18.05.2007. / 16:09

Autor: Martina Zeković

OBRAZOVNI SUSTAV

Prihvaćeno "Londonsko ministarsko priopćenje" o Bolonjskom procesu

"Londonsko ministarsko priopćenje" prihvatili su u petak svi ministri koji su prisustvovali Ministarskoj konferenciji o Bolonjskom procesu u Londonu. Prema tom dokumentu, prioriteti za sljedeće razdoblje su razvoj sustava mobilnosti studenata i nastavnika i cjeloživotnoga obrazovanja te nacionalnih kvalifikacijskih okvira.

Dokument sadrži i dosadašnja postignuća u provedbi Bolonjskoga procesa o kojima su tijekom dvodnevnoga rada konferencije raspravljali ministri znanosti i obrazovanja 46 zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije, među kojima i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Hrvatski prijedlog da u Bolonjskome procesu nakon 2010. posebna pozornost bude usmjerena suradnji na razvoju kvalitete osnovnoga i srednjega školstva, ušao je u zaključke rasprava po radnim skupinama.

Hrvatski sustav razvoja vertikale obrazovanja kao način osiguranja kvalitetnoga obrazovanja na svakoj razini sustava, izazvao jer posebno zanimanje izaslanstva. Ministar Primorac je predložio i razvijanje suradnje na području europske harmonizacije kurikuluma osnovnih i srednjih škola, uz zadržane nacionalne posebnosti. On je predstavio i Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) kao "Bolonju u malom" koji je usmjeren na učenika, a ne na učitelja.

Dogovoreno je i osnivanje Europskoga registra Agencija za osiguranje kvalitete u visokome obrazovanju. U slijedećem razdoblju naglasak će biti na socijalnim dimenzijama obrazovnoga sustava, zapošljivosti prvostupnika te promicanju europskoga prostora visokog obrazovanja (EHEA) u globalnome kontekstu.

Vezane vijesti

S HDZ-om 'za stolom'

S HDZ-om 'za stolom'

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je, komentirajući izjavu predsjednika RH Ive Josipovića o potrebi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika