25.04.2007. / 09:35

Autor: Ana Kirin

HRT

Objavljeni zapisi s brijunskog sastanka uoči Oluje

U utorak 24. travnja Hrvatska je televizija u emisiji "Otvoreno" objavila tonske snimke dijelova sastanka hrvatskog civilnog i vojnog vrha održanog na Brijunima 31. srpnja 1995. godine, četiri dana prije početka akcije Oluja.

Neke od stvari izgovorene na tom sastanku haškom su tužiteljstvu poslužile kao temelj za optužnicu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Ti se navodi uzimaju kao dokaz o "zločinačkom pothvatu" odnosno progonu srpskog stanovništva.

Haško tužiteljstvo tako je u dokaznom materijalu citiralo i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana samo do dijela da Srbi moraju nestati, a iz nastavka rečenice, kao što se moglo čuti u nastavku audio zapisa, očito je da je riječ o srpskim vojnim snagama, a ne o stanovništvu.

Na isječcima sa brijunskog sastanka objavljenima u emisiji "Otvoreno" zabilježeni su istupi hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, generala Gotovine i Markača, admirala Davora Domazeta te tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika