11.05.2007. / 12:25

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Tri vizije budućeg razvoja Hrvatske

Nakon što je prošle nedjelje Radimir Čačić predstavio HNS-ovu gospodarsku strategiju, može se reći da postoje svi preduvjeti za ulazak u posljednji dio predizborne kampanje. Sada se pred biračima nalaze programi koje su ponudili Čačić i Ljubo Jurčić, a posve je jasno i kako se ponaša Ivo Sanader. Iako je do izbora ostalo još pola godine, utrka za pridobivanje birača može početi, ali isto tako i oni koji glasaju, imaju priliku pažljivo promotriti što im se nudi.

Odmah treba kazati kako se radi o situaciji koja predstavlja bitan napredak u odnosu na prijašnjem izbore. Još u kampanji 2003. sve je odjekivalo od silnih političarskih obećanja o boljem životu, smanjenju poreza i golemom gospodarskim rastu. Uskoro se vidjelo da je riječ o manje-više još jednoj obmani, ili bolje reći, obećanjima bez pokrića, rokova i mogućnosti realizacije. Ovoga puta postoji napredak, a on je uvelike uvjetovan personalizacijom kampanje. Zahvaljujući stavljanju naglaska na individualne sposobnosti svakoga od kandidata, već sada je poznato što Jurčić, Sanader i Čačić nude u slučaju pobjede. Jedno je sigurno – izuzetno je važno da birači u čim većem broju iziđu na iduće parlamentarne izbore jer riječ je o tri različite vizije. Zato bi bilo dobro da ona koja pobijedi dobije uvjerljivu podršku hrvatskih građana.

Ivo Sanader i HDZ već četvrtu godinu vode prepoznatljivu politiku. Koliko god premijer i njegovi ministri ne vole kada se javno spomene termin neoliberalizam, njihova strategija upravo je to. Drugim riječima, budući je njezin glavni cilj ulazak u Europsku uniju, Sanaderova je vlada skoro u potpunosti otvorila tržište, a najjače nacionalne tvrtke stavila na prodaju. Rezultat ovakvog pristupa je solidan rast, manji deficit i dovoljno novca za različite korisnike socijalnih povlastica, od umirovljenika do branitelja. Većeg napretka nema niti će ga biti, ali izbjegnuti su i socijalni nemiri kakvi se javljaju i u bitno bogatijim zemljama.

Ljubo Jurčić doista je ekonomski ljevičar. Ekonomski strateg SDP-a ulagao bi u proizvodnju, a radi se o brodogradnji, tekstilnoj industriji, ali i sofisticiranim pogonima za proizvodnju elektronike i informatičkih sustava. Jurčić je svojevrsni nacionalist koji vjeruje u snagu hrvatskog gospodarstva i spreman je to i pokušati dokazati. Problem je ovog koncepta prevelika uloga države, a time i budžetski deficit iznad 3,5 posto, koliko dopušta EU. Hrvati bi ovo mogli podržati, ali izvan naše zemlje, ne bi bilo previše simpatija za SDP-ovu strategiju.

Radimir Čačić je u Račanovoj vladi iznio projekt autocesta i dokazao organizatorske potencijale. Sada nudi «Treći put» koji se temelji na uslužnim djelatnostima, snažnom financijskom sektoru i ulaganju u obrazovane. Njegova ideja je vrlo dobra, no problem je da ulaganje u obrazovanje donosi rezultate tek za desetak godina. Ali udruženo s jakim financijskim sektorom i izbjegnu li se socijalne tenzije, Čačićeva doktrina je šansa za sve koji su spremni raditi i prihvatiti pravila koja je nametnula globalizacija.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika