08.02.2007. / 15:20

Autor: Ana Kirin

SAD

Republikanci u strahu od Hillary Clinton

Republikancima će u borbi protiv trenutačno najjače predsjedničke kandidatkinje možda pomoći film "Hillary Movie" o njezinim sukobima u prošlosti i njezinoj liberalnoj uroti za budućnost, koji pripremaju bivši savjetnik njezina muža Billa Clintona, Dick Morris i konzervativna skupina Ujedinjeni građani

"Ono što za mnoge konzervativce predstavlja pravu noću moru - predsjednica Hillary Rodham Clinton u Bijeloj kući - sve više političkih veterana i stratega Republikanske stranke smatra praktički neizbježnim", piše u četvrtak novi washingtonski dnevni list "Politico". U krugovima Republikanske stranke vodeću demokratsku kandidatkinju za izbore 2008. godine vide jakom, a političku klimu za republikance neprijateljskom, te smatraju da stranci treba sreća, uključujući i promjenu ratne sreće u Iraku, te oživljavanje organizacije i vodstva konzervativnog pokreta da se izbjegne još jedno predsjedništvo Clintonovih.

"Ako konzervativni pokret i republikanci ne shvate koliko je široka koalicija Clintonove, ona će biti iduća predsjednica", izjavio je bivši čelnik republikanske većine u Predstavničkom domu Tom DeLay i dodao: "Hillary Clinton će pobijediti, ako ne iskoristimo sve što nam je dostupno i motiviramo našu bazu, ljude koji vjeruju u nas". U komentarima upućenim republikanskim kongresnicima, DeLay je upozorio na bogatstvo Clintonove i politički potencijal njezine mreže za prikupljanje priloga za kampanju.

Nekoliko Bushovih vanjskih savjetnika u intervjuima je izjavilo da će republikancima biti gotovo nemoguće sačuvati Bijelu kuću ako Bushova popularnost ostane tako mala, a protivljenje javnosti ratu u Iraku tako izraženo. Osim na poražavajuće ankete, oni upozoravaju i na velik jaz između organizacijske moći Clintonove i bilo kojeg republikanca koji se trenutačno natječe za nominaciju.

Jack Oliver, bivši zamjenik predsjednika Republikanskog nacionalnog odbora, kaže da je Hillary zapanjujuće uspješna u prikupljanju financijskih priloga te da će ju moći pobijediti samo s konkretnim i optimističkim vizijama. "Republikanci se moraju oduprijeti kušnji da im je ona jedini protivnik. To nije dovoljno da bi se zadržala Bijela kuća", ocijenio je Oliver.

Republikanci se polako počinju organizirati protiv Clintonove, no tim naporima nedostaje živosti i žučljivosti koje su karakterizirale njihove napade na prvu dama devedesetih godina. Možda će im u tome pomoći film o Hillary koji pripremaju bivši savjetnik njezina muža Billa Clintona, Dick Morris i konzervativna skupina Ujedinjeni građani. Po Morrisovim riječima "Hillary Movie" dolazi uskoro i on će otkriti istinu o njezinim sukobima u prošlosti i njezinoj liberalnoj uroti za budućnost.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika