27.03.2007. / 19:52

Autor: Ana Kirin

PRODAJA DUKATA

Vlada jamči otkup mlijeka

Budući da su proizvodnja mlijeka i mljekarska industrija vrlo važni za Vladu, kazao je premijer Sanader, Vlada je smatrala da je Luka Rajić prije odluke o prodaji Dukata trebao konzultirati državu i proizvođače, koji najviše investiraju u hrvatsku mliječnu industriju

Premijer Ivo Sanader izjavio je u utorak 27. ožujka da bez obzira na situaciju nastalu oko prodaje Dukata Lactalisu, Vlada jamči otkup mlijeka hrvatskim proizvođačima "do zadnje litre". Sanader je to rekao na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem, ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem te s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i varaždinske Vindije. "Nije postignut dogovor s Vindijom već Vlada otkup jamči autonomno, pri čemu je dobra i najava Vindije da će otkupljivati mlijeko", kazao je premijer Sanader.

Što se tiče prodaje Dukata, Sanader je rekao da Vlada i HDZ podupiru poduzetništvo i poduzetnike te domaće i strane investitore. Naglasio je da je, neovisno o situaciji s Dukatom, svaki dolazak investitora koji otvara radna mjesta i povećava BDP dobrodošao ako je u skladu s domaćim i europskim propisima. Međutim, kako je rekao, budući da su proizvodnja mlijeka i mljekarska industrija vrlo važni za Vladu, ona je smatrala da je Luka Rajić prije odluke o prodaji Dukata trebao konzultirati državu i proizvođače, koji najviše investiraju u hrvatsku mliječnu industriju.

Vlada neće komentirati najavu Konzuma da neće prodavati Dukatove proizvode, rekao je Sanader i pojasnio da je za to zadužena Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Premijer je također najavio da će se Vladini dužnosnici uskoro sastati s Lukom Rajićem i predstavnicima Lactalisa kako bi razgovarali o prodaji Dukata i o stanju u hrvatskoj mliječnoj industriji.

Predsjednik Uprave Vindije Dragutin Drk također je ustvrdio da nema bojazni za otkup mlijeka, jer kako je rekao, Vindija upravo završava montažu pogona koji će za 100 posto povećati njene kapacitete, a da i pored toga proizvodnja i potrebe tržišta rastu. Drk smatra da se zbog prodaje Dukata ne bi trebalo dogoditi ništa bitno za kooperante i potrošače.

Luka Rajić je u utorak posjetio Bjelovar i s bjelovarskom gradonačelnicom Đurđom Adlešić razgovarao o budućnosti Sirele. U prvom medijskom istupu od prodaje Dukata Lactalisu, Rajić je odbio komentirati navode kako hrvatsku Vladu nije obavijestio o prodaji Dukata. Nije želio govoriti ni o detaljima prodaje i načinu na koji je došao do bogatstva. Najavio je da će svoju verziju događaja iznijeti kad ugovor u potpunosti bude zaključen i kad se osigura budućnost zaposlenika, te naglasio kako prodajom Dukata nitko neće biti zakinut. "Sve što radim, radim u interesu radnika, da im osiguram razvoj i da im bude bolje", istaknuo je Luka Rajić.

Vezane vijesti

'Nema razloga za nove pregovore o otkupnoj cijeni mlijeka'

'Nema razloga za nove pregovore o otkupnoj cijeni mlijeka'

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je večeras kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka, čime je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika