30.04.2007. / 18:07

Autor: Ana Kirin

TURSKA

Islamski orijentirana vlada pod pritiskom vojske i prosvjednika

Vlada turskog premijera Tayyipa Erdogana pod snažnim je pritiskom sekularnih krugova da raspiše prijevremene izbore. Više od milijun ljudi prosvjedovalo je u Istanbulu u nedjelju 29. travnja kako bi izrazili potporu laičkoj državi.

U petak 27. travnja najjača turska oporbena stranka bojkotirala je glasovanje o ministru vanjskih poslova Abdullahu Gulu, predsjedničkom kandidatu vladajuće, islamski orijentirane stranke Pravde i razvoja i od Ustavnog suda zatražila poništenje glasovanja želeći izazvati prijevremene izbore.

Premijer Erdogan osim pritiska oporbe trpi i pritisak turske vojske, koja je s pet državnih udara u prošlih pola stoljeća oštro branila sekularni državni sustav. U petak se vojska oglasila oštrim upozorenjem proislamskoj vladi neka ne pokušava odstupiti od laičkih načela moderne Turske. Na to su u subotu reagirale Europska unija i SAD pozivajući vojsku neka se ne miješa u politiku i neka poštuje ustav i demokraciju.

U ponedjeljak 30. travnja ujutro turske su dionice pale za 8 posto da bi zatim malo porasle i oko podneva bilježile pad od 6,23 posto, javile su svjetske novinske agencije. Turska lira oslabila je za 4 posto u odnosu na euro, odnosno za 4,4 posto u odnosu na dolar.

Tijekom posljednjih godina Turska je inače zabilježila spektakularni gospodarski uzlet iako je lanjski rast bio nešto sporiji. Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, usporeni će se rast ipak nastaviti i u 2007. godini.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika