02.05.2007. / 15:49

Autor: Martina Zeković

ŠOŠTARIĆEVA ULICA

Zagreb dobio Trg svibanjskih žrtava 1995.

U spomen na žrtve srpskog napada na Zagreb, a na prijedlog zastupnika HSP-a, južni dio Šoštarićeve ulice preimenovan je u Trg svibanjskih žrtava 1995., a na prigodnoj svečanosti u srijedu je otkrivena ploča s nazivom trga. Naime, u proljeće 1995. godine, 1. svibnja hrvatske snage su iz više pravaca krenule na UN-ov sektor zapad (najveće mjesto tog sektora bili su Okučani), kojeg je branilo nepunih pet tisuća vojnika 18. korpusa Vojske samoproglašene Krajine, uz malu pomoć bosanskih Srba. Već do sljedećeg dana poslijepodne, oružani otpor bio je slomljen. Čelnik samoproglašene Krajine Milan Martić za odmazdu je naredio raketiranje Zagreba, kojom prigodom je poginulo šestero ljudi, a lakše i teže ranjeno 205. Tzv. "zvončići" iz raketnog sustava pali su u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Zastupnik HSP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Antun Mateš održao je govor te podsjetio da je toga dana gađana i Dječja bolnica u Klaićevoj ulici, Akademiju dramskih umjetnosti, Dom umirovljenika i druge pomno birane civilne ciljeve. Mateš je dodao da će se zauzeti da Gradsko poglavarstvo raspiše natječaj za uređenje toga trga te podizanje prigodnog spomenika ili spomen-ploče.

Vezane vijesti

Odbijen prijedlog preimenovanja zagrebačkog Trga maršala Tita

Odbijen prijedlog preimenovanja zagrebačkog Trga maršala Tita

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas odbio prijedlog promjene naziva trga maršala Tita… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika