10.05.2007. / 09:40

Autor: Martina Zeković

SLUČAJ GLAVAŠ

Glavašu ozbiljno narušeno zdravlje, odbija odlazak u bolnicu

Iako je liječnik osječkog zatvora predložio da se Glavaša prebaci u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu, Glavaš je to odbio. Njemu je zbog štrajka glađu koji traje već 13 dana, ozbiljno narušeno zdravstveno stanje. Njegovog odvjetnika Dražena Matijevića izvijestio je o tome ravnatelj osječkog zatvora.

Glavaš se od 17. travnja nalazi u pritvoru. Već je štrajkao glađu u zagrebačkom zatvoru gdje je došao 25. listopada prošle godine te je nakon nekoliko dana prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimnskoj ulici. Tada je štrajkao glađu 37 dana, sve do 2. prosinca kada mu je ukinut pritvor i privremeno prekinuta istraga u slučaju "garaža", koja se vodila na zagrebačkom Županijskom sudu. I u osječkoj je bolnici 20-tak dana štrajkao glađu zbog čega ga je osječki sudac Mario Kovač proglasio procesno nesposobnim te privremeno prekinuo istragu u slučaju "selotejp". Iz osječke je bolnice na kućni oporavak Glavaš izašao 10. veljače.

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je u srijedu optužnicu protiv Branimira Glavaša u tzv. slučaju garaža. U optužnici se Glavaša tereti da je od srpnja do rujna 1991. u Osijeku, kao sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednik 1. bojne osječkih branitelja naredio likvidaciju srpskog civila Đorđa Petkovića, te da svoje podređene nije spriječio u lišavanju slobode, zlostavljanju i ubijanju civila već da je i sam sudjelovao u nekima od takvih nezakonitih postupanja. Tako u tužiteljstvu tvrde da su pripadnici 1. osječke bojne priveli i zlostavljali četvero poznatih i jednog nepoznatog civila te Čedomira Vučkovića koji je bio prisiljen popiti sumpornu kiselinu od čega je umro.

Tužiteljstvo je za Glavaša zatražilo pritvor, a obrana najavljuje ulaganje prigovora na optužnicu. Pitanje je sada gdje će se Glavašu suditi, obzirom da je protiv njega podignuta optužnica i u tzv. slučaju selotejp. Prema izjavama jednog od njegovih odvjetnika Ante Madunića za Hinu, u pravilu je nadležan sud na području na kojemu se kazneno djelo dogodilo, ali u slučaju dviju optužnica, prema Zakonu o kaznenom postupku, postupak se vodi tamo gdje je ranije započet, no u praksi se uvijek sudilo tamo gdje je prvo podignuta optužnica.

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika