12.06.2007. / 13:31

Autor: Dean Sinovčić

NOVČANI JADI BIVŠE TENISKE ZVIJEZDE

Mirjana Lučić u bijegu od bankrota

TENISAČICA MIRJANA LUČIĆ vratila se iz SAD-a u Hrvatsku jer je zbog sukoba s menadžerskom agencijom IMG ostala bez sponzora a uskoro će ostati i bez stana

Pompozan povratak Mirjane Lučić u Hrvatsku koji su popratili gotovo svi mediji prokomentiran je kao povratak nekad talentirane tenisačice koja nije uspjela samo zbog tiranije njezina oca Marinka. Međutim, Mirjana Lučić nije se vratila iz Amerike zato što je lakše obnoviti tenisku karijeru trenirajući na Hvaru nego na Floridi već zato jer je Mirjana Lučić, zajedno sa svojom obitelji, majkom Anđelkom, sestrama Anom (29) i Ivanom (23) te braćom Mirom (21) i Ivanom (19), trebala postati beskućnik. Naime, uskoro bi trebala biti okončana sudska parnica između nje i njezine nekadašnje menadžerske agencije IMG po kojoj mora izići iz stana u mjestu Brandenton na Floridi. Prihvatila je ponudu hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića koji joj je ponudio smještaj na Hvaru i pronalazak sponzora što je javnosti predočeno kao novi početak nekad najbolje juniorske tenisačice na svijetu.

U ljeto 1998. dva su događaja obilježila karijeru Mirjane Lučić. Došla je do svog najvećeg uspjeha osvajajući sa 16 godina Australian Open u paru s Martinom Hingis i za nju se zainteresirala najveća menadžerska agencija na svijetu IMG. IMG zastupa tenisače kao što su Roger Federer, Maria Sharapova, Rafael Nadal i Venus Williams i brojne druge sportaše i zvijezde modnog i filmskog svijeta. Zbog sukoba s ocem Marinkom tog je ljeta pobjegla s obitelji u Ameriku i ubrzo odlučila napustiti dotadašnju agenciju Advantage te prijeći u IMG. Prema nekim informacijama koje su prije devet godina objavljene i u hrvatskim novinama, Mirjana Lučić napustila je agenciju Advantage i zato što ju je ta agencija potkradala u dogovoru s njezinim ocem.

Republikanski senator iz New Yorka Alfonse D’Amato pomogao je obitelji Lučić da dobije dozvolu boravka a nakon potpisivanja četverogodišnjeg ugovora s agencijom IMG, Mirjana Lučić se preselila u Brandenton na Floridi gdje se nalazi teniski kamp Nicka Bollettierija koji je u vlasništvu agencije IMG. Kako je, prema vlastitim riječima, Mirjana Lučić došla u Ameriku sa samo 23 tisuće dolara, IMG joj je pomogao da kupi stan. Podigla je kredit na 83 tisuće dolara za koji je agencija bila jamac te je kupila manji stan u Brandentonu u koji se uselila njezina obitelj. Uz to, IMG joj je osigurao dva manja sponzorska ugovora najavljujući ugovore s velikim sponzorima kao što je proizvođač sportske opreme Nike. No nije se sve nastavilo onako kako je Mirjana Lučić očekivala.

Krajem 1998. godine došlo je do teške ozljede ramena te je Mirjana Lučić nakratko prestala trenirati. Ipak je u ljeto 1999. igrala u polufinalu Wimbledona no pokazalo se da je to bio početak njezina teniskog kraja, sklonost ozljedama izmjenjivala se s trenerima koji su dolazili i odlazili a ona je neprestano padala na rang listi tenisačica. Rezultat toga je bio kraj starih sponzorskih ugovora. Kad je stoga ušla u financijske probleme, agencija IMG joj je posudila, kroz razdoblje od nekoliko godina, oko 110 tisuća dolara jer je Mirjana morala financijski brinuti o cijeloj obitelji. IMG joj je posuđivao novac vjerujući da će se Mirjana Lučić kad-tad vratiti u teniski vrh, što se nikada nije dogodilo. Dapače, kako nije imala novca za vraćanje kredita podignutog za kupnju stana, banka se naplatila od jamca, agencije IMG. Tada su u IMG-u vidjeli kako je ulaganje u Mirjanu Lučić zapravo propala investicija jer se ona prije četiri godine udebljala 20 kilograma i spustila se ispod 300. mjesta na teniskoj rang listi.

Uslijed toga, IMG je odlučio tužiti Mirjanu Lučić tražeći da se iseli iz stana u Brandentonu zbog financijskih dugovanja. Ona je na to odgovorila protutužbom, tražeći od agencije IMG čak 10 milijuna dolara. O tome se saznalo prije godinu dana kada je Mirjana Lučić odlučila izaći u javnost sa svojom životnom pričom koju je objavio New York Daily News. U tužbi je navela kako je agent IMG-a Gavin Forbes koji je brinuo za njezinu karijeru, kriv za propast njezine karijere. Kako je to objavljeno u listu Tampa Tribune, odvjetnik Mirjane Lučić naveo je u tužbi kako je Forbes radio zajedno s njezinim ocem Marinkom “kao dio zavjere u uništenju Mirjanine karijere zato što je pobjegla od svog nasilnog oca iz Hrvatske u Ameriku”. Zanimljivo, to je navodno isto govorila kada je napuštala agenciju Advantage da bi prešla u IMG. U IMG-u se nisu previše uzbuđivali, rekli su da su te tvrdnje obična laž. Poručili su kako su tražili da Mirjana Lučić na sudu ponudi dokaze za te tvrdnje ali da ona to u zadanom roku nije napravila.

U New York Daily Newsu paranoične optužbe o udruživanju Marinka Lučića i Gavina Forbesa postale su još veće. Njezin odvjetnik Kevin Ambler pokušavao je dokazati kako je njegova štićenica redovito odlazila psihijatru koji joj je protiv njezine volje prepisao terapiju uz pomoć antidepresiva Wellbutrina. “Morala sam piti Wellbutrin protiv svoje volje. Osjećala sam letargiju, um mi je bio potpuno pomućen”, izjavila je Mirjana Lučić. Uglavnom, u sudskoj tužbi navedeno je kako je IMG pokušao uništiti Mirjanu Lučić na sve moguće načine, psihički, fizički, financijski i emocionalno kako bi potpuno uništio njezinu karijere. Razlog zbog kojeg je IMG to navodno radio krio se u dogovoru Forbesa i Marinka Lučića po kojem bi Lučić, u zamjenu za upropaštavanje njegove kćeri, proslijedio nekoliko talentiranih tenisača iz svoje akademije u Makarskoj IMG-u što je on također odmah demantirao. Iako tužba i argumenti protiv IMG-a izgledaju poprilično nevjerojatno, treba znati da je odvjetnik Kevin Ambler taj koji stoji iza tužbe, više no Mirjana Lučić. Naime, prošle godine ona je u jednom intervjuu izjavila kako je od 2003. godine uzdržava njezin odvjetnik. Očigledno je i on shvatio da je krivo uložio novac te se odlučio na tužbu kako bi naplatio svoju investiciju ali to mu nije uspjelo.

Ljudi iz IMG-a rekli su tada da su planirali od Mirjane Lučić stvoriti zvijezdu kao što su to uspjeli s Marijom Šarapovom koja je postala najbolja igračica na svijetu koja od sponzora zarađuje milijune dolara. Međutim, rekli su da je ona još 1998. godine bila poprilično gramziva pa je na najavu kako kompanija Nike nudi ugovor na pola milijuna dolara odgovorila kako želi milijun dolara ili nema ugovora. Doista, do potpisivanja ugovora nije ni došlo ali se za sve te poteze nije optuživalo samo Mirjanu već i njezinu stariju sestru Anu Lučić koja se predstavljala kao Mirjanina glasnogovornica i navodno je imala vrlo velik utjecaj na nju. Suočena s gubitkom stana i potpunim financijskim krahom, Mirjana Lučić je jedva dočekala poziv hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića koji je nju i njezinu obitelj smjestio u apartman u hotelu Park te najavio kako će naći zemljište na kojem bi Mirjana Lučić mogla izgraditi kuću.

Krah velikog talenta

Mirjana Lučić je 1996., s 14 godina, osvojila US Open a 1997. Australian open u singlu i paru. Nakon poraza u polufinalu Wimbledona protiv Steffi Graf napustila je oca i trenera Marinka Lučića i otišla u SAD. Od 2002. do 2007 nije igrala. Trenutačno je 444. svjetska igračica.

Vezane vijesti

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Na odličan je način hrvatska tenisačica Mirjana Lučić (129. na WTA ljestvici) obavila prva dva zadatka u kvalifikacijama Wimbledona. U dva je meča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika