28.03.2007. / 14:12

Autor: Ana Kirin

KOSOVO

1.500 europskih policajaca na Kosovu

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u srijedu 28. ožujka da je prvi državni i nacionalni interes Srbije propast plana UN-ova izaslanika za Kosovo Maartija Ahtisaarija za "rasparčavanje" Srbije. Koštunica je za srbijansku agenciju Beta rekao kako je Srbija primila na znanje da su Amerika, Europska unija i NATO podržali Ahtisaarijev prijedlog da se Srbiji otme 15 posto teritorija. Dodao je da će se zasad suzdržati od komentara njihova obrazloženja da se teritorij otima zbog prijateljstva prema Srbiji.

Napomenuo je kako je NATO "sebe nazvao 'milosrdnim anđelom' kad je bombardirao Srbiju" 1999. godine, a danas, "kad pokušava oteti značajan dio njenog teritorija, sebe naziva prijateljem Srbije". Međutim, rekao je Koštunica, Srbija na to "još jače i još odlučnije" odgovara da je Kosovo njezin sastavni i neotuđivi dio. "To je po pravu tako i to će po pravu tako ostati", naglasio je. "I pored gromoglasne podrške, Ahtisaarijev prijedlog će propasti, što će otvoriti vrata za početak pravih pregovora o budućem uređenju pokrajine", kazao je Koštunica.

Prema europskim izvorima, u dokumentu koji su pripremili visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn spominje se slanje policijskih snaga Europske unije na Kosovo nakon utvrđivanja budućeg statusa te pokrajine. Snage od oko 1.500 ljudi sudjelovat će u "najvećoj ikad organiziranoj civilnoj operaciji za svladavanje kriza", navodi se u dokumentu o kojem bi ovog petka na svojoj sjednici u Bremenu u Njemačkoj trebali razgovarati europski ministri vanjskih poslova.

Procjenjuje se da će troškovi za raspoređivanje tih snaga biti 90 milijuna eura, odnosno 50 milijuna ako preuzmu postojeću opremu UN-ovih snaga, a zatim oko 120 milijuna eura godišnje. Europske policijske snage bi, prema ovom izvješću, ostati na Kosovu najmanje dvije godine.

O Ahtisaarijevu prijedlogu Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi raspravljati na sjednici 3. travnja.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika