04.04.2007. / 09:00

Autor: Ana Kirin

WASHINGTON

Koštunica: Vijeće sigurnosti nije prihvatilo Ahtisaarijev prijedlog

Izlazeći pred novinare nakon zatvorene sjednice Koštunica je izjavio: "Na početku bih izrazio svoje zadovoljstvo što plan o budućem statusu Kosova, koji je predložio posebni izaslanik Ahtisaari, Vijeće sigurnosti nije prihvatilo", na što su ga novinari pitlai pokušava li ih zapravo obmanuti budući da je Vijeće sigurnosti tek počelo konzultacije o Ahtisaarijevu prijedlogu i još nije odlučivalo o njemu

Vijeće sigurnosti UN-a iza zatvorenih je vrata u utorak 3. travnja započelo konzultacije o statusu Kosova. UN-ov izaslanik za Kosovo Martti Ahtisaari detaljno je upoznao 15 članica Vijeća sigurnosti sa svojim prijedlogom međunarodno nadzirane neovisnosti za Kosovo.

Vijeće sigurnosti prihvatilo je zahtjev Rusije da se srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici dopusti da govori na zatvorenoj sjednici Vijeća te je on izrazio protivljenje beograda Ahtisaarijevu planu.

U ime kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua, koji je također bio prisutan na zatvorenoj sjednici, govorio je predstavnik UNMIK-a. Fatmir Sejdiu trebao bi se članovima Vijeća sigurnosti obratiti i na neformalnom sastanku, prema tzv. "area formuli", novijem institutu koji UN koristi za kontakte s međunarodno priznatim subjektima.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, izjavio je u utorak navečer nakon konzultacija kako unutar Vijeća postoji "značajna potpora" za nadziranu neovisnost za Kosovo, no da glasovanje o rezoluciji o Kosovu ne treba očekivati uskoro.

Rusija, koja se do sada jedina protivila Ahtisaarijevu planu, pozvala je na dodatne pregovore kako bi se našlo rješenje prihvatljivo i kosovskim Albancima i Srbiji, ali nije u potpunosti odbacila Ahrisaarijev prijedlog nadzirane neovisnosti.

Francuski veleposlanik Jean Marc de La Sabliere upozorio je kako su nastojanja Rusije da odgodi rješenje opasna i da je, kada je riječ o Kosovu, "u pitanju stabilnost Europe i dovršenje procesa raspada bivše Jugoslavije". Naglasio je da Vijeće sigurnosti UN treba odlučiti o budućnosti Kosova unutar nekoliko tjedana.

Zbrku je nakon sjednice u Washingtonu izazvao srbijanski premijer Vojislav Koštunica. Izlazeći pred novinare Koštunica je izjavio: "Na početku bih izrazio svoje zadovoljstvo što plan o budućem statusu Kosova, koji je predložio posebni izaslanik Ahtisaari, Vijeće sigurnosti nije prihvatilo".

Na pitanje novinara radi li se tu o pokušaju obmanjivanja, budući da je Vijeće sigurnosti tek počelo konzultacije o Ahtisaarijevu prijedlogu i još nije odlučivalo o njemu, Koštunica je objasnio kako se njegov optimizam temelji na suzdržanom prijemu s kojim je prijedlog dočekan u Vijeću sigurnosti.

Koštunica je Ahtisaarija optužio da se umjesto statusom Kosova bavio statusom Srbije i mijenjanjem njezinih međunarodno priznatih granica i da je ponudio jednostran prijedlog koji odgovara samo kosovskim Albancima.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu novinarima je rekao kako je cilj kosovskih Albanaca jasan - zaključiti proces na temelju Ahtisaarijeva prijedloga čim prije. Dodao je kako bi "odgađanje toga procesa bilo kontraproduktivno".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika