Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Kugina kuća

Goran Milić mrzi grad Zagreb, što je moguće jedino u kući kakva je HRT

Ivan StarčevićIvan Starčević ZVIJEZDE PJEVAJU
Subota, HRT 1, 20.46

Rajko Dujmić totalno se promijenio i to na bolje. Donedavno problematični član žirija večeras nije škrtario s ocjenama: ni jedna mu nije bila manja od sedam, čak se nije ustručavao dati i desetku, a osmica je bilo u izobilju. Tako se to radi, bravo, g. Dujmiću! Još da gruba i neuljudna gđa Martina Tomčić (u posljednje vrijeme nešto poznatija kao tatina kći nego kao operna pjevačica) shvati da je ovo zabavna emisija, a ne ordinacija za liječenje njenih sirovih kompleksa i frustracija, dobili bismo konačno normalan žiri. Gđi Tomčić je za tjedan dana rođendan (u nedjelju 6. svibnja), pa bi u to ime mogla malo omekšati svoje sumnjivo tvrde kriterije koji, to bi joj urednici trebali objasniti, veze nemaju sa stručnošću. Govoriti izvođačima zabavne glazbe da su zaista bili zabavni, ali da je to nebitno (nego je bitno da ste bili malo falš u dvoglasu), znači pojma nemati o tome što se govori i gdje se govori. U nedavnom "Plesu sa zvijezdama" strogi g. Dinko Bogdanić uvijek je znao svoje primjedbe izreći na način koji ne vrijeđa trud sudionika, o čemu bi netko odgovoran trebao ili podučiti gđu Tomčić ili joj se zauvijek zahvaliti na suradnji. A Kseniji Erker, budimo napokon i mi ljudi, jedinoj svaka čast. Njoj je sve bilo simpatično i ugodno, za razliku od četvrtog člana žirija, g. Husa, koji je večeras tomčićevski bubnuo da se osjeća kao kod zubara. Možda ga sjedenje tik uz gđu Erker malo popravi, ne u struku, nego više onako općenito, u duši.




LUKA I IGARA

Četvrtak, HRT 2, 21.41

Luka Bulić opet se odazvao pozivu "Vaše banke" i došao kod bankovnog manijaka (glumi ga Saša Buneta, u daljnjem tekstu Genijalni) koji ga pozdravlja s 'dobro došli u našu "Vašu banku"'. Bulića je Čovjek Banka, tj. Genijalni, zvao da si otvori uslugu plaćanja računa putem telefona. Sav očajan, da bi skratio gnjavažu, pristaje na ponudu, ali mu Čovjek Banka odgovara da se to ne može učiniti tek tako, nego se mora telefonirati, jer "kakva bismo mi bili banka, kad bi svatko dolazio osobno da si otvori telefonsku uslugu". Bulić vadi mobitel i razgovara s metar udaljenim Genijalnim (Sašom Bunetom iz dječje emisije "Žutokljunac") koji se ponaša kao da Bulića nema, daje mu upute i na kraju prekida vezu. Kad ga Bulić nemoćno pogleda, Genijalni u znak isprike samo nijemo širi ruke. Kao, sve smo pokušali, ali vidjeli ste i sami kako je, što da vam pričam.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30

Goran Milić, veliki prijatelj Velikog Graditelja Horvatinčića nije u svojem Dnevniku, emisiji koju bespravno gradi nedjeljom, objavio ni riječi o događaju koji je na ostalim televizijama bio vijest dana. Prosvjedna akcija, prva takva u nas - te su formulacije našle svoje mjesto tek u poslijeponoćnim "Vijestima dana", a ticale su se obilježavanja Dana planeta Zemlje u Zagrebu. Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad zauzeli su Gundulićevu (od Varšavske do Ilice) i spriječili promet automobilima, kako bi u ime pedeset tisuća potpisnika peticije za spas Cvjetnog trga još jednom upozorili na potrebu širenja pješačke zone u centru Zagreba. Umjesto žive vijesti o policiji koja privodi aktivisticu Jagodu Munić (i poslije je cijelu noć drži u pritvoru), veliki urednik i veliki prijatelj zelenila Milić objavljuje nekakvu šibensku okruglostolnu zvizdariju o štednji energije, zaključenu poznato apsurdnim komunističkim savjetom o gašenju bar jedne žarulje u svakom kućanstvu.
Šteta što nije objavio jednako pametan savjet američke pjevačice i skladateljice Sheryl Crow o tome da se žene brišu samo jednim listićem toaletnog papira i tako spase Zemlju od propasti. Umjesto mladeži i djece koja se igraju po Gundulićevoj ulici da upozore na štetnost gradnje podzemne garaže, Goran Milić je objavio ništa, što znači da se između Horvatinčića i Zagreba odlučio za Horvatinčića, a tako mrziti Zagreb može se jedino iz Kugine kuće, tj. iz Hrvatske televizije.

PORIN
Nedjelja, HRT 1, 21.19

Odmah na početku ove trosatne privatne zabave pod šatorom, što je mogla biti bar triput kraća, vidjelo se glupo proturječje: čemu izravan prijenos nečega što uopće ne vodi računa o gledljivosti i gledanosti. Odmah od početka zatrpali su nas podacima koji se nikog ne tiču. Koga od tv-gledatelja zanima pozdravni govor nekakvih glazbenih funkcionara i čvrstih političara (Hrvoja Markulja i Siniše Srzića Čvrstoga), što će nam imena scenografa, odvjetničke tvrtke koja čuva tajnost rezultata glasovanja, pa kostimografa, čak je bilo govora i o orkestru. Sve je to logično jedino ako ste megaloman, tada ste vi i deseci takvih uredničkih besposličara danima i danima na dnevnicama po hotelima u Makarskoj, a njen vas gradonačelnik Čvrsti pozdravlja kao spasitelje, "one koji će pomoći da Porin koji se vratio kući dobije svoj stalni dom u čvrstom objektu polivalentne sportske dvorane." "Iako je šator lijep, ipak je bolje u čvrstom objektu", zaključio je gradonačelnik kojega je Hrvatska slušala s nevjericom.

Splitski autor Gibonni dobio je osam Porina za album "Unca fibre", poznatiji kao "Unca kurca", ali voditeljica Leona Paraminski koja se cijelu večer mučila i to bi krivo izgovorila, da su joj takvo što nedolično napisali.

SHPITZA
Nedjelja, HRT 1, 00.32

Njih dvoje u dvosjedu, on u pidžami ona u viklerima, vrlo su pristojno, samo kostimima, protestirali protiv noćnog termina. Kad bi on vikao, ona bi ga stišavala, da ne probudi ljude. Cijelu večer spavao je i budio se kolega, a onda je naša najnovija tv-zvijezda Nikolina Pišek u kućnoj opravi i viklerima zahrkala na kraju emisije i time vrlo efektno zaključila jednu divnu voditeljsku noć za pamćenje. Pomalo smo se bojali Nikolininih većih odmaka od klasične voditeljske glupače, pa smo povremeno, u strahu da ona ne bi i prducnula, isključivali ton. Činili smo to kao pravi konzervativci i zaštitnici njenog dobrog glasa.

REKLAME
Ponedjeljak-Petak, Nova TV

Malo po malo Jerry Seinfeld izguran je iz večernjeg termina i gurnut u gluho doba noći, što znači da ga normalni ljudi više ne gledaju i zbog toga mrze Novu TV kao psa, što je nevažno. Važno je da nam se iz dana u dan Seinfelda i dalje reklamira kao emisiju koja ide "od ponedjeljka do petka u večernjem terminu". Ono što je poslije ponoći više nije večer, nego je noć i gotovo. Dakle, programski ubojice Jerryja Seinfelda imaju na duši još jedan strašan zločin: oni lažu, prokleti trijumfalisti, ubojstvo bismo im još oprostili, jer ubojice i ubojstva kod nas spadaju u visoke povijesne sfere, za koje nam puca prsluk, ali uzeti nam Seinfelda i još lagati o tome, e to je već osobni gubitak koji nismo spremni prežaliti tek tako. Upravo kupujem crninu.

Vezane vijesti

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja visoka državna izaslanstva te izaslanstvo Grada Zagreba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika