29.05.2007. / 19:46

Autor: Martina Zeković

MOSKVA-WASHINGTON

Bush i Putin telefonski dogovorili nastavak rasprave o Kosovu

Tijekom telefonskog razgovora između predsjednika SAD-a i Rusije, Georgea W. Busha i Vladimira Putina, održanom na inicijativu ruskog predsjednika, dva su se državnika suglasila da nastave raspravu o zabrinutostima Rusije vezanim za nezavisnost Kosova, objavio je u utorak The Washington Post.

SAD i Europska unija podržavaju plan posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđa nezavisnost za Kosovo pod međunarodnim nadzorom, dok se Rusija i Srbija protive tom planu i njegovoj implementaciji kroz rezoluciju Vijeća sigurnosti UN. Ako Rusija uloži veto, to bi moglo pogoršati napetost između nje i SAD-a.

Bijela kuća na svojoj internetskoj stranici za sada nije objavila informaciju o razgovoru Bush-Putin. Prema pisanju The Washington Posta, jedan "diplomat blizak pregovorima o Kosovu" jučer je izrazio sumnju u izvješće jednog hrvatskog dnevnika da su Rusija, Sjedinjene Države i Europska unija postigle kompromis o Kosovu. "Sjedinjene Države i zemlje Europske unije još uvijek raspravljaju o Kosovu na najvišoj razini s ruskom vladom. Te konzultacije još nisu zaključene", izjavio je za Hinu jedan visoki dužnosnik State Departmenta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo kako je uputilo poziv za održavanje hitnog sastanka stranaka Sporazuma o konvencionalnim snagama u Europi (CFE), navodeći kao razlog "ozbiljne probleme s poštivanjem tog sporazuma od zemalja NATO-a i kao rezultata širenja saveza i otezanja s ratifikacijom amandmana na sporazum iz 1999. godine", što dodatno povećava napetost između Moskve i Washingtona. Očekuje se da će jedna od glavnih tema konferencije stranaka CFE-a, biti plan SAD da do 2012. godine razmjesti 10 sustava proturaketnih projektila u Češkoj Republici i Poljskoj, što je jedan od glavnih izvora nepovjerenja u američko-ruskim odnosima i odnosima NATO-a i Moskve posljednjih mjeseci.

Pitanje Kosova i američkog sustava proturaketne obrane u Europi bit će teme razgovora Busha i Putina na summitu skupine G-8, koji se od 6. do 8. lipnja održava u Heiligendammu, u Njemačkoj, a o tome će na pripremnom ministarskom sastanku za summit, u srijedu u Berlinu razgovarati američka državna tajnica Condoleezza Rice i šef ruske diplomacija Sergej Lavrov.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika