23.05.2007. / 16:35

Autor: Marko Biočina

SINJSKA ALKA

Nakon šest godina ponovno na Alki

Preost, Breko i Perić isključeni su kada su se javno suprotstavili politizaciji ovog natjecanja i odbijanju poklona koje je alkarima poslao predsjednik Stjepan Mesić.

Trofejni alkari Ognjen Preost, Stipe Breko i Ivica Perić, koji su ukupno 9 puta slavili na Alki će nakon šest godina ponovno sudjelovati u ovom natjecanju. Takav se zaključak nameće nakon što je Upravni odbor Viteškog alkarskog društva jučer objavio kako su spomenuti alkari pozvani su na pripreme za 292. sinjsku Alku. Preost, Breko i Perić isključeni su iz Viteškog alkarskog društva 2002. godine, kada su se javno suprotstavili politizaciji ovog natjecanja i odbijanju poklona koje je alkarima, po svom izaslaniku Milivoju Petkoviću, poslao predsjednik Stjepan Mesić.

Krajem prošlog tjedna kraj sapunice s isključenim alkarima bio je vrlo neizvjestan, s obzirom da se polovica članova uprave protivila njihovom povratku. Na kraju je ipak, vjerojatno, presudio strah da bi Vlada mogla stopirati isplatu ugovorenih 20 milijuna kuna, koje je premijer Sanader obećao za izgradnju Alkarskih dvora i Muzeja alke.

Ovakav epilog smatra se pobjedom struje koju u Sinju predvodi sadašnji predsjednik VAD-a Stipe Jukić nad desničarskim strukturama pod vodstvom alkarskog vojvode Ivana Čikare, bivšeg alajčauša Ivana Zorice, te nekadašnjeg predsjednika VAD-a i sinjskog gradonačelnika Mate Jukića.

Vezane vijesti

Josipović, Bebić i Kosor na alkarskom prijemu

Josipović, Bebić i Kosor na alkarskom prijemu

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranke Kosor uoči današnje 296. Sinjske alke,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika