08.06.2007. / 13:33

Autor: Martina Zeković

SUMMIT G8

Za borbu protiv pandemija u Africi 60 milijardi dolara

Tijekom posljednjeg dana summita skupine G8, čelnici su dogovorili da će dati 60 milijardi dolara za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze u Africi. Čelnici su se usuglasili da će do 2010., svake godine pomagati Africi iznosom od 50 milijardi dolara, što je bilo dogovoreno na summitu 2004. održanom u škotskom Gleneaglesu. Osim toga G8 dogovara oprost afričkog duga od 60 milijardi dolara. Danas se najviše razgovaralo o rastućim azijskim gospodarstvima Kine i Indije i afričkom kontinentu s kojeg su kao gosti stigli i predstavnici iz šest afričkih zemalja.

Sjedinjene Države bi uplatile polovicu svote za pomoć protiv pandemija. SAD su već krajem svibnja obećale da će udvostručiti pomoć za borbu protiv epidemija na 30 milijardi dolara. Desetina te svote uplatila bi se u Svjetsku zakladu protiv pandemija koju je G8 osnovao još 2001. uz potporu Ujedinjenih naroda. Međutim, agencija France presse podsjeća da G( već kasni sa svojim obvezama prema Africi.

Američki predsjednik George W. Bush zbog zdravstvenih tegoba nije sudjelovao na ranoj sjednici. Bijela kuća je obavijestila da tegobe nisu zabrinjavajuće.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika