je koristan za SDP i izuzetno iskoristiv u javnim nastupima, međutim smatram da je njegov uspon prebrz. Zato nimalo ne iznenađuje da je postao smetnja mnogima u stranci”, kazao je prošli petak jedan saborski zastupnik socijaldemokrata. Potvrđuje i kako je Milanović već percipiran kao kandidat za nasljednika Ivice Račana. Kolikogod iza njega ne stoji stranačka infrastruktura, a tek treba ući u Sabor ili Vladu već ima jaku potporu među SDP-ovim članstvom, i u široj javnosti. Kako iste ambicije imaju i Željka Antunović, a u manjoj mjeri i Milan Bandić, neki Nacionalovi sugovornici smatraju da u ovim krugovima treba tražiti prošlotjedne kritičare.

Zoran Milanović je preživio zahvaljujući potpori Ivice Račana. Predsjednik SDP-a zna da je riječ o jednom od najvjernijih sljedbenika i zato ga pokušava još efikasnije politički afirmirati kao koordinatora IV. izborne jedinice. Problem je u tome što se radi o jednoj od najnezgodnijih izbornih jedinica koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičku županiju. Tamo vlada Branimir Glavaš, a iznimno jaki su HSP pa čak i HDZ. Socijaldemokrati su u prošlosti osvajali oko 15 posto glasova, a na nedavnim lokalnim izborima u Osijeku doživjeli su fijasko. Unatoč svemu, Milanović nije pesimist i u razgovoru za Nacional izrazio je uvjerenje da lista SDP-a može dobiti 20 posto.

Dok se Milanović postupno seli u Slavoniju, u centrali SDP-a traju pripreme za izbore. Račan je izdvojio grupu od 100 stranačkih aktivista koji prolaze intenzivnu predizbornu obuku, a treniraju ih David Evans, nekadašnji Blaireov savjetnik, i britanski stručnjaci. Oni su upozorili da su proteklih mjeseci loše odrađeni skupovi u Zagrebu i Splitu, jer je SDP u oba slučaja nastupio s prevelikim brojem tema. Zato se sada mijenja strategija i na predstojećim velikim programskim skupovima u Rijeci i Osijeku, socijaldemokrati će se fokusirati na konkretne probleme kao što su gospodarstvo i zdravstvena politika. Definitivni predizborni timing uključuje zadržavanje tenzija u odnosima s HDZ-om do lipnja, potom će tijekom ljetnih mjeseci izići u javnost s politikom i projektima koje namjeravaju provoditi ako premijer postane Ivica Račan, dok će posljednja dva mjeseca kampanje predstaviti kandidate i pokušati dovršiti proces pobjede nad HDZ-om. Posljednje situacije pokazuju kako će Britanci imati dosta problema u promjeni ponašanja SDP-ovih aktivista. Vidjelo se to na nedavnom istupu Damira Gašparovića, člana Izvršnog odbora koji je zadužen za odnose sa sindikatima. Na temelju anonimnih prijava i bez detaljnih provjera, Gašparović je promovirao popis tvrtki koje navodno krše prava radnika.

Anarhija je dosegnula vrhunac kada se na popisu našla i Slobodna Dalmacija, čiji je direktor Ranko Ostojić, inače SDP-ov koordinator u IX. izbornoj jedinici. Ili pojednostavljeno, Izvršni odbor najjače opozicijske stranke napada jednog od svojih šefova uz optužbu kako krši prava zaposlenika. Dio visokopozicioniranih članova upozorava kako posljednja stranačka afera ponajviše pogoduje Milanu Bandiću. Za razliku od većine koordinatora u izbornim jedinicama, koji su prilično neaktivni, zagrebački gradonačelnik jedini stvarno odrađuje posao na terenu. Točnije dva posla, budući da djeluje u II. izbornoj jedinici u kojoj je nositelj liste, ali i u I. koja obuhvaća Grad Zagreb, a tu je na prvom mjestu Ivica Račan. Kako SDP-ov čelnik nema običaj susretati se s potencijalnim biračima, a kamoli organizirati skupove koji nisu usko stranački, njegov posao odrađuje Bandić. Zauzvrat je gradonačelnik potpuno miran i zna da ne treba strepiti od unutarstranačkih protivnika. Iako i dalje najveći dio socijaldemokrata smatra kako njegovo ponašanje nije u skladu sa stranačkom doktrinom, Milan Bandić ima potpunu vlast u Zagrebu. Odnos s Račanom dodatno je stabiliziran poslije Sanaderovih napada na zagrebačko poglavarstvo s kojim je vlada pune tri godine blisko surađivala. Ali čak i u ovakvoj situaciji, postoje kritike na račun Bandića.

Milanu Bandiću najviše pogoduju sukobi u SDP-uMilanu Bandiću najviše pogoduju sukobi u SDP-u “Njegova razmišljanja i način rada svima su poznati i tu nema posebnih nedoumica. Ali nekim potezima kao što je restauracija Cvjetnog trga, gdje je golemi posao dao jednom tajkunu i to bez natječaja, direktno nam šteti. Izgleda kao da SDP surađuje s lokalnim bogatašima i čak ako se radi o dobrom projektu, trebao se drukčije odraditi. Ovako sada protiv našeg načina vođenja Zagreba prosvjeduju mladi i obrazovani ljudi, a to je upravo biračko tijelo SDP-a. Bandić nam donosi potporu u gradskoj okolici i među ruralnim stanovništvom, ali postoji opasnost da zbog ovakvog ponašanja izgubimo dio urbanih birača”, upozorava saborski zastupnik SDP-a.

Dobra okolnost za SDP predstavlja katastrofalan status HDZ-a u glavnom gradu. Recentna istraživanja pokazuju kako je sukob Jadranke Kosor i Jadranke Cigelj dodatno naštetio HDZ-u koji sada u Zagrebu osvaja malo više od deset posto glasova. Premda će do izbora podrška porasti, glavni grad je izgubljen za vladajuću stranku. Po svemu sudeći u Zagrebu će HDZ morati tražiti pomoć Ive Sanadera koji jedini može, bar djelomično, vratiti podršku HDZ-u.

Račan i suradnici znaju da će HDZ krenuti u kampanju blaćenja Bandića i na to su spremni, ali očekuju da se u nju ne uključe druge stranke. Pritom je posebno važno da distanciran ostane predsjednik Stipe Mesić.


Nije tajna da je Račan nezadovoljan Mesićevim bliskim i sve češćim kontaktima sa Sanaderom. Predsjednik SDP-a smatra kako su u pitanju dva momenta: prvi, Mesić je okružen slabim savjetnicima, i drugi, predsjednik voli kada mu se laska, a u tome je Sanader pravi majstor. Račan sumnja kako se u ovome krije tajna sve boljih odnosa između Pantovčaka i Banskih dvora. Poput mnogih SDP-ovaca smatra da se Mesić ne ponaša fer jer je drugi mandat dobio i zahvaljujući potpori cjelokupne opozicije. Zauzvrat ne traži vraćanje dugova, međutim na Iblerovu trgu smatraju kako Mesić ne treba braniti Sanadera, kako je to napravio u "Aferi Glavaš ili prilikom objave informacija prema kojima je Ivić Pašalić pokraden pri prebrojavanju glasova na Saboru HDZ-a.

Ne treba očekivati da iz SDP-a javno iznesu kritike protiv Mesića. U predstojećim mjesecima čeka ih teška i neizvjesna kampanja u kojoj moraju prestići HDZ i profilirati se u stranku koja može voditi Hrvatsku u iduće četiri godine. U takvim okolnostima glavna i jedina Račanova meta bit će Ivo Sanader.

Slavku Liniću Ministarstvo financija

Vodstvo SDP-a u posljednje vrijeme sve se više oslanja na nova lica, od kojih neki, poput Ljube Jurčića i Rajka Ostojića, nisu ni članovi stranke. Račan je svjestan da kadrovi poput Željke Antunović i Tonina Picule nemaju imidž koji bi birače uvjerio da SDP može Hrvatskoj donijeti ključne promjene. Zbog toga su bivši ministri Željka Antunović, Šime Lučin, Antun Vujić pa čak i Mato Arlović sve više u drugom planu. Od starih ministarskih kadrova na funkciju u novoj vladi može jedino računati Slavko Linić, kojeg čeka mjesto ministra financija.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika